Tizennyolc éve minden alkalommal pünkösd hosszú hétvégéjén rendezik meg a négynapos Wave-Gotik Treffen fesztivált Lipcsében, ahol ilyenkor csak vizuálisan szabadul el a pokol. A látszat ellenére ugyanis a kriptaszökevénynek és vámpírnak öltözött fiatalok nagyon békések, rendőri intézkedésekre általában nincs szükség.

1992 óta minden évben megrendezik Lipcsében a Wave-Gotik Treffent (WGT), mely a dark-goth és wave rajongók legnagyobb fesztiválja. Jellegzetessége, hogy az odalátogatók a lehető legérdekesebb ruhakompozíciókat vonultatják fel, öltözetüket pedig olykor megspékelik némi gázmaszkkal, hálóval vagy épp művérrel. Persze azért buliznak is a péntektől kedd hajnalig tartó fesztiválon, ahol rendszerint több mint 200 zenekar lép fel, és ha akarunk, még varázsitalt is vehetünk az erre kialakított vásártéren.

A lipcsei négynapos fesztiválon nemcsak a cybergoth, gothic rock, elektro, industrial, neofolk műfajban lépnek fel előadók, az éjfélkor véget érő koncertek után a helyi DJ-k is belevetik magukat a munkába. A Wave-Gotik Treffenen egyébként a zenén, és a maskarába öltözött 20-25000 résztvevőn túl egyéb érdekességek is vannak: a kempingben kialakított vásártéren például könyveket, varázsitalokat, sőt, még koporsókat és halottaskocsikat is vehetnek a látogatók, de rendeznek szerepjátékokat, filmvetítéseket és kiállításokat is. Persze sem véletlen, hogy a műfajra specializálódott kiadók éppen akkor adják ki az új albumokat, amit a helyszínen nyilvánvalóan meg is lehet vásárolni.

Fekete minden mennyiségben

A fekete különböző árnyalatainak variálását a maximumra fejlesztették a látogatók, akik között előfordulnak azért medvefüllel megtoldott lányok és úrinők is – legalábbis ami a ruházatot illeti. Állítólag vannak olyan résztvevők, akik ilyenkor még fodrászhoz is mennek az egyedi frizurákért, bár többükön nehezen fedezhetőek fel az olló nyomai, főleg, ha a fejüket gumicsövek takarják.

Gyakoriak a különféle extrém – fehér, vakító kék, pókhálós – kontaktlencsék is, ahogyan többen szívesen alkalmazzák a látást megnehezítő hosszú műszempillákat is. Az eddigi tapasztalatok szerint a fesztiválon csak vizuálisan veszélyesek a vérzőszájú vámpírok és zombik, akiknek élethű sminkjeik nagy precizitásáról tesznek tanúbizonyságot, főleg, ha alkalomadtán sikítva rohan el egy gyerek.

A dark-goth kedvelői 1987-ben rendezték meg az első Wave-Gotik fesztivált Potsdamban, de az esemény illegálisnak minősült, így a rendőrség feloszlatta a néhányszáz főből álló tömeget. Öt évvel később, a lipcsei Eiskeller klubban tartották a következő, akkor már hivatalos rendezvényt, mely évről évre több látogatót vonz. Az eddigi legnagyobb WGT-re 2000-ben került sor, akkor 300 fellépő és 27000 szórakozni vágyó fiatal vett részt a koncerteken.

A dark-goth műfajra jellemzőek az archaikus vonások, a kelta és a germán kultúra mellett a viktorianizmus is felfedezhető, míg a sminkekben leginkább az egyiptomi motívumok jelennek meg. Ruhatárukban főleg szaténból, a tüllből, a bőrből, a csipkéből és a lakkból készült kollekciók találhatóak, a nők gyakran fűzővel és hosszú szoknyával hangsúlyozzák ki amúgy elrejtett nőiességüket.