Jakob Denzinger az auschwitzi haláltábor egyik őre volt. Az exnáci szép életet felépített a háború után az Egyesült Államokban, mígnem rájöttek az előéletére. Innentől szorult a hurok, el kellett hagynia Amerikát, de egy alku értelmében továbbra is folyósították neki a társadalombiztosításhoz kapcsolódó juttatásokat. Esete nem egyedülálló, forint százmilliókban mérhető az egykori kiutasított náciknak kifizetett pénz, bár az illetékes minisztérium tagad.

Az Egyesült Államok hagyományosan a szabadság, egyenlőség, testvériség elvének élharcosa, holott az ország történetének sok olyan szennyes ügye van, mint például a náci funkcionáriusok befogadása. Adolf Hitler rendszerének sok kiszolgálója lelt menedékre az USA-ban a világháború után; voltak, akik tudományos hasznuk miatt, voltak, akik pedig egész egyszerűen álnéven kerültek a tengerentúlra (bár kizárt, hogy a titkosszolgálat ne tudott volna róluk). A New York Daily News cikke szerint ugyan az utóbbi években sok exnácit kiutasítottak, egy tényfeltáró cikk azt álíítja, hogy ők a mai napig kapják az amerikai jóléti juttatásokat. Magyarán dollármilliókat.

Az AP hírügynökség munkatársai két éven át nyomoztak az ügyben, és kiderítették, hogy 1,5 millió dollárt (360,6 millió forintot) utalt az USA a kiutasításuk óta a volt lágerőröknek és SS-tagoknak. A cikk szerint alkut kötött velük az amerikai kormány: ha önszántukból elhagyják az Államokat, továbbra is folyósítják majd a nyugdíjukat. Ezt az amerikai igazságügyi tárca tagadta, ami azért érdekes, mert 1999-ben rajtuk bukott meg egy olyan törvényjavaslat, ami a volt náciktól elvette volna az állami juttatásokat. Az USA-ból a vizsgált időszakban 66 volt nácit távolítottak el, közülük 38-an kapták a pénzt ezután is. Mindössze 10 kiutasított ember állt háborús bűneiért bíróság elé Európában.

Az említett jólétet Jakob Denzinger életén lehet nyomon követni. A férfi az auschwitzi koncentrációs tábor őre volt, majd áttelepült az USA-ba, és Ohióban kényelmes életet rendezett be magának, mint sikeres műanyagipari vállalkozó. A nácivadászok is beindultak aztán, őt az 1980-as években leplezték le, 1989-ben elvették az állampolgárságát, de a juttatásait továbbra is megkaphatta. A most 90 éves Denzinger végül a horvátországi Eszéken telepedett le, és évi 18 ezer dollár (4,3 millió forint) amerikai nyugdíjat hoz neki a pénzes postás.

„Nem akarok mondani semmit" – kommentálta a történteket az AP által felkeresett Denzinger. Továbbra is Amerikában élő fia, Thomas azonban akart. Szerinte ez a pénz „nem más emberek zsebéből távozik. Ő befizetett a rendszerbe" – jellemezte apja járulékfizetési morálját. Hozzátette, apját amúgy is kényszerítette a rendszer, hogy Auschwitzban dolgozzon. Állítja, ha apja nemet mond a sorozásra, a falhoz állítják, és lelövik. 

A szintén megkérdezett amerikai társadalombiztosítási hivatal nem akarta részletezni, hány egykori nemzetiszocialista kap pénzt Washingtonból. Az AP maga járt utána, így kiderítettek pár nevet: 

  • Peter Müller: 90 éves, a natzweileri láger SS-őre volt, 1956-1994 között élt az USA-ban, önként tért vissza Németországba.
  • Vaszil Litvin: 93, a varósi gettót felszámoló SS-egység tagja volt, 1957-1995 között élt Amerikában, jelenleg Ukrajnában lakik a feltételezséek szerint.
  • Martin Hartmann: 95, a sachsenhauseni láger őre volt, az 1950-es évektől 2007-ig élt az Államokban, úgy tudni, azóta Berlinben lakik.
  • Arthur Rudolph: német tudós, a rakéták egyik fejlesztője.
  • John Avdzej: a német megszállás alatti Fehéroroszország vezetője, zsidók ezreinek letartóztatásában és kivégzésében vett részt.

 Carolyn Maloney manhattani képviselő be akarja tömni a törvényi rést és a következőket mondta: „Ez abszolút vérlázító, hogy náci háborús bűnösök továbbra is hasznot húznak a társadalombiztosításból, amikor már sok-sok éve kiutasították őket az országból".