Csetelés, flash játékok és idegölő meetingek. Összeszedtük hogyan lehet a leghatékonyabban ellógni a munkaidőt, de még nem ismerjük az ön taktikáját.

Ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem árt minden munkával kapcsolatos jótanácsot megfogadni. Azt már tudjuk, hogy mi kell a túléléshez az egyterű irodákban és összeszedtük már a munkahelyről notóriusan késők legjobb kifogásait is, így itt az idő, hogy kiderüljön hogyan lehet a leghatékonyabban ellógni a munkaidőt. Listánkat a divinecaroline.com és saját (persze más munkahelyen) szerzett tapasztalatainkból szedtük össze, de kíváncsian várjuk az ön véleményét is. Ha ilyenkor Velvetet olvas, bizonyára ön sem kezdő.

1. Folyamatos csetelés

Klassz dolog, ha az emberhez gyorsan eljut egy elfeledett főnöki utasítás, de csetelés közben gyakrabban derül ki, hogy a pénzügyes Anikónak megint piaszaga van, a kézbesítősrácnak kilóg a hátszőre az atlétából, a recepciós lányt pedig kidobta a csaja. Ha beindul egy ütős pletyka az órákra megbéníthatja a koncentrált munkavégzést. Nem beszélve a rossz pillanatokban felbukkanó családtagokról és pajtásokról, akikkel muszáj megvitatni a nagyi új étrendjét vagy Peaches Geldof kilógó betétjét.

2. Online játékok

Ha az ember épp unatkozik, elakad egy kritikus munkafázisban vagy éppen megőrül a mellette folyamatosan pofázó kollégától, akkor az online játékok a legjobb agylazítók. A Velvet szerkesztőségében van, aki a pókerre, van, aki a sudokura esküszik, de a legegyszerűbb flashjátékok mindenkinek bejönnek. Nem véletlenül szeretjük a közveszélyes munkakerülőt.

3. Elveszve a neten

Az egész azzal indul, hogy az irritáló Excel tábláról egy pillanatra az Index címlapra téved a tekintet, mire kiderül, hogy Nicolas Cage lehetett volna a világ legröhejesebb Supermanje, hogy a marinált rántott hal ősi magyar étel, pedig nem is és a Lexus LF-A borjúfejű. Aztán jön egy kis reggeli torna a 76-os battonyai építőtáborban. Mire az egésszel végzünk már mehetünk is haza, az elszabotált délutánról azonban ott árulkodnak a böngészőnk előzményei.

4. Meetingözön

A meetingek rendszeresen keltik azt a benyomást, hogy az ember órákat fecsérelt el a semmire értékes idejéből. Különösen igaz ez azokra a megbeszélésekre, amiknek az egyetlen eredménye egy lista, amit a következő ülésen kell megvitatni. Persze a meetingek fontosak a szervezet életében, főleg, ha rövidek, hatékonyak és nincs belőlük sok.

5. Cigiszünet

Az erős dohányosoknak könnyű a dolguk, az óránkénti bagózás az egyik leghatékonyabb módja a munka szabotálásának. Nem csak az vesz el az időt, hogy az ember elbattyog a kijelölt dohányzóba vagy az udvarra, fecserészik a többi dohányossal, néha láncdohányzik egyet, de az is, amíg visszazökken a munka ritmusába. A gyakori kávészünetekkel hasonló a gond, de az legalább a ciginél hosszabb távra is stimulál.

6. Az elterelő levelek

Ön leginkább mivel tölti munkaidejét?

Listánk utolsó helyezettje az az email áradat, amivel minden nap meg kell küzdenünk, főleg, ha mind a tizenöt különböző céges listán rajta vagyunk. Pár perc munka, és máris jön néhány levél, amibe muszáj belenéznük. Persze az önkontroll bevethető, de ki garantálja, hogy a napi kétszeri postafiók ürítésnél nem maradunk-e le valami sürgős teendőről.

Persze tudnánk még panaszkodni az asztalon és a számítógépen uralkodó rendetlenségről vagy a párhuzamosan végzett feladatokról, de most inkább átadjuk a szót. Ön hogyan szokta szabotálni a munkát?