Véget ért a New York-i divathét, amelyhez időzítve egy magyar vonatkozású eseményre is sor került. Három hazai tervező, illetve tervezőcsoport ruháit mutatták be egy utcai performansz keretében, amelynek részeként az éppen arra járók Anh Tuan, a Je Suis Belle és a Use Unused kreációit viselő modellekkel fényképezkedhettek.

Budapest designers menni Amerika

Tavaly Anh Tuan nyerte el a Fashion Awards Fiatal Divattervezői Díját, tavalyelőtt pedig a Je Suis Belle, éppen akkor, amikor a USE az Év Divattervezője lett Magyarországon. Azóta rengeteget hallottunk róluk: Anh Tuant meg is interjúvoltuk, USE-ékkal pólót terveztünk, a Je Suis Belle tervezőpárosról pedig akkor adtunk legutóbb hírt, amikor ruháik a berlini divathét programjában szerepeltek néhány hónappal ezelőtt. Most azonban egy eseményen szerepeltek ők mindnyájan. A fiatal magyar tehetségek az Extremely Hungary nevű amerikai magyar kulturális évad keretében az Újvilág meghódítására egyesítették erőiket.

Hivatásos, de nem hivatalos

Az eseményt természetesen a New York-i divathéthez időzítették, még ha a világraszóló rendezvény hivatalos programjába nem is fért bele. Fő funkciója az volt, hogy végre megmutassák a magyarok ruháit az amerikaiaknak is, méghozzá azoknak, akik végülis a legtöbbet számítanak: az utca emberének. A performansz annyiból állt, hogy a tervezők legújabb kollekcióit hivatásos – amerikai és zselézett hajú – modellekre adták, akik aztán a divathét egyik helyszínének közelében, a Grace Plazánál nekiláttak fényképezkedni – csak úgy, az utcán. Az elkészült pillanatképeket kiállították az ICP (International Center of Photography) bejárata előtti kocka alakú üvegépületben, ahol azokat minden érdeklődő megnézhette.

Ha valaki elég bevállalós, indulhat a párbeszéd

Halasi Rita Mária designer-szakértő, a divatshow kurátora a szemerkélő esőben rendezett első nap után még szombaton az MTI-nek elmondta: a további napokban a közönséget is bevonó performanszokat, amikor a modelleket a "bevállalós" járókelőkkel együtt fotózzák le, azért rendezik, mert így New York nemcsak díszlet, hanem a bemutató szerves része is egyben. Kifejtette: a cél, hogy ne a ruhákat dokumentáló vegytiszta képek, divatfotó-sorozatok készüljenek, hanem induljon el egy párbeszéd a divat világa és a New York-i járókelők között.

Nemzetközi színvonalat képviselnek

A szakértő elmondta azt is, hogy a bemutatott imidzsdarabokat – vagyis az utcai viselet feletti szintet képviselő igényes ruhákat – kimondottan a New York-i fellépésre tervezték az alkotók. A kurátor meggyőződése szerint nemzetközi színvonalat képviselnek a meghívott fiatal magyar tervezők, akik meg akarják mutatni magukat a világnak, és ez a belső hajtóerő esetükben tehetséggel párosul. A Use Unused csoport már évek óta jelen van az Egyesült Államokban, a Je Suis Belle és a vietnami származású Anh Tuan számára azonban ez volt a debütálás New Yorkban. A magyar tervezők a hétköznapi használatra szánt "streetwear" kollekcióikat is bemutatják a héten New York egy-egy bemutatótermében.