A magyar nők 68 százaléka tapasztalt alvási panaszokat az elmúlt évben, míg a felnőtt átlag 60 százalék volt. A menstruáció, a terhesség és a menopauza idején kifejezetten gyakori az alvászavar, és akkor még nem is kerültek szóba a stressz okozta alvásproblémák. A tartós alvászavarban szenvedők inkább forduljanak orvoshoz, a házi praktikák és a kísérletezgetés ugyanis inkább csak ront a helyzeten.

Hét európai országban, köztük Magyarországon is, idén elvégeztek egy széles körű internetes felmérést az alvási szokásokról. Ebből kiderült, a magyar nők 68 százalékaa tapasztalt alvási panaszokat az elmúlt évben, amíg a felnőtt átlag 60 százalék volt - írja a különös nevű, Pihent Agyúak Társasága a kutatás eredményeit részletező közleményében. Nemzetközi adatok azt mutatják, a nők körében egyes alvászavarok, különösen az alvási elégtelenség - vagyis szaknyelven inszomnia - gyakoribbak, mint férfiak között. A háttérben számos ok állhat, ezek sokszor együttesen teszik tönkre az inszomniás éjszakáját.

Alvászavar

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha az alvás nem képes a szellemi és fizikai készenlétet, a megfelelő teljesítőképességhez szükséges állapotot helyreállítani. A nonrestoratív alvás következménye a napközbeni fáradtság, aluszékonyság, a figyelem összpontosításának és fenntartásának zavara, az emlékezetzavar, a kevésbé eredményes problémamegoldás, a reakciók lassulása, a munkaképesség csökkenése. Forrás: vitalitas.hu

A mentruációt megelőző napokban rosszul alszanak a nők

Az alvászavarokban fontos tényező a hormonális változás a nők esetében. A menstruációs ciklussal a női nemi hormonok szintje hónapról-hónapra periodikusán változik. Ez különösen a menstruációt megelőző napokban vezethet rossz alváshoz, és gyakran társulhat a ciklust megelőző egyéb tünetekkel. Ilyenkor gyakran hangulati változások is észlelhetőek: kedvetlenség vagy kifejezett rosszkedv, ingerlékenység, feszültség. A hangulati ingadozásokkal pedig szinte törvényszerűen együtt járnak az alvási problémák.

Az alvást a terhesség és a menopauza is negatívan befolyásolja. A terhesség alatti alvászavarok akár a nők háromnegyedét is érinthetik. A terhesség első harmadában a kismamák gyakran inkább többet alszanak, de pihenésüket már ekkor is zavarhatja pl. a hányinger. A terhesség vége felé haladva pedig egyre szaporodnak az olyan tünetek, melyek kellemetlenséget okoznak az éjszakai pihenés során is: derékfájás, gyakori vizelési inger, jósló fájások. Terhesség alatt az inszomnia mellett más alvásbetegségek is előfordulhatnak, ilyen például a nyugtalan láb szindróma, vagy a felső légutak alvás közbeni beszűkülésével pl. légzési nehézséggel járó állapotok. A változó korban viszont a női hormonműködés fokozatos csökkenése lehet az alvászavar egyik oka az alvást veszélyeztető számos tényező közül.

Stressz, depresszió, szorongás

Elalvás előtt:

Talpmasszázs, relaxálás. A jógalégzés segíti az elalvást.
Meleg fürdő, aromaterápia.
Használjunk gyapjú ágyneműt.
A lefekvés legyen szertartás, végezzük el a lépéseket minden este.

Mit kerüljünk?

Koffeintartalmú italokat, nikotint, gyógyszereket. Sok vény nélkül kapható gyógyszer tartalmaz koffeint.
Esti testedzést, mert felpörgeti a szervezetet.
Nappali alvást, bármilyen csábító is.
Sok alkoholt lefekvés előtt. Igaz, hogy álmosít, de az alvás ritmusát megzavarja.

A nők rossz alvásának gyakoriságában azonban pusztán az egyik ok a női nemi hormonműködés folyamatos változása. Minden korban vannak egyéb tényezők is, amelyek ronthatják a nők esélyeit a pihentető alvásra. A hormonálisan aktív női időszakban például a nők egyéb területen is nagyon aktívak. Mindezek miatt a nők hétköznapi stressz szintje magasabb és gyakoribbak egyes, a hétköznapi stresszhez sokszor társuló betegségek is: a depresszió és szorongásos zavarok. A stressz, a depresszió és a szorongás pedig nagyon gyakran és könnyen társul alvászavarral.

Házi praktikák helyett háziorvos

A változó kor sem csak a hormonális változásokról szól: a kor előrehaladtával egyre több alvást negatívan befolyásoló társbetegség alakulhat ki (pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, depresszió stb.), ráadásul gyengülhet a belső biológiai óra működése is – ez utóbbi elsősorban 55 év felett válik gyakoribbá. Ilyenkor sokan össze-vissza kísérleteznek szomszédtól, innen-onnan kapott praktikákkal, amik többet árthatnak az alvásnak, mint használnak. Az alvászavarok kezelése komoly fejlődésen ment keresztül, orvosunk számos gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési móddal segíthet, így ma már lehetőség van a megzavart belső óra újraállítására is.

Egy ágyban az ellenséggel?

A pároknak egészségük védelmében meg kell fontolniuk, hogy együtt aludjanak-e - figyelmeztet egy brit alváskutató, Neil Stanley, aki maga is külön alszik feleségétől. Az együtt alvó párok szerinte ugyanis 50 százalékkal gyakrabban szenvednek alvászavartól, mint a külön pihenők. A tudós rámutatott arra, hogy az emberiség történetében a párok együttalvása lényegében csak a XIX. században vált általánossá. Az ókori Rómában például a hitvesi ágy szexszentély volt, nem pedig alvóhely. Stanley 40 páron felmerést végzett, hogy mikor alszanak jobban: együtt vagy külön. Amikor az alvótárs megmozdult álmában, párját 50 százalékos eséllyel valamennyire megzavarta alvása közben.

Forrás: MTI

A Pihent Agyúak Társasága (PAT) szemléletváltást sürget az alvással kapcsolatos gondolkodásban. Céljuk, hogy a tartós kialvatlanságtól szenvedők forduljanak orvoshoz, mielőtt problémájuknak súlyosabb egészségügyi, társadalmi, családi és szociális következményei lesznek. Különösen veszélyeztetett az 55 év feletti korosztály: ebben a korban válnak gyakoribbá az alvásproblémák. Ilyenkor fontos felkeresni háziorvosunkat – ő tudja megállapítani, hogy az alvászavar hátterében valamilyen komoly betegség áll-e, vagy egyszerűen a belső óra elállítódásáról van szó, ami megfelelő kezeléssel ma már helyreállítható.

Az alvászavar típusai

1. Disszomnia: az alvás-ébrenlét szabályozás zavara. Az alvás mennyisége és minősége eltér a fiziológiástól. Az elalvás és az alvás fenntartásában figyelhető meg zavar. Az alvás oka a szervezeten belül van: idiopátiás insomnia és hypersomnia, a narkolepszia, a poszttraumás hypersomnia, az obstruktív és alvási apnoe, a nyugtalan lábak szindróma, valamint az alvás alatti periodikus lábmozgás. Az alvás oka a szervezeten kivül van: a nem megfelelő alváshigiéné, az alváskészséget gátló szokások, a környezeti ártalmak (pl. zaj), bizonyos gyógyszerek, drogok, valamint az alkohol.Valamint ide tartozik a circadián ritmus zavara.

2. Paraszomnia: az alvásperiódus alatt jelentkező zavaró jelenségek következménye, az alvás-ébrenlét szabályozás nem károsodott. Ébredési zavarok: alvajárás, éjszakai felrettenés, zavart ébredés. Az alvás-ébrenlét átmeneti zavarai: elalvási myoclonus, lábgörcsök, alvás közbeni beszéd. REM-paraszomniák: lidérces álom, alvási paralízis. Valamint ide tartozik a bruxismus, enuresis nocturna és a hirtelen csecsemőhalál.

3. Pszichiátriai, neurológiai vagy más megbetegedéssel együtt járó alvászavarok.

Forrás: vitalitas.hu