Nyolcadik alkalommal rendezték meg azt a versenyt, amelynek győztese egy évig viselheti Miss Hastánc Hungary címet. Az előnyös külső nem hátrány, de a technika sokkal fontosabb. A hastánc egyébként nem egy olcsó műfaj, már felöltözni is százezer forintba kerül. Az idei királynő szerint ez a tánc megnyitja a nőket és a párkapcsolati problémákra is megoldást nyújt. A magánéletére egyébként nem tért ki, csak hogy Egyiptomba vágyik, hogy bemutassa a tudományát.

"Az alázatosság nagyon fontos. Nem szabad elbízni magunkat, mindig jön az utánpótlás, akik egyre jobbak és jobbak. Haladnunk kell a korral, hiszen ha megnézzük az általános iskolásokat, már hatévesen profin kezelik a számítógépet. Vagyis fel kell kötni a hastáncosruhát" – nyilatkozta a Velvetnek Bartos Noémi, a Miss Hastánc Hungary idei győztese.

Magyarországon először 2002-ben rendezték meg ezt a megmérettetést, amiről a tavalyi győztes, Bornemissza Kata hangsúlyozta, nem szépségverseny. „Ha az lenne, akkor el sem indultam volna. Természetesen fontos a külső, de döntő a technika, a harmonikus mozgás, a kézmozdulatok. Vagyis a táncon nagyobb hangsúly van, mint a külsőségeken" – tette hozzá.

Klikk a csupasz hasakért!

Fontos a kisugárzás

A nyolcadik Miss Hastánc Hungary versenyzői egy esős vasárnapon mérték össze a tudásukat a budapesti Duna Palotában Jáksó László segédletével, akit szerinte a kellő kontraszt miatt kértek fel erre a feladatra. A közel 25 versenyzőt egy részben szakmai zsűri és a korábbi megmérettetések győztesei pontozták három fordulón keresztül, és természetesen minden egyes kör után csökkent a továbbjutók száma. Wollner Márta orientális táncoktatót és zsűritagot megkérdeztük, hogy az ítészek milyen szempontokat vettek figyelembe. „Leginkább a tánctechnikát néztem. Az első fordulóban végig hasonló számok mentek, és ez behatárolta, hogy milyen stílusban táncolnak a lányok. Főként a színpadi kisugárzás számít ilyenkor, és ez egy nagy adag szerencse is. Sokan kérdezték a színfalak mögött, hogy mi volt a baj. Hát az, hogy a másikat nézte. Ahelyett, hogy táncolt volna, összeomlott attól, hogy a másik mit csinált.”

Az első fordulóból összesen tizenketten jutottak tovább, és a második körben két műsorszámot kellett előadniuk a versenyezőknek. Az utolsó fordulóba már csak hatan jutottak be, és nekik egy saját maguk által koreografált számot kellett bemutatniuk. „A dobszólóra előadott táncot volt a legnehezebb pontozni, mivel az volt a legtechnikásabb rész, és mindegyik lányra külön kellett figyelni. A döntő is nehéz és érdekes feladatnak bizonyult. Mindenkinek a saját koreográfiáját kellett bemutatni, és úgy gondoltan, hogy erre mindenki felkészül. Volt azonban olyan versenyző, aki ebben a fordulóban nem teljesített olyan jól. Látszott rajta, hogy nem készült fel rá, mert valószínűleg nem gondolt arra, hogy bekerülhet az elsők közé” – nyilatkozta Wollner Márta a Sába művésznéven futó táncosnő.

Nem egy nap az élet

Wollner Márta szerint egyébként nincsenek speciális követelmények, hiszen a hastánc is olyan, mint bármelyik más előadóművészet: „A nagyon jó alaptechnika mellé kell még a megfelelő színpadi rutin, egy szép fellépő ruha és egy jó karakter, ami illik a fellépő imidzséhez. Ezek adják a színpadi teljesítmény ötven százalékát, a másik ötven százalék pedig nem más, mint az, hogy azon az adott estén, milyen az előadó színpadi kisugárzása, vagyis mennyire tudja levenni az energiát, összpontosítani azt, majd visszaadni. Persze sokat számít a szerencse, vagyis az, hogy az illetőnek éppen milyen napja van. Mindig mondom a lányoknak, hogy nem szabad úgy felfogni, hogy egy nap a világ. Találkoztam már olyan táncossal, aki egy külföldi versenyen első helyezést ért el, a következő évben második lett, utána pedig nagyon hátul végzett. Sajnos nagyon meglátszik, hogy egy táncos mennyire uralja a színpadot.”

Még több hastánc!

A hastánc gyógyír a párkapcsolati problémákra

Az idei verseny győztese már több megmérettetésen is indult, és kíváncsiak voltunk, hogy a mostani győzelem után maradtak-e még megvalósulatlan álmai.Csak az első lépés volt, hogy itthon nyerjek egy versenyt. Az a célom, hogy egyiptomi versenyeken induljak, és ott is jó helyezést érjek el” – vázolta a jövőbeni terveit a 22 éves váci lány, aki hat évvel ezelőtt kezdett el táncolni. „Versenyszerűen sportoltam, de sajnos egészségügyi okokból abba kellett hagynom, ugyanis tönkrement a térdem. Ekkor választanom kellett, hogy abbahagyom, vagy valami más mozgásformát választok. Egyszer csak megláttam egy nagyon szép plakátot, ami csak úgy vonzotta a tekintetet. Nem bírtam ellenállni, és közelebbről is megnéztem. Egy hastánc-kurzust hirdetett, ami pont aznap este kezdődött. Elmentem, kipróbáltam, beleszerettem” – nyilatkozta Bartos Noémi.

Ezután azt boncolgattuk, vajon minek köszönhető, hogy a hastánc ilyen népszerű lett hazánkban. „Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nők a hastánc segítségével meg tudnak nyílni. Manapság nagyon sok párkapcsolati probléma van, és a hastánc pozitív irányban befolyásolja a viszonyokat” – utalt finoman a rejtély megoldására a Miss Hastánc Hungary 2009 első helyezettje.

A majdnem hivatásos hastáncversenyzők

Mint kiderült, akárcsak a hagyományos szépségversenyzőknél, a hastáncosok között is sokan vannak, akik több megmérettetésen is részt vettek már. A tavalyi győztes Bornemissza Kata először csak második lett, majd a következő évben a zsűri neki ítélte a koronát. Mint tapasztalt versenyzőt, megkértük, hogy lássa el jó tanácsokkal azokat, akik a jövőben jelentkezni akarnak egy ilyen versenyre. „Egy hároméves gyakorlat minimum kell hozzá. Nagyon fontos, hogy az ember a zenére táncoljon, ne csak azt akarja megmutatni, amit tud. Nem árt gyakorolni, és másoknak – a tanároknak és csoporttársaknak is megmutatni, hogy mire vagyunk képesek. Összességében a harmóniára kell törekedni. Szerintem ide már azok kerülnek be, akik fellépők, esetleg tanárok. Én nyolc éve táncolok” – nyilatkozta Bornemissza Kata.

Hozzátette, hastáncosnak lenni nem olcsó mulatság. „Egy fellépőruha százezer forint körül van. Akik eljönnek ide, azok igenis komoly összegeket költenek erre a versenyre, hiszen minimum három szép ruhával kell rendelkezni.” A koronájáról még a 2009-es verseny elején jelképesen lemondó királynő hozzátette, van ugyan egy egyiptomi hastáncruha-divat, de ezt nem szükséges követni. „Vannak nagyon jó magyarországi szakemberek, akik ugyan nem olcsóbbak, mint a külföldiek, de egyedi ruhákat csinálnak. Ha pedig valaki elég kreatív, akkor saját maga is el tudja készíteni. Nekem sok tanítványom nagyon jó ruhákat varr.”

És még sokan mások

Nincsen igazi verseny különdíjak nélkül. A celebmentes, ám szinte pontosan kezdődő eseményen a második és harmadik fordulóba bejutó versenyzők is kaptak ajándékot. Emellett pedig egy-egy emléklappal lett gazdagabb a legkreatívabb, a legtechnikásabb versenyző, illetve a legjobb kisugárzással, a legjobb csípőmozgással, a legjobb kéztartással, a legjobb ritmusérzékkel rendelkező táncos, valamint a legjobb rázást produkáló lány. Természetesen a közönség is kiválaszthatta kedvencét. A legtöbb vendég véleménye egyébként megegyezett a zsűritagokéval, vagyis ők is Bartos Noémi teljesítményét tartották a legjobbnak. Aki a verseny közben kellőképpen figyelt a taps intenzitására, már hamarabb is rájöhetett arra, hogy ki lesz a befutó.