Csütörtökön Divatblogok Éjszakája volt. Ennek örömére stylist tanulók egy olyan fogalommal dolgoztak, amit nem értenek, olyan bloggerek interjúztak, akik nem tudnak kérdezni, de volt sok latex, Halloween, és pár jó poszt, de azokat nem a divatblogokon olvastuk. Nagy divatblog-körkép következik.

A Werk akadémia élő közvetítésébe az indavideón pont a női vécében kapcsolódok be, sminkelnek. Szerencsére az ott töltött pár perc alatt egyetlen fiúból sem maszkíroztak rúzsos lányt, de az estét nem úszom meg ilyen könnyen.

A Divatblogok Éjszakáján tucatnyi blog vett részt, különlegesnek ígért programokkal és egész este pörgő posztokkal készültek az online bulira. Tematika nem volt, de a Halloween sok blog tartalmát elrontotta.

A Werken új jelenet: csaj, stylist szeretne lenni, és népviselettel túlhangsúlyozott nőiességgel tüntet az androgün divat ellen. Az est egyetlen eredeti arca, jól nézzék meg.

A werkesek ugyanis az androgünt kapták témának, de összekeverték az uniszexszel. A tanáraik is összekeverték, ez sok fehéringes, nyakkendős lányt eredményezett a bulin. Fiúnak öltöztek.

Androgün vs. uniszex

Androgün: kétnemű

Uniszex: nemek között különbséget nem tévő

Mikrofonos csibe az androgün értelmének kutatása közben belebonyolódik a mikrofonba, a mellébe, tanakodik, hogy levegye-e a pólóját, a bulikat ilyenkor szoktam otthagyni, most is így lett, a hangokat még hagyom beszűrődni a többi blog felületére. Affektáló néni, majd affektáló bácsi, de jó, hogy nem vagyok ott.

"Szerinted az feltétlenül buzi, aki androgün?" – szól a következő, fogalomzavaros kérdés. Újabb affektáló interjúalany mesél a Werk nagyszerűségéről, valami lecsapódik benne, de a választ nem tudja az est kérdésére. Merül az aksi a kamerában. Nálam is. Értem én, hogy az androgün szó érdekesen hangzik, meg nagyot mutat a divatanyag felső harmadában, egy izgalmas fonttal kiszedve, de könyörgöm, értelmezni kéne a feladatot. Így csak felületes hadoválás lesz az egész, a háttérben további fiúnak öltözött lányok masíroznak.

HeStyle, 20:30 "minek öltözzek Halloweenkor?" poszt. Leszarom, minek öltözöl idén novemberben, nem öltözünk semminek, virágot viszünk a mama sírjára, lépjünk tovább. Ugyanitt, 20:00, interjú a táskatervező Mátyás Tiborral. Rövid, jó képek, elolvasom. Jó az interjú, lehalkítom a werket, elég a gimibuliból.

Nem hallottam még a Chris&Tibor márkáról, pedig Tibor és tervezőtársa, Chris táskái több nemzetközi díjat nyertek és hatvan üzletben kaphatók. 19:00-kor volt egy New York-i útiposzt a Je Suis Belle tervezőjétől, átfutom: „A felhőkarcolók egyébként még nagyobbak, ha a tövükben állsz. Pont mint a filmeken.” Ezt sajnos nem fogom elolvasni. A H&M vs. Zara férfiruhapárbaj viszont jó ötlet, jól kivitelezve, a Zara nyer. A harminc legstílusosabb magyar férfi válogatásuk sántít, egy stílusos férfi minimum férfias, nem kislányos, nem puhus és nem pózol. A listán összesen két ilyen férfi van. A későbbi posztokban vicces ruhamérettanácsok (a túl szűk a menő, kicsit női fejjel készült a bejegyzés) és további interjúk. A Hestyle komolyan vette az eseményt, bár koncepcióval nem készültek.

Még korán van, de a werken egy csaj nem tudja kimondani az androgünt. Hihihi, nevet. A Werkakadémia általános, vagy középiskola, tudja valaki? A jelentését ő nem keveri össze semmivel, mivel nem tudja. De erre a témára kellett melóznia. Az vajon hogyan sikerült?

Betonpanda 19:45 interjú Rajzák Kinga modellel, baromi hosszú, nem baj, nézzük. Első kérdés: Ha már londoni lakos vagy, muszáj megkérdeznem, milyen az idő? Nagyot nézek, nem olvasom el. Ez az internet, 2009, de egy ilyen indításért széttépném a hetilapot is. Tucatnyi divatblog kínál programokat, és a londoni idő a felütés? Húszezer karakterre így gerjedjek rá? Nem megy.

Csecsebecse 19:15 Virgogirl praktikusan gondolkodik, túlélni a zimankót, pár bőrápolási tanács. 20:39 a tél öt alapdarabja, rövid tippek gördülékenyen megírva, kár, hogy nincsenek képek. Itt végre kaptam valami értelmes információt, éjfélkor az öt őszi divatszín, megint csak képek nélkül.

Gallianori 19:00 frászt kapok a blogokon sajnos jellemző, személyeskedő, mentegetőző felvezetéstől, rögtön elkattintok, de most nem lehet. A lényeget nyomd, anya! A lényeg pedig egy interjú Maróy Krisztinával, a Glamour főszerkesztőjével. Első kérdés: "Milyen érzés főszerkesztőnek lenni?" Egyszer kapná valaki erre a milyen érzés bakternak lenni kérdésre válasznak, hogy "Gecijó kisanyám, gecijó, della, kokó, kurvák, mondd csak, te mennyiért is?" A következő kérdései között felbukkanó, "melyik tervező alá tennél feketelyukat?" megfogalmazásról Brüno és az ő Auschwitzos játéka jut eszembe.

Elég is lesz ebből az interjúból, jöhet a következő poszt, az is interjú, ó, remek, Beton Időjós Pandával. Átfutom, a feketelyukas kérdésen megakad a szemem, később talán még visszanézek ide.

Strange: Ijesztő, Claudia Schifferes divatanyag, hajtrendes bemutató, Celebek és tökök (ne reménykedjenek, töklámpásnak való tökök és Tom Cruise) Halloween-smink, Halloween-jelmez, Halloween-parfüm. Nem túl izgalmas, de a tematikus est, nagyon jó ötlet. Még jobb lett volna egy másik téma.

Az Art&Style-on ma tervezőket fest a blogger. Technikás akvarellek, szokatlan eszköz a ruhák márkáját is megemlítő, utcai divatot megörökítő műfajban. 19-23 óráig Je Suis Belle, Szofita, Pazicski Miklós és Vágó Réka a modellek.

A Werk-buli élő közvetítésén eközben interjút készítenek valakivel, akinek "nyomtatott sajtó szakos" diplomája van. Ő is stylistnak tanul, de ez még csak szárnypróbálgatás. Szárnypróbálgatás, az, már a klasszikus képzésből kiszabadulókban sem lehet megbízni.

Séllei Lilla nyereményjátékában színes táskákat lehet elnyerni tőle. A kérdések jók, kinek a kollekciója látható a képeken? Fogalmam sincs.

Az est meglepetése a Vividfluxury. Animációs poszt, tíz perc, de az ajánló miatt megnézem. A harmadik kockánál rájövök, ismerem, nem baj, újranézhető. Nem metroszexi pasik, befogadhatatlan ünnepek, és tökök között válogató szcientológus család fajsúlya. Hanggal nézzék.

20:01 interjú a Lakkshop tulajdonosával. Már félek a divatblogos interjúktól, de a Vividfluxuryt valaki magabiztosan írja. Az interjú is informatív, például megtudjuk, mi a különbség a lakk és a latex között:

„A lakk az egy fényes polyuretán réteg egy általában sztreccs hordozóanyagon. A lakk alapból fényes és nem igényel semmilyen felületi kezelést viselés előtt.
A latex az latex. Az egy lágy gumi, amelyből ragasztással ruhákat és kiegészítőket készítenek.”

20:23 bejegyzés egy ütős ékszerkollekcióról. Fekete, fényes, jól jön az Adagio és a Latex után.

De lépni kell. A Fashiontime.hu blogját először nem értettem, aztán viccnek véltem, végül szétröhögtem magam. Modern Hamupipőke verse? A divatvilág Romanái és Júliái beszabadultak az internetre, a rózsaszín füzetek blogposztokká alakultak. Van verses egymásratalálás is.

„Gyere velem kérlek, hisz én vagyok az oka,
Kedvenc tűsarkúd miattam lett oda.”
Felhúztál a földről, már a taxiban voltunk
S a szalonok sora előtt végig száguldottunk...”

A linket elküldtem a Subbának.

Janetteria, 21:00-től Ebay tanácsadás. A divatblogok éjszakáján talán nem kéne odarondítanom egy "Szerinted hogyan tudnék a svéd Ebayről díszléceket vásárolni, ha nem szállítanak Magyarországra?" kérdést, más bajom nincs a céggel, otthagyom a posztot.

A modartnál stílusvadászokra lehet szavazni. A stílusvadászok alanyai egy szomorú utcaképet mutatnak be a Harminckettesek teréről, van csizmáskandúr, és Chanel paródia is. A piros szövetkabátos Seagalnak szurkolok egy kicsit.

A werkről a közvetítés közben elhalt, nem bánom, a Fashiontime és a Modart megviseltek.

Style and Budapest, ide már fáradtan érkezem, de ezt a blogot ismerem, nagy országimázsépítők. Posztjaikat elnézegetve azt hihetnénk, jól öltözik a magyar. Ma este is ügyesek, végre valaki kihasználja az online blogparti lényegét, és élőben, a Mashkulture szülinapi buliján fotózva posztolnak párat. A Divatblogok éjszakájának Tartalomszolgáltatás vagy Halál Különdíja egyértelműen az övék!

A Divatblogok Éjszakáján részt vettek nem divatblogok is. Valakinek fel kellett javítani a mezőnyt.

A Chili&Vanilián egy szórakoztató poszt, Zsófi tíz példát keresett az étel és a divat kapcsolatára. Vicces, rövid és a szalonnasál kéne.

A Filmdroidon is belenyúltak, a reklámok és a filmsztárok kapcsolata a téma, de a Design Pumpa a legjobb, még szép. Tucatnyi divatfotós, a sötét lovagok melói közül válogattak. Vizihullák, vér, mocsok, szőr, kemény divatanyagok, nem ahogy a Nők Lapjában látták.

A The Italian Job blog is vidám játékkal kapcsolódott be. Magyar vagy olasz? Önök szerint?

Sajnos Gallianori közben megint kirakta a bűvös interjúformuláját, most saját maga válaszol a mindenkinek feltett egyenkérdéseire. Ó, hogyne, benne van a feketelyukas kérdés is, ahogy később Viszlay Márk fotós is ugyanazokat kapja. De van az öninterjúban más érdekesség is:

„Véleményem a magyar nyelvű divatblogokról:
Nagyjából kakák.”

Te mondtad. A Divatblogok Éjszakája klassz volt, a következő, egy kicsit több alapozással, és átgondolt mondanivalóval még jobb lesz, de így is megismertem sok divatblogot, ahova soha többet nem fogok kattintani, és a Vividfluxuryt, aminek rendszeres olvasója leszek.