Herczeg Zoltán divattervezővel tettünk egy Szigetkört, és megkértük, a viseletek alapján elemezze a fesztiválon fellelhető csoportokat, szubkultúrákat. Először a hiányzó karakterekről ejtünk szót: a Lindsay néven futó nőtípus, vagyis a glammodell nem mutatkozik a Szigeten. Punkok sincsenek, akik hat óra alatt lelakják a hajukat. Vannak viszont németek, akik zászlóval, üvöltve közlekednek, franciák, akiknek Herczeg szerint joint van a szájában és magyarok, akiket meg sem lehet ismerni.

Herczeg Zoltán a saját szubkultúráját keresi tizenhárom éve, amióta marketinges végzettséggel divattervezőnek állt. Éppen ezért megfelelő alanynak találtuk arra, hogy megkérjük, tegyen velünk egy Szigetkört, és mutassa be, milyen jellemző szubkultúrák láthatók a fesztiválon. A divattervezőt arról is kérdeztük, az öltözékük alapján hogyan ismerhetjük meg a Szigeten a brit, francia és holland fiatalokat, és arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy vajon hová lettek a punkok. Herczeg Zoltánnal készült interjúnkat sajátos, és valósághű monológban idézzük.

herczeg2

A magyarok

"Hogy miről lehet megismerni a Szigeten, hogy valaki magyar? Legtöbbször arról, hogy nem néz ki sehogy. Elmész mellette, mintha ott se lett volna. Tizenhárom év óta, amióta divattervezéssel foglalkozom, keresem a közönségem. Még nem találtam meg. Nem tudom, melyik szubkultúrához tartozom. Pedig az embernek nagyon fontos, hogy be tudja sorolni magát valamilyen kasztba, mert akkor tudja, hogy milyen párt keressen magának. Ha összeillenek, hátha el tudnak lenni életük végéig"- álmodozott a divattervező.

A németek

03-szigettrend

"A németeket sötétben is könnyű megismerni, mert mindig részegek és üvöltenek. Óriási német zászló van a kezükben, mint azokéban is, akik itt közelednek. A zászlójuk a negyvenes évekből való az állapota alapján. Ez a csapat nagyon hülyén néz ki, pont úgy, mint a Hitler bukása című filmben: Jürgen fej, és borzalmas öltözék. Karl Lagerfeld talán a legnagyobb kivétel a németek közt, van stílusa, amit kitalált, és magára szabott. Vajon kiknek adják el a cuccaikat a német divattervezők? Az angoloknak? Én még jól öltözött németet nem láttam. A progresszív német piros napszemüveget visel piros tornacipővel. Létezik ilyen is, összhangban van magával, de mégis toplák." Azért mi Berlinben láttunk jól öltözött németeket.

A hollandok

"A hollandok szőkék és nagyok, holland színű cuccokat viselnek, ennél többet nem érdemes róluk mondani"- zárta rövidre a hollandok elemzését Herczeg.

A britek

"Mindig keresek egy szűk nadrágos, kalapos csávót a Szigeten, az a kedvencem. A brit fiatal mellényben van, és pepita kockás szalag van a kalapján. Jut eszembe, múltkor hallottam a The Moog zenekar egyik nyilatkozatát a rádióban. Nem tudnám felidézni, miről beszéltek, de zenélni tudnak, az tény. Nem minden kalapos indie, de minden indie kalapos. Nézd, az ott például kalapos, de nem indie, hanem In-kal. Ő vigyáz ránk (nevet).

Az angolok jól néznek ki. Ha másról nem is lehet megismerni őket, arról biztosan, hogy szűk nadrág van rajtuk, amelyikben talán lépni sem tudnak. Nem minden sovány ember angol, de minden pipaszár nadrágos sovány.

Az igazi british cipő is szép, fekete bőr ködvágó. Nem mindegy, milyen az orra. Amíg a westerncsizma már az oldalától elkezd szűkülni az orr felé, addig a british cipő a rüsztnél kezd el szűkülni"- osztotta meg velünk Herczeg.

A franciák

"A francia fiatalt nem könnyű felismerni az öltözéke alapján, mert hasonlít az angolra. Leginkább arról lehet megismerni, hogy joint van a szájában"- mondta a divattervező, de mi azóta sem találtuk meg ezt a kiemelt karaktert.

A bahiások

"Nagyon színes, nagyon muszlin, nagyon rojtos ruhát viselő, nyugodt arcú férfiak és nők. Indiai ihletésű, goás, bő, laza, patchwork nadrágot látok rajtuk a leggyakrabban, avít mintákkal. Régen ELTE-style-nak hívták ezt a viseletet. A szimatszatyor kötelező elem volt, esetleg a Spartacus szandál zoknival. Az a legcsúnyább férfiviselet, ami csak létezik. De ők nem törődnek sokat ezzel, inkább szívnak, és Indiába képzelik magukat"- gondolkozott közhelyek mentén Herczeg Zoltán.

A military-sok

"A military stílus csak egy divat. Lehet valahol kapni katonai tányérsapkát, megveszik néhányan viccből, de mint szubkultúra nem létezik"- mutatott rá Herczeg.

A roadok

"A roadok rakodják a fellépő zenekarok cuccait. Többnyire kockás gatyát, fekete pólót, túracipőt hordanak. Alapkellékük a zsebes nadrág, ami nem csicsa. Azért van szükségük sok zsebre, mert rengeteg a szerszámjuk: harapófogót, kombinált fogót hordanak magukkal, esetenként övtáskájuk is van benne szögekkel, drótokkal. Ezzel a viselettel divatot csináltak, mert nagyon praktikus.A fesztivál főroadját én öltöztetem, de a saját tervezésű roadnadrágja más, mint a többi, nem fekete. Az összes többi road szürkét és barnát hord. Arról lehet megismerni a főroadot, Pignont, hogy színes a nadrágja. Tettem rá mintákat is.

Volt, hogy felkerestek engem mellékroadok is, de azt tapasztaltam, ők nem tudják úgy viselni a színes roadnadrágot, ahogyan Pignon. Ő olyan boldogsággal és teljességgel viseli a ruhámat."

A progresszív fiatalok

02-szigettrend

"Nagyon divatos most a nagy, színes napszemüveg. Aki ezt viseli, haladónak tűnik, a legújabb trend szerint öltözködik. A neonszemüveg progresszív. Ott látunk is egy haladó fiatalt, de igazából semmit nem képvisel, mert annyira be van szívva. A progresszív fajta színes egyéniség: zöld tornacipőt hord és elütő színű ruhákat. A progresszív lányok is színes ruhákba öltöznek, elütő anyagokat és színeket viselnek, és például balettszoknyát." Ebből, az úgynevezett progresszív fiatalságból rengeteg található a fesztiválon, némelyikük magyar, ami cáfolni látszik azt a vélekedést, miszerint a magyarok "sehogy sem néznek ki."

A felvilágosult rockerek

"Ez a kategória nem ugyanaz, mint a rocker. A felvilágosult rocker nem hord szegecseket, bőrdzsekit, pláne nyáron nem, hanem trendi, hordható cuccokban gondolkozik. Vannak trendi rockzenekarok, mint például a Subscribe, vagy az Isten háta mögött, ők sem erőltetik a hagyományos rockercuccokat. Jól néznek ki, nem úgy, mint az egykori Ossiánosok műanyagdzsekiben. Sajnos nem tudtam ebbe a szubkultúrába mélyebben beleásni magamat, mert a kábelcsomagomból elvették az MTV2-t, és nem látom a rockklipeket.

A haladó rockerek még jobban néznek ki, mint a felvilágosult rockerek. Ők leginkább az indie-kre hasonlítanak. A The Hives egyenruhában nyomja, fekete-fehérben, gondolom a rajongók is. Most látom, az itt látható rockerfiún Crocs van: nem tudom, miért vette fel, borzalmas. Hál’ Isten egyre kevesebbeken látom ezt a cipőfajtát. Csak azt tudom elképzelni, hogy finn. Finnország a death metal hazája, mert abban az országban nagyon keveset van világos, körülbelül napi három órát látható a Nap, el is hiszem, hogy nagyon nehéz ott kibírni a létezést"- tippelte a divattervező.

A punkok

"Úgy vettem észre, hogy punkból egyre kevesebb van itt, talán drága nekik a Sziget. Talán azért sincsenek most, mert korán van még, ilyenkor vagy alszanak, vagy a hajukat lövik be, és este bújnak elő. Hat óra hajkészítés után újabb hat óra, amíg lelakják a hajukat.

Megfigyeltem, hogy az acélbetétes Martenst ki lehet váltani Converse cipővel, mert szellősebb, nyári viselet. Felhígult már a műfaj (nevet)."

A Lindsay-k

"A kimódolt előadónők egyformán néznek ki. Britney Spears hívei pedig pont úgy néznek ki, mint Britney Spears. Lindsay Lohan ugye színésznő? Mivel valamit csinál, de nem igazán arról híres, ezért nem teljesen olyan, mint nálunk a mihaszna celebek. Viszont nagyon sokan vannak, akik ugyanúgy néznek ki, mint ő. Jól néznek ki, csak éppen megkülönböztetni nem lehet őket egymástól. Ezt a nőtípust nem lehet látni a Szigeten. Ha ki is jönnek, akkor valami eseményre jönnek megmutatni magukat, modellkednek egyet, és már viszik is őket ki a fesztiválról fekete dzsippel." Herczeg megjegyzése idején távozott a Szigetről Kustánczi Lia glammodell egy fekete dzsipben. Épp csak dolgozni ugrott be másfél órára.

A gothok és egyéb fekete ruhások

"Ez most nem egy divatos karakter, mert se Cure nincsen, és semmilyen más olyan zenekar, ami ebben a műfajban itt menő lenne. Most a tinik tombolnak. És van itt egy speciális réteg is, az ötven pluszos rockerek, akik elég rosszul festenek"- mondta Herczeg. Ha nálunk nem is annyira divatos viselet a goth stílus, Európában nagy keletje van. A május végén megrendezett lipcsei, négynapos Wave-Gotik Treffen fesztiválon például cybergoth, gothic rock, elektro, industrial, neofolk műfajban lépnek fel előadók, hálából a rajongók is kitettek magukért. A nemzetközi divatházak terveiből az is látható, a vámpír stílus idén menő.