Életveszélyesen megsérült az a 18 hónapos csecsemő, akit Georgiában lőtt meg egy csapat kommandós villanógránáttal, amikor drogot kerestek abban a házban, ahol a kisgyerek is volt. Végül sem drogot, sem azt a férfit nem találták meg, akit kerestek, az aggódó szülőket azzal nyugtatták, hogy a gyereknek csak kitört egy foga. Aztán a következő az volt, hogy a kisgyereket mesterséges kómába kellett helyezni, hogy meg tudják menteni.

A Salon.com-on számolt be saját és fia megpróbáltatásairól Alecia Phonesavanh azután, hogy május végén egy rendőrségi akció során a 18 hónapos gyerekét meglőtték egy villanógránáttal, aki ettől életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Phonesavanh és férje egy rokonuknál húzták meg magukat négy gyerekükkel, miután leégett a wisconsini házuk néhány hónappal korábban. Egy szobába zsúfolódva aludtak hatan.

„[B]etört a házba a SWAT, kis mennyiségű drogot kerestek, amiről azt gondolták, hogy a férjem unokaöccsénél lehet. A gyerekeim játékai a kertben voltak, de a rendőrök azt mondták, nem tudtak róla, hogy gyerekek is lehetnek a környéken. Az egész családunk ugyanabban a szobában lakott, egy ágy nekünk, egy ágy a lányoknak és egy kiságy. Miután a SWAT betörte az ajtót, bedobtak egy villanógránátot. A fiam kiságyán landolt. A villanógránátokat katonáknak fejlesztették ki, hogy harc közben használják. Amikor felrobbannak, hatalmasat villannak és durrannak, akkorát, hogy bárki, aki a közelben van, néhány pillanatra megvakul és megsüketül. Már három hete, hogy a villanógránát felrobbant az alvó gyerekem mellett, és még mindig égési sebek borítják. Egy lyuk van a mellkasán, és látszanak a bordái. Legalábbis ezt mondták nekem. Nem mertem megnézni a sebet” – írta az anya hosszú posztjában.

A kommandósok végig kiabáltak a családdal, hogy nyugodjanak meg, és hogy a gyereknek semmi baja nem esett. Végül csak akkor tudták kórházba szállítani, amikor végre távoztak. A kórházban mesterséges kómába helyezték a gyereket, annyira súlyosak voltak a sérülései, egészen néhány nappal ezelőttig úgy is tartották, mostanában szállították csak át rehabilitációra, de azt még nem tudni, hogy szenvedett-e például maradandó agysérüléseket.

A szülők létrehozták a Justice for Baby Bou Bou (Igazságot Bou Bou babának) nevű oldalt, ahol például kiderül, hogy a georgiai nyomozóhivatal nyomoz a kommandósok akciója miatt.

A Guardian arról ír, hogy egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 2010 óta összesen 46 civil megsérült, 7 civil pedig meghalt a különféle rendőri intézkedések során az Egyesült Államokban.