A lúzerből szupersztárrá átváltozó Susan Boyle sztorijához hasonlót produkált a divatipar az elmúlt néhány hónapban. Tavi Gevinson egyszerű bloggerből rövid idő alatt szaktekintéllyé, sztártervezők múzsájává és címlapmodellé avanzsált. Ha helyette egy kövéret pécéztek volna ki, tényleg nem lehetne belekötni ebbe az egyébként roppant szimpatikus sztoriba.

Az osztálytársak nem értik

A történet ott kezdődik, hogy a 12 éves Tavi Gevinson Chicago külvárosában él, ahol osztálytársai körében nem túl népszerű. Picike, korához képest túlságosan okoska, szimpatikus, de a szó klasszikus értelmében egyáltalán nem szép, és ordít róla, hogy az a típus, akit úgy szokás leírni, hogy nem túl népszerű kortársai körében. "Sok osztálytársam nem érti ezt az egészet. De azért néhány igen" - nyilatkozta.

Bemutatkozójában így ír magáról: "egy kis 13 éves csudabogár vagyok, aki egész nap hülye zakókban és csini kalappal a fején ül benn a szobában". Ha élőben nem is (volt) különösen népszerű a kislány, a blogjára rögtön rengetegen rákaptak. A sztártervezők kreációit taglaló és saját öltözékeit bemutató írások nyomán az oldal egy év után többmilliós látogatói számmal büszkélkedhetett. Gevinson olyan hozzáértésről tett tanúbizonyságot, hogy sokan egy szakmabeli divatguru átverését sejtette az egész mögött, aki a kislány alteregója mögé bújva osztja az észt.

Már Pixie Geldof interjúvolja őt

De nem, úgy néz ki, hogy igaz a dolog. Gevinson akkor kezdett el a celebség felé sodródni, amikor tavaly a blogot látva a Rodarte divatcég vezető tervezői felvették vele a kapcsolatot. A társaság designerei szerint a kislány azzal járul hozzá a munkához, hogy "segít máshogy látni a dolgokat".

Ezek után a szerkesztőségi frissítésen átesett Pop magazin új vezérkara is felkérte a kislányt, termeljen tartalmat a félévente megjelenő glossyba. Sőt, a legfrissebb szám címlapján is Gevinson látható. Eközben a Pop volt szerzői jelenlegi magazinjukban, a botrányhős Love-ban szintén az újdonsült sztárblogger-divatikont interjúvoltatják meg Pixie Geldoffal.

Victoria Beckhammel egy sorban

Ezek után nem volt kérdés, hogy Tavi Gevinsonnak ott a helye a nemrég véget ért New York-i divathéten. A kislány azt sem tudta, melyik tervezővel fényképezkedjen, miközben a nézők között az első sorban ülhetett, azokon a helyeken, amelyeket Victoria Beckhamnek vagy Madonnának szokás fenntartani.

Persze azért az utóbbiaknak is maradt hova leülni, hiszen Gevinson nem foglal túl sok helyet, kísérőjét, tanárként dolgozó apukáját pedig egyszerűen nem engedték be a bemutatókra. Szép türelmesen kint megvárta, amíg kislánya kibratyizza magát a celebekkel.

Jól csak a szívével lát az ember, stb.

Nem túl nehéz rájönni, miért tartja hirtelen a divatvilág valamennyi résztvevője elengedhetetlennek, hogy Tavi Gevinsonnal az oldalán mutatkozzon. Az iparágat gyakran kritizálják azzal, hogy kirekesztő, belterjes és csak a szép, gazdag kiválasztottakról és a szép, gazdag kiválasztottaknak szól. Ezt a semmiből jött, szimpatikus kislányt azonban viharos gyorsasággal emelte maga mellé a divatelit - mi mással demonstrálhatnák hatékonyabban, hogy ez a világ igenis mindenki felé nyitott?

Susan Boyle sem volt birtokában semminek, ami a celebbé váláshoz elvileg elengedhetetlen. Se szép nem volt, se fiatal, viszont története remek ellenpéldával szolgált arra, hogy igenis elég a zeneiparban való érvényesüléshez, ha az ember tehetséges. Mert ugye aki csak a kikent-kifent bombázók énekére kíváncsi, az felszínes, aki viszont Susan Boyle-nak tapsol, az felismerte az igazi belső értékeket.

Tavi Gevinson a divatipar csodafegyvere

A Tavi Gevinson-jelenség ugyanezen elv alapján működik. Ezzel a csodafegyverrel rögtön le vannak szerelve azok, akik felszínességgel vádolják a divatipart. Arra a szokásos kérdésre, hogy miért mindig csak csontsovány csajokat mutatnak, ez a kislány ugyan éppen nem válasz, de ezen kívül minden másra igen.

Mert mostantól örök ellenpéldaként ott van Tavi Gevinson, aki, bár rút kiskacsa, mégis a szupermodellek társaságát érdemli ki, igen, pusztán tehetsége, stílusa és intellektusa alapján. Ha Tavi Gevinson ott lehet, akkor ön is ott lehet. A divatiparnak jelenleg kevés dolog fontosabb annál, hogy ezt minél többen elhiggyék.