Változó - leginkább ezzel a szóval lehetne leírni, milyen a futballklasszis divatdiktátor frizurája: 13 évet próbáltunk meg átfedni, nézegessen, válasszon és kattintson is gyorsan, hogy legalább napokra megtudhassuk, melyik volt a legjobb.

Új hajjal játszott múlt hétvégi futballmeccsén Amerikában David Beckham: több hónapig visszafogott, középkorú férfihez illő frizuráját oldalt felnyíratta, középen meghagyta.

Melyik a legjobb?

A váltás minket is meglepett - készülő cikkünket frissíteni kellett -, de kapóra jött, hogy végre megosszuk olvasóinkkal a sztár stílusváltásait kilencvenes évekbeli feltűnésétől napjainkig.

Az angol középpályás fokozatosan vált divatdiktátorrá, nem kevés hibával és ballépéssel. 1996-tól próbáltuk végigkövetni életét, haj, illetve arcszőrzetviseletére kihegyezve, amikkel néha tényleg meghatározta a korszellemet.

Iskolás srácként indult, a mama kedvence, a lányom aranyos barátja, a barátom volt – kinek melyik – enyhén zselézett, mondhatni középhosszú, de szolid frizurájával. Kicsit későn érő típus, 22 évesen hordott ilyet, 1997 közepén.

Már kezdett befutni, de a következő szezonban lett sztár, ekkor jött össze Victoria Adamsszel, és ez a hajviseletén is meglátszott: szőke, melírozott fürtökkel jött a boyband-frizura. Csak véletlen, hogy a műfaj egyik klasszikusát Backstreet Boysnak hívták, bár biztosan szívesen bevették volna.

A jófiú-imidzs maradt egy évig, 1999 nyarán kezdett kitörni David kecskeszakállszerűséggel és erős barkóval vagy oldalszakállal vagy minek nevezik. Kevés dolog nem állt neki jól, ez volt az egyik.

Új évezred, totális arculatváltás, sokk: kopasz fej – állítólag Victoria ötlete volt – , fülbevalóval. Utóbbi valójában nem újdonság, már tinédzserként kilövette a füleit, de nyilvánosan csak 25 évesen kezdte hordani.

Új év, új haj, de a mohikán-frizura alig heteket élt meg 2001 tavaszán. Néhány meccsen viselte, a tanítónők kiakadtak, amikor a lurkók hasonlóval jelentek meg a suliban. Kisebb botrány lett belőle, a prüdéria nyomásának engedett, hamar leborotváltatta. Jobb is, nem állt neki igazán jól, de hát kinek áll ez jól? (A mohikánokat nem számítva.)

Egy ideig visszatért a borotvált fejhez – idétlen belenyírásokkal –, majd borzalmas átmenet következett, íme:

A 2002-es világbajnokságra megnövesztette, és kialakult a Beckham-frizura: enyhe melír, középre, kakastaréjba felfésülve, a vége kihidrogénezve, gondosan beállítva.

David annyira adott a tökéletességre, hogy a szakadó esőben lejátszott Anglia-Dánia (3-0) meccs szünetében újraállította a víz miatt megsérült költeményt. Ahogy mindig, szűk egy évet élt a dolog. (Hazánk szégyene, hogy fodrászaink még manapság is hajlandóak ilyet vágni, illetve, hogy kérik tőlük.)

A világbajnokság után nem sokkal Becks kezdte bliccelni a borbélyt, az átmenetet ezúttal stílusosan oldotta meg. Melírrel és naponta változó borostaötlettel.

Szilveszterre vállig értek fürtjei. Meccseken elkezdte használni az olasz futballisták felfedezését, a hajgumit. Ahogy nőtt a haja, jött a hajráf.

Egyszer befonatta. Ha mai villantós világunkban lehet olyat mondani, ruházati baleset, akkor ez fodrászati baleset volt, életveszélyes. Mentsége, hogy a válogatott dél-afrikai túrájára csináltatta, amikor találkozott Nelson Mandela államelnökkel is – az afrikai stílus a leghíresebb afrikai tiszteletére készült, és tényleg csak néhány napra hagyta meg 2003 május végén.

A Real Madridhoz júliusban már copfokkal érkezett, és mint szinte mindig, enyhe borostával. Spanyolországban szőke hajú férfi nem igen született még, ezzel aknázta ki maximálisan a népszerűségi lehetőségeket: minden nő megőrült érte Madridban, még talán Barcelonában is szerették.

A japános copfok lassan átmentek egy nagy lófarokba, ezzel is van egyfélidős sztori: az egyik Madrid-bajnokra nem kötötte össze, összevissza lobogott, érthetetlen, hogyan látta a labdát. A probléma létezését maga bizonyította, a szünetről copffal jött vissza.

2004. április, nullásgép újra, de nem sokáig, szinte azonnal hagyta nőni újra, és 2005-re jött a két évvel korábbi, hajgumis megoldás. Az állcsúcsos borosta és a szőkeség változatlan maradt.

A kopaszság már nem tért vissza, 2006-ra David Beckham átlagos, visszafogott frizurát vágatott, elöl felállósra összefésülve.

Fél év múlva aláírt az LA Galaxyhez, később kiderült, elhamarkodottan, ami újabb fodrászbalesethez vezetett: két oldalt géppel rövidre nyírva, középen meghagyta, mint egy meleg tinédzser, aki unalmában nem tudott mit kezdeni magával. Fotók is alig maradtak fent erről.

A hiba a menedzsmentnek is feltűnt, néhány nap múlva rövidre tolatta, mondhatnánk, szolidra, csakhogy platinaszőkére hidrogénezve. Talán az afronál is gázabb volt, ennek ellenére 2008 elejéig megmaradt, szigorúan szakállal. Az arcszőrzet is kezdett növekedni, sötétbarnán, ami kétszínűvé tette a futballsztár fejét.

2008 áprilisa történelmi hónap: bő tíz év után Beckham visszatért természetes hajszínéhez. Viszont rendes, nyakközépig érő szakállal, így hamar kialakult az arab ábrázat, ami nagyon kemény volt és nagyon ijesztő.

Nagyjából ekkor kezdett férfiasodni, decemberben Milánóba visszafogottan, csak egynapos borostával érkezett, aminek a lányok mellett már az asszonyok is örülhettek. Rá is indult egy harmincas riporternő, adásban.

Idén nyáron egy kissé elbaltázott próbálkozás után hetekre kopasznyakú lett, de azóta makulátlan, 34 éveshez illő, mégis fiatalos frizurát hordott. Néhány hétre jobban nézett ki mint valaha, mert a korral “eltűnt az a ficsúr arca”. És ezt egy 24 éves hölgy mondta.

beck ok

Nem lenne persze ennyire sikeres a Brand Beckham, ha nem találtak volna ki valami újat: szakáll, ám hosszabb, sűrűbb, feketébb és előnytelenebb, mint valaha. Persze, ha Victoria így is szereti, minek borotválkozni?

Ha azt nem is, fodrászhoz azért menni kell, a hétvégén szedetett a séróból: nem előnyére, de mindegy, úgyis hamar megnő, és jön az újabb stílus.

becksnew

Szavazzanak is gyorsan, hogy még a következő frizura előtt megtudjuk, melyik volt a legklasszabb, és ítéletük legalább néhány napig aktuális legyen!