Néhány hete azzal kísérleteztünk, fel tudunk-e öltözni kifejezetten igényesen női turkálós ruhákból a válság idején, most a férfiaknak szánt, kifejezetten nyári árukészletet mértük fel. A férfikonfekció jóval szegényebb, Daniel Craignek például nem tudtuk öltöztetni férfimodellünket, motorosnak sem, de ha szörfös vagy porszívóügynök szeretne lenni, a lehetőségeinek száma végtelen.

„Milyen hasznos lesz majd ez a fehér pilótadzseki akkor, amikor veszek egy jachtot, és szeles lesz az idő Monte Carlo partjainál" - viccelődött összeállításunk férfimodellje, amikor a fehér vászonkabáthoz egy fekete-fehér mintás selyemkendőt vett fel, majd olyan pózba állt, mintha maga Ernyey Béla mutatta volna be új szerzeményét. Hozzá kell tegyük, a kendő valójában és jobb híján egy vászon párnahuzat volt, a second hand lakástextil osztályról választotta modellünk.

A válság nem jó stylist

Majdnem divatos

Nemrég körbejártuk a Blaha környéki turkálókat, ahol elegáns női ruhákat kerestünk olcsón, hogy ne a gazdasági válság legyen a divatdiktátorunk. A beszámolónk megjelenése után a visszajelzésekből kiderült a számunkra, hogy az olvasók hiányolják a férfiaknak szánt árukészlet bemutatását, amiben egyébként turkálók nem olyan erősek.

Ezért a férfifordulóban kénytelenek voltunk kevesebb helyszínt az elemzésbe vonni, de megpróbáltunk minden részletre kiterjedni. Ez nem sikerült, mert kiegészítőket, cipőket nem találtunk. Látva a készleteket, nem kerestünk kifejezetten alkalmi ruhákat, egyetlen célunk volt, hogy bemutassuk, mik azok a férfiruhák, amelyek igényesek.

Átmegy-e a face controllon?

Az első állomásunk a Rákóczi úti Outlet&Secondhand nevű újonnan megnyitott bolt volt, amelyik Sik-sik néven működött még a múlt hónapban. A háromszintes turkálócentrumban elszórtan található a férfiáru, a nőihez képest 80-20 százalékos arányban, de helyenként össze van keverve, így kell egy kis rutin a felfedezéshez. Mivel először jártunk ott, egy-egy nagyobb női vászonnadrágról simán azt feltételeztük, hogy férfinadrág, csak az eladó tudta, hogy nem.

Az átlagosan 2000 forintért kínált virágmintás szörfös nadrágok voltak a leginkább egyértelműek a számunkra, modellünk többet is felpróbált közülük. Kísérletképp nemcsak rövid ujjú pólóval, de inggel is megpróbálta a nadrágokat. Az összhatás korszerű volt, de arra nem vennénk mérget, hogy ugyanígy értékelnék a Café Del Rio face controll szakon diplomázott beengedő emberei is. Mivel ők a legtöbbször rózsaszín inget látnak falkákban érkezni, modellünk is felpróbált egyet, hátha idén is eljön Dr. Alban, és pont ott ad koncertet.

Híres volt a nő '91-92-ben

A háromszintes turkáló legtetejére eladó már nem jutott, így az inkognitóra nem kellett annyira ügyelnünk, az egyetlen helyszín ez volt, ahol a fotók nem a próbafülkében készültek, titokban. A legfelső szint leértékelt, színes pólókkal volt tele, és azt is el lehet mondani, hogy az üzlet olcsó széldzseki-nagyhatalom. Az olcsó, 300-500 forintos pólók közt kincseket találtunk, például Reba McEntire portréjával díszített darabot, aki valaha híres volt, a felirat szerint 91-92-ben.

Műanyag focis mezekből sem volt hiány, ahogyan az izzadtságot a ruha alatt tartó, nulla áteresztő képességű melegítőkben sem. A példa kedvéért az összeállításba választottunk egy valaha szép napokat is látott, ánizszöld mackófölsőt, de annak csak a szabása tűnt igényesnek. A fehér pilótadzsekin kívül jachtra nem találtunk más, kompatibilis viseletet, az árukészlet inkább balatonparti horgászatra alkalmas: a zöld esőkabátot nem szúrják ki a halak.

A nyilvánosság előtt menőnek számít

A Váci utcai Hádát is útba ejtettük, ahol javarészt külföldi vásárlók vannak, bár nem tudjuk, mi különlegeset találnak itt, ami Európa többi nagyvárosában nincs. A férfiosztály lutri, most viszonylag bőséges, modellünk három ruhadarabot meg is vásárolt mert próba közben megtetszettek neki. Ez a turkáló is a színes bermudák lelőhelye, közöttük olyan kincsekre is találtunk, mint például egy vízhatlan Quicksilver nadrág, ami a nyilvánosság előtt menőnek számít. Ebben az időszakban az ingpólókból is gazdag a választék, és ahogy láttuk, a külföldi vásárlók nem hajtják fel a gallérját szerencsére. Ez a rossz szokás inkább csak nálunk jellemző.

Modellünk ragaszkodott hozzá, hogy egy lyukacsos anyagú, kék inget is felpróbáljon, mert szerette volna magát Besenyő Pista felelős pozíciójába beleélni, bár mi inkább azt javasoltuk, a szabadidejét töltő James Bondra gondoljon. A Daniel Craig féle fekete ing, fehér nadrág kombó azonban nem kapott itt nagy jelentőséget.

A porszívóügynökök mekkája

Majdnem divatos

A Reviczky utcai Ruhagaléria próbafülkéinek minőségétől nem esnének extázisba a Kermi munkatársai, a férfiaknak szánt árukészlet pedig a mi boldogsághormonjainkra nem voltak túl erős hatással. Érkezésünkkor egy férfi éppen egy bézs lenvászon zakót próbált a tükör előtt, és nem túlzás azt állítani, a ruha úgy nézett ki, mintha a kutya szájából rángatták volna ki. Ha kabátot nem is itt érdemes választani, a pólókkal nincsen probléma, vállalhatók.

Modellünk azonban inkább ingeket választott magának próbálni, mert néha médiaeseményen kell megjelennie. A plasztikai sebészek által támogatott Szépség az emberben pályázat győzteseinek kihirdetésére nem az itt megtalálható készletben érdemes menni, ahhoz túl természetesek a kockás ingek, és túl porszívóügynökösek a zöld, levélmintás dabarok. Modellünk szerint azért itt megtalálható a „korrekt városi viselet."