Létezik egy fesztivál a világ végén, ahol bőven rosszabb az idő, mint most a Szigeten volt. Norvégiában rendezik évről évre (sőt éveken át) a SALT nevű fesztivált, ami azt hirdeti, nomád módon is lehet élni és bulizni. A fesztivált nem sokszor rendezték meg eddig az Északi-sarkkör alatt, akkor is zord helyszíneket választottak. Élje át az élményt, váljon eggyé a természettel!

Van egy fesztivál, amire 10 emberből 7 azt mondaná, hogy soha a büdös életbe nem menne ide, a maradék 3 viszont az összes spórolt pénzét feltenné, hogy akár egy napra eljusson. Ez a norvégiai SALT, amit a sarkkörön túl rendeznek a tundrán, és a világ egyik legmenőbb művészeti fesztiválja. A CNN riportjából kiderül, a fesztivál nem szorítkozik a nyárra, 8 éve rendezik meg. Télen is. 

„A fesztiválok 90 százaléka nyáron van, amikor remélhetőleg jobb az idő" – magyarázza Erlend Mogard-Larsen, akit a CNN csak veterán fesztiválszervezőként emleget. Ő és Helga-Marie Nordby kurátor állnak a fesztivál mögött, és az volt a tervük, hogy a halott téli hónapokban is életet leheljenek a vidékbe. „A természetet akarjuk használni, hogy megrendezze az eseményt" – költőieskedik Mogard-Larsen.

De mik a programok? Fellép a Sarkköri Filharmonikus Zenekar, DJ Are Mokkelbost és az Ensemble Ylajali nevű kórus Bodøből. Jelenleg a fő attrakció azonban Jang Fudong kínai művész kültéri filminstallációja, ami 2015. februárig tart majd. A téli hónapokra megvan a trükk, amit csak Amfinak hívnak. Ez egy különleges hűthető-fűthető amfiteátrum, ahol a legzordabb koppanó fagyok idején is lehet vetítéseket, szemináriumokat, koncerteket tartani kb. 120 főnek.

A SALT földrajzilag is laza: a fő helyszín, a norvégiai Sandhornøya sziget mellett megfordult már Grönlandon, Alaszkában, Írországban, Skóciában, a Feröer-szigeteken és Izlandon is. Sandhornoyán egyre több fura faépület jelzi a sziget fő funkcióját. A művészek kis njallákban, azaz üvegtetejű kunyhókban lakhatnak, így héderelés közben is látják az északi fényt. Az ételek is autentikusak, friss helyi hal és etikus forrásból származó hús fogyasztható.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy bemutassák, a helyi nomádok milyen összhangban tudnak élni a természettel, ezért az egész fesztivál nem a nyugati kényelemről szól. Ezért a fesztivál minimális ökológiai lábnyomot akar hagyni, ahogy vándorol újabb területekre, országokba. Van mit aggódni, a sarkköri államok mostmár versenyt futnak a felolvadó talaj és óceán alatti ásványkincsekért, ki tudja, mekkora aranylázak indulnak még az érintetlen területeken. Már most baj van errefelé, döbbenetesnek tartják a szervezők, hogy nyaranta itt fenn a világ végén is 30 fokok vannak.

Az idei etap augusztus 29-én kezdődik, és bő egy év múlva, 2015. szeptember 6-án ér véget.