Miután a siófoki Coke Clubról megtudtuk, szexi strand, felmértük, a strandolók milyen bikiniben adják át fajfenntartó üzeneteiket. A kedvencünk egy csíkos tankini volt piros keretes napszemüveggel. A férfi stranddivat nem változott az elmúlt években, de ezt az állóvizet szerette volna felkavarni egy Boratnak öltözött, spicces német fiú.

„Ez egy szexi strand, tele hormonokkal. Annyira, hogy már reggel azt várod, mikor megy le a nap"- mutatott rá a siófoki Coke Club strandjának vonzerejére egy hibiszkuszmintás bermudában strandoló fiú még tavaly nyáron, amikor a Tankcsapda feldolgozásaiból rendezett MTV Icons koncertje előtt körülnéztünk a terepen.

Akkor a rózsaszín bikinik és esetenként az azokat kiegészítő ánizsszínű kontaktlencsék voltak a legdivatosabbak, arany bikiniket már akkor sem láttunk. Nem lepődtünk meg azon, hogy a strandviseleteket nem a Tankcsapda közelgő koncertje befolyásolta, és nem láttunk senkit sem beöltözve, fekete szettben.

Idén divat a homokóra alak

Idén azonban, amikor a Hungária feldolgozásokból összeállt MTV Icons koncertre érkeztünk tudósítani a Balaton partra, már látható volt, hogy az egykori, mára már homályos jampec stílus nyomokat hagyott a mai napszemüvegtrenden.

A nagy, sötét női napszemüvegeknek jellemzően fehér, törtfehér, vagy piros kerete volt, fazonja a hatvanas éveket idézte. A kedvenc összeállításunk egy fekete-fehér csíkos top és bugyi – ez a tankininek nevezett összeállítás – volt a tavalyi Ray Ban női kollekciójától merített piros keretes napszemüveggel. Ha már ilyen akkurátusan leírtuk, akkor hozzátesszük, mindezt klasszikus homokóraalakon viselve homemade balatoni Pin Up girl benyomását lehet kelteni.

A motorosmagazinok is találnak címlaplányokat

A női bikinik összességében naprakészek voltak. Éppen a napokban mutatták be a legújabb, extrém fazonú kreációkat a Sao Paolói divathéten, és mi máris láthattunk hasonlókat a siófoki plázson. A legnagyobb különbséget az jelentette Sao Paolo és Siófok közt, hogy amíg a brazil kifutón a modellek kellemesen sáskatestűek voltak, addig a siófokon strandoló nők rusztikusabb alkatúak, és még jókat is ettek a strand éttermében. Főként paradicsomos és pesztós tésztát.

Ha már a Pin Up lányok szóba kerültek, a siófoki strandon a Born to be Wild motorosmagazin szerkesztői is megtalálnák a megfelelő modelleket a címlapra, még kiegészítőkre sem kellene áldozniuk. A dekoltázsnál keresztezett pántú bikinifelső ezüst kereszttel már adott, és galériánkban látható, hogy létezik a valóságban.

A sötét erő nem győzte le a női jókedvet

Az Idei Cosmo Bikini Show-n bemutatott fürdőruhák alapján idén a fagyiszínek és a tenger színei - némi kókusztejjel vegyítve - a divatosak. A magazin akkori főszerkesztője Szabó Patrícia így kampányolt az élénk színek mellett: „nem hiszem, hogy a sötét erő legyőzi a nőkben rejlő életkedvet, vidámságot, ami nyáron van." A sötét erő itt sem diadalmaskodott, és változatos színvilágot láthattunk. Olyannyira, hogy - a Womens' Secret által bevezetett kifejezést használva – a strandolók a bikinijüket maguk állították össze, színes mykiniket alkotva. Rengeteg fehér alapon mintás strasszos, és szögecses bikinit is láthattunk, de az azokat viselő lányok a fotózásunkkal egyidőben elhagyták a strandot a közelgő vihartól tartva.

Borat-fürdőruha pukkasztásból

Még a koraesti vihar előtt volt alkalmunk a férfi strandolók viseletét is felmérni. Nem valószínű, hogy túl lehet szárnyalni egy kapatos német fiúnak a neon Borat-fürdődresszét, amelyik most épp nem aktuális, de felhívja a figyelmet arra, hogy Sacha Baron Cohen komikus, mint Brüno újra csapást mér a férfi viseletkultúrára. A pózoláson kívül más előadásra nem volt hajlandó a fiú. A csapás szerencsére nem volt olyan erős, hogy piros tangát is láttunk volna kivillanni egy-egy férfi fürdőbermudából.

A férfiak strandfelszerelésének alap darabja idén is a hibiszkus-mintás bermuda. Mint azt a férfiaknak szánt turkálós konfekció feltérképezésekor tapasztaltuk, ennek nemcsak az az oka, hogy a szörfös divatból merített darabokra olyan sokan vágynának, hanem egyszerűen ilyen fürdőnadrágok kaphatók, és etéren nem sokat fejlesztenek. Néhányan talán erre próbálták felhívni a figyelmet azzal, hogy huszonévesként tüntetőleg klasszikus, sötétkék fecskét viseltek.

A férfi strandruhák nem sokat változtak

A siófoki bermudák leggyakrabban kékek, vagy szürkék, időnként feltűnt néhány piros bermuda (már csak azért is, mert az a plázson dolgozók munkaruhájának a színe, és ugyanúgy a pincérnők is piros bikiniben szolgálnak ki) még ritkábban a színes csíkokat, sávokat is megfigyelhettük.

A férfi strandkiegészítők piacán sem nagy a tumultus, a teljesen egyszerű, fekete és a színes-szörfös vietnámi papucs évek óta töretlen sikernek örvend, de a szalmakalapok nem. Néhány bepoharazott német fiatal fehér vászonkalapot viselt, bár nem tűnt úgy, mintha ez a viselet el akarna terjedni a helyiek körében is.