Tavaly évvége óta folyamatosan vezetik be a rendőrök újfajta láthatósági mellényét, aminek szakmai szempontokból a legnagyobb előnye, hogy sokkal jobb láthatóságot biztosít a korábbinál. Laikusoknak viszont sokkal fontosabb lehet, hogy rendőreink kinézete igazodik az európai trendekhez, olyan szép színes járőrök járják majd Magyarországot, mint az Egyesült Királyságot.

Több évnyi fejlesztés után, tavaly tavasszal hagyta jóvá az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a rendőrök új láthatósági mellényét, amit végül tavaly évvégén Zala megyében kezdtek el bevezetni, és szép lassan az egész országban elterjed - tudtuk meg a rendőrségtől.

Az új mellény pontos neve "08 mintájú jó láthatósági átvető" és tartozik hozzá újfajta tányérsapka is. Laikusként a legfeltűnőbb, hogy az új mellényt viselő rendőrök tényleg feltűnőek, nemcsak egy kis sárga mellényke van rajtuk, hanem egy sárga mellény, narancssárga figyelemfelkeltő csíkokkal, tükröződő, körbefutó police felirattal. Röviden, csillognak, mint a karácsonyfa.

A technikai leírás alapján a mostani mellény mikroprizmás technológiával készült, aminek az az előnye, hogy akár 170 méterről is ki lehet szúrni a viselőjét, míg a korábbi mellények üveggyöngyös technológiával készültek, és csak 45 méterről lehetett őket rendesen észrevenni. Egy közúti rendőr mindennapjaira lefordítva a dolgot ez úgy néz ki, hogy egy 110 km/h-val haladó autós nagyjából 96 méter alatt tud teljesen megállni, ami bőven elég, ha 170 méterről látja a neki jelző rendőrt, és nagyon kevés, ha csak 45-ről.

Az ilyen mellényeket éjjel-nappal viselik azok a rendőrök, akik közúti ellenőrzéseken, közutakon, valamint közvetlenül az út mellett folytatott egyéb tevékenységeken dolgoznak, vagyis a rendőrök nagy százalékával találkozhatunk ezentúl ilyen mellényben.

Milyen a 08 mintájú mellény?

A jó láthatóság mellett a mellény tervezésekor fontos volt még a rendőri csapategység javítása is a ruhadarabbal, ráadásul olyan ruhát kellett készíteni, amit nehéz összekeverni a boltokban kapható egyéb mellényekkel, amilyenekkel egyre gyakrabban találkozni többek között a tüntetéseken. "A 08 mintájú mellény erősíti az egyediséget és a szervezeti hovatartozást, nem utolsó sorban pedig a jól láthatóságot biztosítja a viselője számára. A régi mellény ezeknek a feltételeknek nem felelt meg, hasonló mellényekkel összekeverhető volt, nem tükrözte kellőképpen a rendőri jelleget, nem biztosított láthatóságot megváltozott időjárási viszonyok közepette, ezért mindenképp szükségessé vált egy új, speciális anyagú és külsejű ruhadarab beszerzése" - olvastuk a rendőrség közleményében.

A hasonló felépítésű mellényeket számos országban használják sikeresen, így azt is elmondhatjuk, hogy a magyar rendőrök új ruhájukkal felvették a ritmust a nemzetközi rendőrdivattal. Hasonló ruhát hordanak a londoni rendőrök és a svéd kollégáik is.