A Treatment4addiction.com közzétett egy csomó grafikont, amikből leolvashatjuk, hogy mennyi időt vesznek el a káros szenvedélyek az életünkből. A kutatásból kiderül, hogy hány órával kevesebbet élhetünk egy-egy átbulizott éjszaka után. 

A szakemberek elég elrettentő grafikonokat raktak össze, amit a Daily Mail közölt le, hogy az embernek elmenjen a maradék kedve is a cigitől és a felesektől. Az amerikai kutatóintézetek által összeállított anyag alapján szépen kiszámolhatjuk, hány évvel számíthatunk rövidebb élettartamra. Ha bízunk a statisztikában, és minden egyéb tényezőt figyelmen kívül hagyunk, a azonnal ki kell venni a piát és a cigit a kezünkből. A drogokról nem is beszélve.

Minden egyes szál cigi majdnem 14 percet vesz el tőlünk, ha pedig napi egy dobozt tüntetünk el, az mínusz tíz évet jelent. Ez a szám úgy jött ki, hogy a kutatók figyelembe vették az átlagéletkort (kb. 78 év), és úgy kalkuláltak, hogy az emberek 18 éves koruktól gyújtanak rá rendszeresen. Aki több mint 50 évig nikotinfüggő, az ne nagyon számítson arra, hogy megéri a 70. életévét.

Az alkohollal még durvább a helyzet. Ha 16 éves korunktól fogyasztunk rendszeresen szeszes italt, ami napi két egység alkoholnak felel meg, az élettartamunk 29 százalékkal csökkenhet, és 55 éves korunk körül érhet el minket a vég. Egy egységnyi alkohol ugyanis 6,6 óra mínusszal egyenlő. Amennyiben igaza van a weboldalnak, egy lazább péntek után jó pár órát faragunk le az életünkből. 

A felmérés a drogokra is kiterjedt, amiknél persze még elképesztőbbek a számok. A grafikonokon a kokain, a heroin, a metamfetamin, és a metadon szerepelt. A heroin szolgáltatta a legdurvább eredményeket. Minden használat majdnem egy teljes nappal (22,8 óra) kurtítja hátralevő éveinket. Egy drogfüggő átlagosan még a 38-at sem éri meg, ha 23 éves korától kezdve szúrja magát, naponta háromszor. 

A statisztikák a komoly függőkre vonatkoznak, de minden alkalmi fogyasztót elrettenthetnek a használattól. Ezek után kétszer is meggondolja az ember, hogy rágyújtson-e a kávé mellé.