Sorra zárják be a kiskapukat a japán jogalkotók a pedofilok előtt, így már nagy nehézségekbe ütközik a szigetországban gyerekpornót előállítani és terjeszteni. Persze a mangakiadók kiharcolták, hogy az ő művészetük" az önkifejezés szabadsága miatt mentesüljön az új jogszabályok alól. Így továbbra is ki lehet a kiskorú mangakaraktereket testileg használni. Ráadásul az internet sötét zónája tízezrével vonzza a pedofilokat.

Évtizedek után Japán is csatlakozott a fejlett világhoz abban a tekintetben, hogy betiltották a gyerekpornót az országban – írja a New York Times. A lap szerint a parlament határozott arról, hogy megbüntethetik azt, akinek a számítógépén ilyen jellegű anyagot találnak. Japánban már 1999 óta tilos volt készíteni és terjeszteni a gyerekpornót, de volt egy rés a törvényben, miszerint a birtoklást nem büntették. Most teljes politikai egyetértés (döbbenet: kormány és ellenzék egyetértése) mellett szavaztak a törvénymódosításról.

Azonban így is maradt kiskapu: az országban annyira népszerű animék és mangák felmentést kaptak, ahogy az olyan ábrázolások is, amik erősen szexualizált környezetben mutatják meg a fiatal lányokat (pl. japán lánybandák poszterei, miniszoknyákkal, kevés takarással). A japán kultúrában ennek a fajta tárgyiasításnak nagy hagyománya van, elegáns üzletembereket is lehet látni pucér nős mangákat nyálazni, miközben munkába metróznak. A fiatal lányokkal kapcsolatos fantáziáknak egy összefoglaló neve is van: rorikon.

A japán rendőrség szerint a fent említett kiskaput kegyetlenül kihasználták a bűnözők, 2000 óta a tízszeresére emelkedett a legyártott gyerekpornó mennyisége, csak tavaly 1644 esetet tártak fel. A manga felmentésére azonban megvolt az ok: a hatalmas pénzeket megmozgató kiadók kőkeményen ellenálltak a kiskapu törvényi bezárásának, mondván a szextárgyként kezelt kiskorú karakterek csupán művészi ábrázolások. Egy államtitkár közölte is, hogy ugyan vannak kétségek afelől, hogy nem bátorítják-e a pedofilokat ezek a perverz mangák, de mindennél fontosabb az önkifejezés szabadsága.

Tokió azonban a totojázás miatt tavaly a saját kezébe vette a kezdeményezést, és betiltotta a hasonló mangákat. Persze kiskaput itt is sikerült találni: a 12-13 éves lányok ruhában történő, de szexuális pózokban való fotózása átment a szűrőn. Az új törvény mindenesetre nem csap le túl keményen: legfejlebb egy év börtönt és 10 ezer dollár (2,27 millió forint) körüli pénzbüntetést szabhatnak ki. A jövő hónapban hatályba lépő jogszabály ráadásul hagy egy évnyi büntetlenségi időt is, amíg a gyerekpornót birtokló személyek törölhetik az ilyen tartalmakat, és addig nem büntetik meg őket érte.

Eközben a dark neten

Ahogy a világ országaiban szorítják vissza a pedofilokat, úgy szorulnak egyre inkább az internet szabályozatlan sötét övezetébe, a dark netre (a net azon részét nevezik így, amire speciális program nélkül be se lehet lépni, ezért a pedofilok mellett a drogkereskedőknek ugyanúgy bejáratott területe, mint a diktatúrákban élő újságíróknak). A BBC vizsgálata szerint pedofilok tízezrei lógnak itt, hogy feltöltsék, megosszák és letöltsék az illegális tartalmakat. Van olyan oldal, ami napi 500 látogatót fogad. „Az oldalon 40 ezer feletti felhasználói fiókunk van" – tette hozzá az adott oldalt működtető névtelen pedofil, akinek 12 gigabyte-nyi gyerekpornója van. A helyzet annyira komoly, hogy David Cameron tavaly novemberben biztonsági szakemberekkel tartott megbeszélést arról, hogy azonosíthatóak-e a dark net bűnözői. Mindenesetre egy dark neten jártas nyilatkozó azt mondta, az itt tevékenykedő userek zöme is undorodik tőle, hogy pedofilokkal kell megosztania a mély internetet.