Az ókori Rómában hiéna szemmel növeltek potenciát, de az afrodiziákumok kora mára már lejárt. Maradt a tartós étrendváltozás és a szexre közvetetten ható ételek. A tojásban található vitaminok például csökkenthetik a korai magömlés veszélyét, a vaníliafagylalt kalciumtartalma erőteljesebbé teszi az orgazmust, a zellerben lévő folsav pedig segít, hogy a vér könnyebben áramoljon a megfelelő helyekre. Vágyfokozás a piacról és fagyizóból.

Az evés és a szex viszonyáról irodalmi művek szólnak, mi most csak azzal foglalkozunk, hogy mindkét esetben fontos szerep jut a szájnak, és hogy az étel befolyásolni is képes a szexuális életet. Általában egy ilyen mondat után az osztriga potencia növelő szerepe és a füge-vagina párhuzam következik, de mi most nem térünk ki minden, szokványos afrodiziákumokra, hiszen nemrég összegyűjtöttük a vágyfokozó termékeket, és a szexuális aktivitást serkentő természetes anyagokat is. Most a hagyományos, ám szokatlan afrodiziákumok következnek, amelyek könnyen beszerezhetők, akár egy fagyizóban is.

A vaníliafagyi erősíti az orgazmust

A nagy afrodiziákumellenes hangulatban a táplálkozási szakemberek azt is belátják, hogy bizonyos ételek, ha nem is közvetlenül, de kapcsolatban állnak a szexuális teljesítőképességgel. A szója például az ösztrogénreceptorokat serkenti, amivel enyhébb menopauza-tünteket okoz. A tojásban található vitaminok valószínűleg enyhítik a teljesítőképességgel kapcsolatos félelmeket és a korai magömlés veszélyét, a vaníliafagylalt kalciumtartalma erőteljesebbé teszi az orgazmust, a zellerben lévő folsav pedig tisztán tartja az ereket, így a vér könnyebben áramlik a megfelelő helyekre.

Arginin

Az arginine alpha-ketoglutarate (AKG) egy só, amelyik az aminosav szintézisben és a fehérjék lebontásában játszik szerepet. A sportolók az izomtömeg fejlesztésének reményében használják, de a hatását a kutatások még nem igazolták. Elméletileg az AKG növeli az izomtömeget, stimulálja az immunrendszert és csökkenti a testzsír mennyiségét

A húsból, halból mogyoróból és tejtermékekből kinyert arginin szintén kell a szexhez. Az arginin ugyanis elengedhetetlen a a szervezeten belüli kommunikációban részt vevő, az erekcióért és a szexre kész nőért felelős nitrogén-oxid termelődéséhez. A halban egyébként omega3 zsírsavak is vannak, amik jót tesznek a szívnek, ráadásul közvetetten a depresszió ellen hatnak (legalábbis Szendi Gábor pszichológus tanulmányai szerint), ami szintén nem árt a libidónak.

A fekete csoki vágyfokozó

A Journal of Sexual Medicine című szaklap beszámol egy kutatásról, amelyik szerint azok a nők, akik naponta legalább egy kocka fekete csokit megettek, intenzívebb vágyat éreztek és jobb szexuális teljesítményről számoltak be. A csoki jótékony hatása a benne található antioxidánsoknak köszönhető, amit a zöldségekből és a gyümölcsökből is meg tudunk szerezni. Végül, utolsó példaként itt a magnézium és a cink. Ezek képesek ellensúlyozni annak a fehérjének a hatását, ami megköti a vérben kószáló tesztoszteront. Több magnézium és cink, több szabad tesztoszteron. A szexuális teljesítményre ez ugyan nem lesz hatással, de a vágyra és a szexuális fantáziákra igen. Jobb tehát, ha lemondja a péntekre berendelt osztrigát, és randi előtt inkább hat héten át küldözget naponta egy kis halat, salátával. Amíg vár, legalább ehet csokit.

A bikahere és az őrölt rinocérosz szarv nemigen hat

Az antiafrodiziákum: Graham diéta

Sylvester Graham a XIX. században reformálta meg a züllött amerikai nép étrendjét, méghozzá azzal, hogy lelkesen támogatta a vegetáriánus kosztot és a mérsékelt, kiegyensúlyozott életvitelt. Harmincöt éves korában állt elő a tökéletesített Graham diétával, ami leginkább friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona és sok rost fogyasztásából állt. A húst és a fűszereket teljesen száműzte, a friss tejjel, sajttal és tojással szemben pedig mértékletességre intett. A modern táplálkozástan tükrében a diéta nem nagy újdonság, de Graham az új étrenddel nem az egészségesség felé terelte népét, csak a mocskos gondolatok áramlását igyekezett megfékezni. Meg persze azt a rengeteg maszturbálást. Az, hogy mennyire lesz valaki rendes katolikus a sok rosttól nem derült ki Graham tevékenysége alatt, viszont egy nevével fémjelzett liszt és keksztípus még ma is nagyon népszerű.

Arról, hogy az étrend befolyásolja a szexuális teljesítőképességet, minden időben, a világ minden táján meg voltak győződve az emberek. Az ókori Rómában viziló pofát és hiéna szemeket ettek, az ősi kínai orvoslás az őrölt rinocérosz szarvban bízott. A furcsa hiedelmek máig fennmaradtak, így kóstolhatta meg Andrew Zimmern Bizarre Foods című, Travel Chanelen futó műsorában a chilei szamártejet és bárányvért, a tehénbőrt Trinidadból és bikaherét a Fülöp-szigetekről. Az azonban nem derült ki, hogy ezek után főhősünk tényleg virgoncabb lett-e az ágyban.

A tudomány mai állása szerint valószínűleg nem. A kutatók már néhány évvel ezelőtt kijelentették, hogy a hagyományosan afrodziákumnak tartott ételeknek, valójában semmilyen hatásuk nincs a libidóra, és ezt nemrégiben a New York-i orvosi egyetem egyik professzora, Leonore Tiefer is megerősítette a Forbesnak. Azzal persze nem számoltak, hogy a banán például a gyomron túl máshol is bevethető.

A túlsúly erekciós zavarokhoz vezethet

Azt viszont senki sem vitatja, hogy a tartós étrendváltozás tényleg kihat a szexuális életre. Alapvetően igaz például az a klisé, hogy ha odafigyelünk magunkra és egészségesen étkezünk, akkor jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és szívesebben osztjuk meg a testünket partnerünkkel. Ehhez szorosan kapcsolódik az a tény, hogy minden, amitől fogyunk, az növeli a libidót. Dr. Ridwan Shabsigh a New York-i szexkutató intézet professzora szerint ugyanis a túlsúly erekciós zavarokhoz és alacsony tesztoszteron szinthez vezethet, ami a szexuális vágyat is befolyásolja. Emellett a tévé előtt atlétában betolt marhapörkölt és a levezető pálinka kibontott övvel, nem igazán szexi.

Kapcsolódó orvosi alapszabály, hogy minden, ami rossz a szívnek, az rossz a pénisznek is. A túl sok telített zsírsav például szűkíti az artériákat megnehezítve ezzel a szív dolgát és a pénisz vérellátását. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a zsírszegény táplálkozás, a rendszeres, de nem túlzott testmozgás és a stressz helyes kezelése boldog és egészséges szívet eredményez. Meg persze boldog és egészséges pszichét.