Vajon mitől függ egy nemzet boldogsága, mi az a tényező, ami leginkább befolyásolja egy adott ország hangulatát. Ha az gondolná, hogy egyedül a pénz a boldogság kulcsa, tévedett. Nem olyan nagyot, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A magyaroknál ön szerint mi áll az első helyen?

A NPR (National Public Radio) próbálta megválaszolni az örök kérdést, hogy mi a titka egy-egy nemzet boldogságának. Ha csakis a gazdasági mutatók dominálnak, akkor miért ilyen lehangoltak például a franciák. A rádióműsor rámutatott, hogy kívülről nézve a párizsiaknak mindenük megvan, mégis szomorúan járják a várost. Jó dolgukban nem tudnak mit csinálni? Vagy lehet hogy a túl sok sajt csavarja az orrukat? Nem tudni, nemzete válogatja, mi a boldog élet kulcsa.

A japánoknál például a biztonság áll az első helyen a fukusimai atomkatasztrófa óta, a dél-amerikaiaknak pedig az oktatás fejlesztése a legfontosabb. Az interjú szerint nem a pénz a legfontosabb az életben és a világ népeinek többsége nem is ezt a tényezőt rakja az első helyre. Ennek az adatnak kissé ellentmond, hogy 2013-ban a tíz legboldogabb nemzet mind gazdaságilag stabil, magas GDP-vel rendelkező ország volt. A világ legvidámabb országainak felmérése Dániát rakta az első helyre és a 10-es listát is a skandináv országok uralják. Szóval azért mégiscsak van némi köze a piszkos anyagiaknak a gondtalan élethez. Persze nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a helyzetet, hogy a pénz az, ami boldogít, de a listát elnézve egyáltalán nem mindegy, hogy egy nemzetnek milyen a gazdasági helyzete. 

A franciaországi székhelyű OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) igyekszik összegyűjteni az adatokat. A három éve alapított kutatóintézet már 180 országból, több mint 4 millió lakost faggatott ki, hogy számunkra mi a fontossági sorrend az életben. A Better Life Index (Jobb Élet Mutató) egy online elérhető felületen kérdezi ki a világ népességét. Bárki megadhatja mi szerint éli az életét, összeállíthatjuk saját sorrendünket. Gondolta volna, hogy például Magyarországon az egészség benne van az első háromban, míg az anyagiak nem? Hát a magyarok közül eddig csak 700 ember nyilatkozott, úgyhogy ez nem biztos hogy lefedi a teljes valóságot, de lehet hogy pár éven belül már pontosabb képet kapunk hogyan is gondolkodik az átlag magyar. Addig is érdemes böngészni a honlapot, érdekes adatokra bukkanni a világ országainál.