Orvosi bravúrt hajtottak végre májusban a Budapesti Onkológiai intézetben, ahol egy nő petefészkéről egy 25 kilós tumort műtöttek le. Az ilyen hatalmas daganatok elég ritkák, de azért néhány ehhez hasonló, vagy durvább esetet összegyűjtöttünk a világból. Vigyázat, sokkoló látvány jön.

23 kilónyi rosszindulat

Egy 54 éves argentin asszony méhében másfél éven át növekedett az a rosszindulatú daganat, amit végső nagyságában, közel 23 kilósan operáltak ki a Buenos Aires-i Gandfulfo Kórházban 2010 augusztusában. A beteg – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - egyébként 35 kilóval könnyebben távozott a kórházból, írja a Daily Mail. Az ilyen típusú daganatok általában nem nagyobbak 3 kilónál, és a beavatkozást végző orvosok szerint ennél nagyobbat még soha, senki nem látott.

A Lomas de Zamora városkából származó nő a hatalmas daganattal a hasában már járni sem tudott, mire végre orvoshoz fordult. Ekkor utalták be a kórházba, ahol egy erre specializálódott orvosokból álló csapat négyórás operáció során távolította el a négyéves gyerek súlyának megfelelő tumort, amiről a későbbi szövettani vizsgálatok kimutatták, hogy rosszindulatú volt.

Kétszer akkora a tumor, mint a beteg

Persze ez szinte aprócska elváltozás ahhoz a daganathoz képest, amit Ho Si Minh-város egyik kórházában szedtek le egy betegről. A 32 éves vietnámi férfi, Nguyen Duy Hai egy neurofibromatózis nevű betegségben szenved, emiatt nőtt az egyik lába köré – a gerincéből kiindulva – egy egészen figyelemreméltó, 90 kilós tumor. (Ő maga egyébként alig volt 45 kilós.) 1997-ben egyszer már megműtötték, ám sikertelen volt a beavatkozás, sőt, alsó lábszárát el is kellett távolítani, írja a Daily Mail.

A második műtétet 2012. január 5-én végezte el egy nyolc főből álló orvoscsoport a France-Vietnam kórházban, Dr. McKay McKinnon vezetésével. Bár a szakembernek nem ez volt az első ilyen esete, mindössze 50 százalék esélyt adott arra, hogy sikeres lesz a beavatkozás. A hatalmas tumor olyan mértékű anyagcserezavart okozott a férfi szervezetében, hogy már a létfontosságú szervek működését is fenyegette. A műtét 12 órán át tartott, és szerencsére csak a daganat járt rosszul.

Ismeretlen kimenetelű, de baromi nagy

2007-ben jelentek meg sokkoló fotók egy kínai asszonyról, akinek a hasában egy nagyjából 50 kilós daganat növögetett. Csen Huanhsziang, akinek esetéről a Metro is beszámolt, öt évig küzdött a fejlődő tumorral, ám annyira szegény volt, hogy nem tudott orvosi segítséget kérni. A Wuhan tartományban élő asszonyak egy orvoscsapat végül felajánlotta, hogy ingyen megműtik, ám az operáció eredményéről nem érkezett semmilyen hír azóta sem. Reméljük, azért sikerült.

Ami nincs és mégis van

Szinte elképzelhetetlen, mégis megtörtént, legalábbis a Medicalopedia szerint: egy 34 éves nőből egy közel 140 kilós tumort távolítottak el, úgy hogy a beteg életben maradt – persze már az is csoda, hogy előtte egyáltalán élt. Az operációra 1991-ben, a kaliforniai Palo Alto kórházában került sor. A beavatkozás hat óráig tartott, mire az elképesztő tumort kivették a beteg hasából. A helyzetet, ha lehet, tovább nehezítette, hogy a nő a műtét alatt nem fekhetett a hátán, mert a daganat szétnyomta volna a belső szerveit. A műtétről videó is készült, csak erős idegzetűek nézzék meg!

A beavatkozást Katherine O'Hanlan, a Stanford Egyetem Orvosi Központjának professzora végezte, és nem csak a méret miatt volt nehéz dolga, hanem mert a gigantikus tumort – ami egyébként az egyik petefészken elburjánzó ciszták tömkelegéből állt – egy darabban kellett kivennie. A daganatot külön hordágyon vitték ki a műtőből. Az operáció után a beteg- akinek a neve végül nem került nyilvánosságra – 95 kilósan távozott a kórházból, és későbbi hírek szerint teljesen felépült.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!