Ha híres magyarokról beszélünk, általában először Puskás jön, utána a magyar fizikusok, aztán a társaság összetételétől függően Márai, Kertész vagy Lugosi Béla, teljesen figyelmen kívül hagyva olyan embereket, akik aktuálisak, most alkotnak, és nemzetközileg néhányan annyira ismertek, mint a már említett húzóneveink. Összegyűjtöttünk néhány kimagaslóan ismert magyart, de persze ha önnek hiányzik a kedvence, ne hezitáljon, írja meg!

Osvárt Andrea

Ha az utóbbi években egy társaság ismert magyar színésznőkről beszélgetett, egészen biztosan nagyon hamar eljutottak Osvárt Andreáig, akihez az ismert mellett a szép, szerény és szimpatikus szavakat szokták kapcsolni. Osvárt jellemzően olasz filmekben szerepel, itthon mindenki rajong érte, pedig munkássága nem is annyira ismert Magyarországon, csak az, hogy sikeres Olaszországban. Egyik utolsó szerepe egy igazi, nagy hollywoodi filmben volt. A Kettős játékban (Duplicity) az IMDb szerint a Stunning Blonde (lenyűgöző szőke) szerepe jutott rá. Osvárt Andrea külföldi sikereit Bochkor Gábornak is köszönhetjük, mert a színésznő állítólag annyira megviselte a szakítása a rádiós műsorvezetővel, hogy Rómáig menekült.

Antal Nimród

Antal Nimród olyan magyar filmrendező, aki úgy néz ki, sikeresen bevette Hollywoodot. Pályája egyelőre egészen elképesztő iramban ível felfelé. Megcsinált két filmet, majd harmadiknak leforgatta a Kontrollt, amivel egyrészt mindenkorra beírta magát a magyar film történetébe, másrészt azt is elmondhatta, hogy itthon forgatott filmje nemzetközileg is ismert lett. Gyorsan el is ment Hollywoodba, ahol elkészítette az Elhagyott szoba című, a maga műfajában kifejezetten tisztességes horrorfilmet. Most ott tart, hogy befejezte az Armored című akciófilmet Jean Renóval és Laurence Fishburne-nel, miközben a Predator-filmek legújabb részét készíti Danny Trejóval és Adrian Brodyval úgy, hogy Robert Rodriguez a producer.

Csihar Attila

A Tormentor nevű magyar metál zenekar énekese, Csihar Attila a metálszakma egyik legismertebb alakja. A Tormentort tartják világszinten is az egyik első black metal zenekarnak, emiatt egészen kultikus a státusza, de a világhírt valószínűleg az hozta meg Csiharnak, hogy ő lett a Mayhem nevű formáció énekese. Csihar eddigi pályafutása alatt különféle zenekarokkal már összesen közel harminc albumot készített, kétségkívül az egyik leghíresebb magyar exportcikk. Ráadásul hozzá kapcsolódik az a remek anekdota is, hogy amikor felkérték a Mayhembe zenélni, akkor először teljesen rosszul lett a színpadi kellékként rendszeresített levágott disznófejtől, mert vegetáriánus. Így a Csihar Attila vezette Mayhemben mellőzik a disznófejeket.

Mihalik Enikő

Egy magyar modell lassan állandó szereplőjévé válik a divatipar híreinek. Mihalik Enikőről van szó, aki legutóbb a Vogue-ban szerepelt. A franciák nagyon szeretik a divathetek egyik legfoglalkoztatottabb modelljét, jól mutatja ezt az is, hogy a novemberi Vogue előtt az októberi Numéro címlapján is ő volt látható. Mihalik persze itthon is dolgozik, nemrég a The Roomban láthattunk egy róla készült sorozatot. A magyar modellt előszeretettel fotózzák ruha nélkül is, pályájának komoly fordulópontja volt, hogy beválogatták a 2010-es Pirelli-naptárba, ami a modellszakmában igen nagy szó.

Csupó Gábor

Aki valaha nézett már rajzfilmsorozatokat, nagy eséllyel találkozott Csupó Gábor nevével, aki huszonhárom évesen elhagyta Magyarországot, hogy utána néhány év alatt az Egyesült Államok egyik legismertebb rajzfilmese legyen. Volt feleségével, Arlene Klaskyval a nyolcvanas évek elején alapították meg a Klasky & Csupó stúdiót, ahol a Nickelodeon csatorna számos rajzfilmje született. Neve a Fecsegő tipegők, a Jaj, a szörnyek és a Simpson család néhány része mellett legutóbbi, Magyarországon is bemutatott rajzfilmje, az Imigrants - Jóska menni Amerika miatt csenghet ismerősen.

Téglás Zoltán

Csakúgy, mint Antal Nimród, az Egyesült Államokban született az Ignite nevű zenekar énekese, Téglás Zoltán is. Mindenképpen fontosnak tartjuk őt megemlíteni. Egyrészt azért, mert a listán szereplés egyik feltétele az volt, hogy az adott sztár beszéljen magyarul, másrészt Téglás annyira magyarnak vallja magát, hogy hiba lenne kihagyni. A kaliforniai hardcore punk zenekar énekesének testét több magyar vonatkozású tetoválás borítja, Szent Istvántól kezdve egy 56-os zászlóig. Téglás zenekara szinte állandóan koncertezik, járják a világot, a jelenlegi hardcore punk zenekarok közül az egyik legismertebb.

Tarr Béla

Tarr Béla kétszer nyert a Berlini Filmfesztiválon, egyszer Cannes-ban, a Guardian a 13. helyen beválasztotta a világ legjobb negyven rendezője közé, megelőzve Tarantinót vagy Almodóvart. Ha ennyi bizonyíték nem lenne elég, ami a Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi ismertségét bizonyítja, akkor reméljük elég megemlíteni azt, hogy az egyik kedvenc urbánus legendánk szerint Brad Pitt tavaly karácsonyra egy Tarr Béla-összest szeretett volna Angelina Jolie-nak ajándékozni. Az ajándékozás végül nem jött neki össze, annak ellenére, hogy Tarr filmjeit számos külföldi oldalon keresztül meg lehet vásárolni.

Frenák Pál

Az 1957-es születésű magyar koreográfus legalább a világ három pontján is sztárnak számít: Magyarországon, Franciaországban és Japánban. Ezeken a helyeken dolgozott, tanított, élt hosszabb ideig. A francia és magyar tagokból álló Frenák Pál Társulattal Európa rengeteg színpadán fellépett már, bemutatta a test mozgását, a mimikát és a jelbeszédet elegyítő modern táncait. A honlapján található életrajza alapján 2004-ben megunta a színházi közeget, innentől kezdve improvizációs produckcióit közparkokban, múzeumokban mutatja be.

Harcsa Veronika

Harcsa Veronika is azok közé az előadók közé tartozik a listán, akik egy rétegműfajt képviselnek, még akkor is, ha a jazzrajongóké egy roppant szélesebb réteg. Az énekesnő 2005-ben kezdte a karrierjét, egészen szendén. Első lemezét 2007-ben Japánban is kiadták, ahol nyomban listavezető lett a kategóriájában, 2008-ban meg lediplomázott a Zeneművészetin. Karrierje nagyjából innen töretlen Magyarországon, és a jazz mellett ráadásul a popzenében is ott van az EriK Sumo Banddel. Saját zenekarával, a Harcsa Veronika Quartettel a világot járja. És persze az első lemez borítója óta a világhírhez fontos stílusváltáson is átesett.

Önnek hiányzik valaki?

Nehéz meghatározni, hogy kire lehet azt mondani, hogy a határainkon túl is jelentős ismertséggel bír. Többek között azért is, mert Magyarországról nézve könnyű túlértékelni bármilyen külföldi teljesítményt. Éppen ezért könnyen lehet, hogy kihagytunk egy-egy nagy jelentőségű kortárs magyart, úgyhogy ne habozzanak, nyugodtan írják meg a kommentek között, ha valaki fájóan hiányzik a felsorolásból.