A tavalyi húsvéti szezonban Kindertojás-klónokat teszteltünk, idén viszont a házi készítésű bonbonokat preferáljuk. Hogy miért? Mert lehet villogni a vendégek előtt, sőt, a gyereknek is tudunk a csokijára kisautót gyurmázni. Három recept egy főzőiskolából és pár tipp ahhoz, hogy a gyereket is meglephessük valamivel.

Az Édességgyártók Szövetsége szerint a magyar fogyasztó folyamatosan fejlődik, egyre kevesebb bevonómasszából készült édességet vesz. Sajtótájékoztatójuk most azért volt kivételes – bár elmesélték, mi a csokoládé eredete és hogyan fejlődtek ki a mai ízek, laza negyven percben –, mert interaktívvá tették a száraz show-t azzal, hogy Chefparade Főzőiskolában bonbonkészítő kurzust tartottak a megjelenteknek.

Narancsos-csokoládés trüffel

Hozzávalók: - 20 dkg étcsokoládé

- 10 dkg vaj

- 1 dl habtejszín

- 2 nagy narancs reszelt héja

- cukrozatlan kakaópor

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Közben a vajat és a tejszínt külön-külön habosra verjük, majd a csokoládéhoz adjuk, és belereszeljük a narancsok héját. Egy lefóliázott tálra halmozzuk a masszát, majd szépen ellapogatjuk, hogy körülbelül 2 centi vastag csokilapot kapjunk. Így megy a hűtőbe, míg meg nem dermed. Felkockázzuk és nedves kézzel golyókat formázunk belőle. Cukrozatlan kakaóporba hempergetjük őket.

Kócsa László, a főzőiskola vezetője vállalkozott arra, hogy a Velvet olvasóinak tippeket adjon arra, hogy lepjük meg gyerekeinket kézzel készített édességgel, ha nem csak Kindertojást vagy csokinyulat akarunk eldugni otthon. Mivel úgyis reneszánszát éli a kézműves csokoládé, érdemes még most felkapaszkodni erre a vonatra, amíg menő kísérletezni. Ha viszont figurás édességgel akarjuk meglepni a gyereket, az nem lesz egy sétagalopp - figyelmeztett rá a szakember.

Csapkodja az asztalhoz

Kattintson a képekért!

„Az első nehézség az lesz, hogy a klassz formákat beszerezze. Úgy kell elképzelni ezeket, mint a jégkockatartókat: a teteje egy szintben kell, hogy legyen, abba öntjük ki a formákat. Ezeket igazából itthon nem nagyon lehet kapni, viszont opció lehet a szilikonforma, azokkal érdemes kísérletezni. De lehet nézelődni, például az Ikeában is, ott vannak jópofa jégkockatartók. Miután beszereztük a formát, a csokoládét kell temperálnunk. A gyerekek nem annyira szeretik az étcsokit, azért 50-60% kakaótartalmút vegyünk, amihez ha szükséges, egy kis cukrot még olvaszthatunk. A Tibinek vannak jó termékei, de lehet kapni más csokikat is. Vannak kifejezetten erre a célra fejlesztettek, például a Metróban lehet venni egy kilós, vagy fél kilós táblákat. Az olvasztás előtt az asztalhoz kell csapkodni a táblát – persze még legyen becsomagolva – majd utána kezdjük vízgőzzel vagy mikróval felolvasztani.”

Lime-os kókuszos fehércsoki trüffel

(kb. 30 db lesz belőle)

Hozzávalók:- ½ csésze tejszín

- 250 g fehércsoki

- 1 ek frissen reszelt citrom/lime héj

- 1 lime leve

- ½ csésze kókuszreszelék

- vanília-esszencia

A csokit gőz felett felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tejszínt óvatosan, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ebbe tesszük a vanília-esszenciát is. Ha mindkét komponens langyosra hűlt, szépen fokozatosan összekeverjük, amíg sima krémet nem kapunk (egy-két perc). Keverjük bele a citrom/lime héját, illetve a fél csésze kókuszreszeléket (maradék egy csésze a bevonathoz kell). Kiskanállal mérjünk ki kis kupacokat a letakart tálcára, majd hűtőben hűtsük le. Körülbelül fél óra kell neki, hogy gyúrható állagúra dermedjen. Ekkor kis golyókat formázunk a kupacokból, és beleforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe.

Kócsa szerint aki nem szeret pepecselni a vízgőz felett, az úgy helyezze be a mikróba, hogy a háromszor egy percet csak három keverés erejéig szakítsa meg. „A végén, ha kell még, húsz másodpercre tegyük be, ez is jó iskola, gyönyörűen felolvad tőle a csoki. A meleg csokit töltsük a formába, amit ha fel akarunk dobni, tegyünk bele mandulát, diót, vagy M&M's-et. A töltéssel ne bíbelődjünk, viszont ha ragaszkodunk valami különlegességhez, puha marcipán rúdból formázzunk rá valamit, amit nagyon szeret a gyerek.”

Zserbó bonbon

Hozzávalók: - 15 dkg aszalt sárgabarack

- 15 dkg darált dió

- 2 ek narancslikőr vagy helyette konyak/rum

- 1 ek víz

- 2 ek porcukor

- 1 ek baracklekvár

- csokibevonat (10 dkg étcsoki és 6 dkg vaj keveréke)

A barackokat langyos vízbe áztassuk be. Amikor már nagyon puhák, daráljuk le teljesen pépesre. A diót is daráljuk le, és keverjük el a porcukorral. A pépet keverjük el a dióval, és annyi lekvárral, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk diónyi golyókat, és tegyük a hűtőbe dermedni. Amikor már jól összeálltak a golyók, tűzzünk beléjük beléjük fogpiszkálókat, és mártsuk bele a gőz felett a vajjal felolvasztott étcsokoládéba.

A felnőttekkel jóval könnyebb dolgunk van. Három bevált receptet osztottak meg velünk, amik tényleg vállalhatóra sikerültek, ezért is közöljük le őket. Aki idén ellenáll a trendnek, és kizárólag vásárolni hajlandó az édességet, annak azt javasoljuk, olvassa el a címkéket. 25% kakaó-szárazanyagtartalomtól számít egy termék minőséginek.