A Reader’s Digest magazin egy túlsúllyal kapcsolatos felméréssel köszönti azokat, akik az ünnepek után meg akarnak szabadulni a felszedett kilóktól. A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a tizenhat megkérdezett ország férfijai közül leginkább a magyarországi pasik a legelégedettebbek a súlyukkal, és alig 11 százalékuknak van problémája feleségük vagy barátnőjük kilóinak a számával. Nemzetenként és kultúránként eltér, hogy kit és mit hibáztatnak a fogyni vágyók, és hogy milyen üdvözítő módszert alkalmaznak akkor, amikor rászánják magukat arra, hogy csökkentsék testsúlyukat és egészségesebben éljenek.

Az ünnep utáni nagy súlycsökkentő verseny idejére a Reader's Digest magazin közvélemény-kutatást végeztetett azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik nemzet hogyan viszonyul a kérdéshez. A felmérés során tizenhat országban közel tizenhatezer személyt kérdeztek meg, és a válaszok alapján kiderült, hogy a magyar férfiaknak mindössze 13 százaléka próbált meg valaha is fogyni, vagyis úgy tűnik, hogy a vizsgált országokban ők a legelégedettebbek a súlyukkal. Sőt, viszonylag barátnőik és feleségeik súlyával is elégedettek, ugyanis csak 11 százalékuk véli úgy, hogy aktuális kedvesének fogynia kellene.

Nyomasztó soványságkultusz

A honi nők abban a tekintetben előzték meg a felmérésben résztvevő országok hölgyeit, hogy ők érzik legkevésbé, hogy túl sokat beszélünk a testsúly kérdéséről. A soványságkultuszt egyébként a bikinis lányok és csodás tengerpartok országában, Brazíliában érzik a legnyomasztóbbnak, 83 százalékuk szerint ugyanis túl sokat foglalkoznak a testsúllyal. Ami az elhízás okait illeti, a Fülöp-szigeteken a legmagasabb azoknak az aránya, akik önmagukat hibáztatják a plusz kilók miatt: 95 százalékuk mondta, hogy élvezi a jó  falatokat, és 82 százalékuk pedig elismerte, hogy egyszerűen nincs akaratereje ellenállni.

A szülők is hibásak

Magyarországon a megkérdezettek 59 százaléka okolja az ellenállhatatlan ételeket, és a mozgáshiányra is közel ennyien hivatkoznak. Természetesen sokan vannak, akik a szülőket vagyis a genetikát hibáztatják. Oroszországban például a megkérdezettek 70 százaléka véli úgy, hogy bizony a fránya gének miatt nem kellően karcsú. Őket a németek követik a sorban a maguk 61 százalékával, a harmadik helyen pedig az indiaiak végeztek. Itthon az emberek 28 százaléka  okolja felmenőit.

Gyorsétkezde = túlsúly?

Országonként változik azoknak a száma is, akik úgy vélik, hogy a gyorsétkezdék kínálata elősegíti az elhízást. Míg a magyaroknak csak körülbelül az egynegyede gondolja úgy, hogy van valami összefüggés a hamburgerek és társaik, valamint a plusz kilók között, addig Franciaországban főként az ilyen jellegű étkeket teszik felelőssé, ha az elhízásról van szó. Nemzetfüggőnek tűnik az is, hogy hányan és hogyan próbáltak már tenni valamit annak érdekében, hogy egészségesebben éljenek. A mexikóiak 98 százaléka már tett kísérletet arra, hogy egészségesebb ételeket vegyen magához, 86 százalékuk pedig némi testmozgást is bevetett a fogyás érdekében.

Bár ez a két szám nagyon tetszetős, sajnos 70 százalékuk továbbra is túlsúlyos vagy elhízott. Hazánkban az emberek 58 százaléka próbált egészségesebben étkezni, ami húsz százalékkal több, mint azoknak az aránya, akik edzéssel próbáltak megszabadulni a felesleges kilóktól. Itthon egyébként továbbra is a dietetikusok által nem igazán kedvelt koplalás a legnépszerűbb a maga 75 százalékával.

Dohányzással a soványságért?

A helyes étkezés és a sok mozgás mellett bőven akadnak olyanok, akik a dohányzásban látják a megoldást súlyproblémáikra. Oroszországban a férfiak 23, a nők 18 százaléka vallotta be, hogy fogyás céljából cigarettázik, míg a magyaroknak szerencsére alig 6 százaléka nyilatkozott így.  Fogyasztótabletták alkalmazásában Kína áll az élen 37%-kal, és szintén hamar nyúlnak a tablettához a brazilok (30%), az oroszok (24%) és a mexikóiak (23%). Nálunk a fogyni vágyók 1 százaléka szed fogyasztótablettát, és többségük nő.

Étrend és mozgás

Persze minden kultúrában akad olyan jóval elfogadhatóbb szokás, amely segít az egészség és a testsúly megőrzésében. Thaiföldön például a fűszeres kosztban hisznek, aminek az alapja, hogy például a csípős paprika serkenti az anyagcserét, és némi kalóriatöbbletet éget el. Svájcban a müzlire esküsznek, mivel a rostokban gazdag finomság segíti az egészség megőrzését és a testsúly szinten tartását. A brazilok elsősorban rizst és babot tartalmazó étrendje a kutatók szerint a Nyugaton jellemző eledelekhez képest mintegy 14 százalékkal csökkenti a túlsúlyossá válás kockázatát. Ami a különböző mozgásformákat illeti, Indiában a jóga, Finnországban az északi gyaloglás, Hollandiában pedig a kerékpározás jelenti a kulcsot a testsúly kordában tartására.