Egy bajor férfi rájött az elmúlt évtized elején, hogy egy nagy bank munkatársai pénzt mosnak. A felesége is a gyanús csoport tagja volt, de a nő időben kapcsolt, és testi sértési pert indított akkori férje ellen. Ennek során a bíróság beszámíthatatlannak ítélte az erős bizonyíték nélkül dobálódzó férfit, és egy pszichiátriai intézetbe zárták hét évre. A hatalmas felháborodást okozó ügy végére most kerülhet pont, kiderült ugyanis, hogy a tavaly kiengedett férfinek mindvégig igaza volt.

Gustl Mollath túl nagy emberekkel kezdett. A most 56 éves bajor férfi 2006-ban nekiment a Hypo Vereinsbanknak (HVB), mondván több munkatársa nagy összegeket visz át svájci bankokba illegálisan. Egy per is indult, a bajor bíróság pedig végül úgy találta, Mollath paranoiája állhat a nem bizonyítható vád mögött, ezért egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetbe záratták őt – írja a Guardian.

Az ügyben érintett volt Mollath akkori felesége is, aki vagyongazdálkodási tanácsadóként dolgozott a banknál. A per is amiatt indult, mert a nő testi sértéssel gyanúsította meg a férjét, aki szerint az egész arra ment ki, hogy neje elterelje a gyanút a pénzmosásról. Mollath elment egy klinikára, hogy tisztázza a mentális állapotát, de akarata ellenére ott tartották, egészen tavaly augusztusig. (Ügyének külön honlapja is van.)

Az ügyben azonban fordulat állt be: az ügyészség is vizsgálódni kezdett, és végre bizonyíték is került a kezükbe, miszerint valóban évek óta ment a pénzmosás Németország hatodik legnagyobb bankján belül. Egy 2003-as belső vizsgálat volt ez a bizonyíték, ezt azóta már online is elérhetővé tették, és a pénzmosó-adóelkerülő alkalmazottakat – köztük Mollath exnejét – azonnal kirúgták.

Az ügy akkora port vert fel, hogy a bajor kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) és vezetője, Horst Seehofer népszerűsége is beleremegett. Seehofer ezért gyorsan kapcsolt, és azonnali bírósági vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, miért zártak valakit ártatlanul és egészségesen egy elmegyógyintézetbe.

A támogató levelek ezreivel bombázott népi hős Mollath azt mondja, most boldog, hogy végre kiderült az igazság, amit lassan egy évtizede szajkózott. „Pontosan ez az, amit hosszú ideje el akartam érni" – mondta még a bayreuth-i intézetben a Süddeutsche Zeitungnak. Hozzátette, korábban figyelmeztette a nejét, hogy börtönbe kerülhet üzelmeiért, és milyen ironikus, hogy most tényleg ez várható. A HVB természetesen semmilyen felelősséget nem vállalt Mollath lecsukatásáért: „Nem észleltünk semmilyen kapcsolatot a vizsgálati eredmények és a bűnügyi per, vagy Mollath úr állásfoglalása között" – mondta a bank szóvivője.

Egy kérdés még nyitva maradt: ha már egy 2003-as belső vizsgálat megállapította a pénzmosást, miért nem mentették meg a férfit, holott lett volna rá eszközük. A szóvivő közölte, a belső vizsgálat nem tárt fel olyan bizonyítékokat, amik egy bűnügyi eljáráshoz elegendőek lettek volna.