Jakupcsek Gabriella és Görög Zita a tiszta éttermeket, Gianni Annoni a kedves vendéglátót, Rákóczi Ferenc a hely szellemét, Segal Viktor pedig az illatos környezetet szereti. A nagy étteremalakítás celebstábját évadzáró forgatásukon kérdeztük a magyar vendéglátás helyzetéről és arról, mire háklisak leginkább egy étteremben.

Május 7-én a szentendrei Móricz Zsigmond gimnáziumban forgatták a Viasat 3 A nagy étteremalakítás című műsorának évadzáró adását. Gianni Annoni és csapata most épp a gimnázium menzáját reformálta meg, és míg az olasz akcentustól bepörgött tinik az új kosztra vártak, mi a felvonult celebeket nyaggttuk. A műsor arcát, Giannit, a csapat világot látott séf-tanácsadóját Segal Viktort és a háromtagú zsűrit, azaz Jakupcsek Gabriellát, Görög Zitát és a Danubius pirítós egyik műsorvezetőjét, Rákóczi Ferencet kérdeztük arról, hogy az elmúlt két hónap alatt milyen tapasztalatokat szűrtek le a magyar vendéglátásról, és mi az, amire leginkább háklisak egy étteremben.

Úgy tűnik, hogy a szakértőkhöz hasonlóan az ország éttermeit megjárt celebek sincsenek jó véleménnyel a magyar gasztronómia helyzetéről. Bár mind az öten más és más szempontból elemezték a témát, egy dologban egyetértettek: az igénytelenség béna. Az pedig, hogy személy szerint mire a legérzékenyebbek egy étteremben, személyiségfüggő. Ha önnek is van különleges éttermi heppje, ne habozzon, kommenteljen a cikk végén.

Gianninak a kedvesség a lényeg


"Bárhol a világon nagyon emberfüggő, hogy hogyan bánik a tulajdonos a vendéglátóegységgel, hogy az esti bevétel vagy a vendég jókedve jár a fejében. Ahol az elmúlt hónapokban jártunk, három-négy vendéglőn kívül, hálátlanok voltak. Az ember tesz valamit értük, és nem értékelik. Azt akarják, hogy a vendéglő fel legyen újítva, aztán menjünk, úgyse kellünk. Szóval, csak a haszon érdekli őket, de nem a tanácsadás haszna. Emiatt volt, hogy nagyon le voltam törve. Szerintem az igazi vendéglátós egy érzékeny ember, egy kis művész, aki a kedvességével és a felkészültségével ad örömöt az embereknek. Egy dolog van, amit itt nem akarnak megérteni, az, hogy a lelkünkből áradó vendéglátással bárhol a világon, bárki nyertes lehet."


"Ha vendégként megyek be valahová, akkor a flegmaság, a lenézés zavar. Zavar az is, ha nem tiszta az asztal, ha koszos az olajtartó. Lehet műanyag széken, műanyag asztalnál ülve is jót vacsorázni, akkor, ha egy igazi háziasszony, egy igazi vendéglátós van velünk. Az a kedvesség, amit a kiszolgáláskor kapok, az többet ér, mint a berendezés minősége."

Jakupcsek Gabriella a friss alapanyagokra érzékeny


"Az a tapasztalom, hogy a magyar vendéglátás megalkuvó. Nem szeretem, amikor alábecsülik az embereket, amikor azt mondják, hogy a magyar ember úgyis hülye, úgyis igénytelen, annak jó lesz így is. Ez nem igaz. A vendéglősök sokszor nem értik, hogy miért nem mennek az éttermek, és sajnálom, hogy nem lehet mindenkinek elmondani, hogy azért nem megy, mert rossz. Mert te magad vagy igénytelen. Kicsit csinálj és jót, akkor menni fog. Körül kell nézni a világban. Ott van például Franciaország: étterem-étterem hátán és mindegyik jól megél. Ott a vendéglős valószínűleg kevesebbet akar keresni, és arra épít, hogy az emberek másnap visszamennek."



"A tisztaságra vagyok a leginkább érzékeny, de azt is utálom, ha nem friss az étel. Egyébként nekem egy egyszerű túróscsusza is nagyon jó lehet, ha házi tésztából, friss hozzávalókból készül."

Rákóczi Ferencet a hely szelleme nyűgözi le


"Ha szabad ezzel a szakkifejezéssel élni: a magyar gasztronómia szarban van. Ez nem is mindig az anyagiakon múlik, hanem egy pici odafigyelésen, a szíven, ami sokszor nincs benne a munkában. Az, ha a szárított helyett friss petrezselymet használnak, vagy a kiszolgálás részéről az érdeklődés, egy kedves félmosoly olyan pluszt tud adni az embernek, ami miatt szívesen visszatér a vendéglőbe. A legnagyobb baj az, hogy a tulajdonosok üzemszerűnek tekintik az éttermeket, pénz akarnak belőle csinálni, ráadásul gyorsan és sokat."



"Nekem az a fontos, hogy megfogjon a hely szelleme. Legyen egy olyan pont, ami magához láncol, és ha ez megvan, akkor nálam már nem lehet nagyot bukni, akkor vissza fogok menni. Egyébként nagyon gáláns vendég vagyok, ha megfelelő kiszolgálást és ételt kapok érte cserébe."

Görög Zitának a tisztaság a legfontosabb


"Gianniék olyan éttermeket igyekeztek felkarolni, amik nem jutottak egyről a kettőre. Ez pedig sohasem véletlen. Az elmúlt két hónap alatt találkoztam olyanokkal, akik nagyon jó fejek, de az anyagi körülményeik miatt nem tudtak lépést tartani az elvárásokkal. Viszont találkoztam olyanokkal is, akik lustaságból nem jutottak előrébb. Az étterem irányítása az, ami alkalmatlanná teszi őket a kiemelkedésre. Biztos vagyok abban, hogy ha egy étterem vezetője kedves, jó fej, ha a dolgozók odafigyelnek a tisztaságra és jól főznek, az előbb-utóbb fel fog tűnni az embereknek."



"A tisztaság az, ami a leginkább feltűnő egy étteremben, és ha piszkos egy hely, akkor túl sok jót nem is feltételezek róla. Olyankor nem is nagyon szoktunk ott maradni. Mi vállaljuk azt, hogy ez ciki, nem sértünk meg senkit, csak távozunk. "

Segal Viktor a szagokra kényes


"A baj az, hogy túl sok melegkonyhás vendéglátóipari egység van Magyarországon, melyek túlnyomó többségében nagy hiányosságok vannak. Nekem az a legbántóbb, amikor a komoly bevételek ellenére a minimális feltételeket sem teremtik meg a konyhának. Voltak olyan helyek, ahol még a fakanalat sem vettek, pedig az ötszáz forintos tétel. Jártunk olyan helyen, ahol egy esti bevételből gyakorlatilag be lehetett volna rendezni a konyhát, de nem tették meg. Ez a fajta igénytelenség, ez nagyon zavar. Ha valahová sok vendég jár, akkor biztosítani kéne, hogy higiénikusabban, gyorsabban dolgozhassanak a konyhában, hogy finomabban bánhassanak az alapanyagokkal. A személyzetnek sokkal könnyebb dolga lenne. "



"Nagyon jó vendég vagyok, és hálás, amikor főznek rám. Amit viszont nagyon nem szeretek, az az ételszag. Az nagyon zavar. Ilyenkor mindegy, hogy mennyire jó az étel. A szagokra egyébként is nagyon kényes vagyok, még nagy távolságra is pontosan beazonosítom őket, például azt is megmondom, hogy mit égetett oda a három sarokkal arrébb lakó."