Bár még csak május van, a nagy divatházak már rég bemutatták idei őszi/téli kollekcióikat. Mivel az időjárás épp hűvösre fordult, nagyon időszerűnek tűnik, hogy megismerkedjünk a legújabb trendnek megfelelő meleg ruhákkal. A nyári kollekciókról már beszámoltunk, aki azt ismeri, egyáltalán nem fog meglepődni. Jó hír, hogy mind a tavalyi, mind a nyári ruháink divatosak maradnak télen is.

Military

Tavasszal minden Vogue-ban volt katonai fotósorozat, nos, úgy tűnik, az őszi számokban is lesz. Sem a fazonok, sem a színek nem változnak drasztikusan, divatban marad a sötétzöld, a khaki, talán a fekete szín nyer kicsit nagyobb teret, mint tavasszal. Alapdarab a katonai zakó, kedvenc anyag a birkabőr, a stílushoz illő lábbeli pedig a bakancs, vagy a motoros csizma. A rég elásott Martensek ismét jó szolgálatot tehetnek, a katonás összeállításhoz pedig szögletes táska dukál (lehetőleg egy Louis Vuitton vagy Hermès).

 

Bőr

Minden ősszel előkerül a bőr, nem nagy újdonság, hisz jó hőszigetelő. A Gucci és Hermès nyárra is bőrdresszekkel készült, ne lepődjünk meg hát, hogy télen még mindig ezeket próbálják eladni. Van bőr leggings, bőr short, bőr szoknya és bőr top, minden, mi szem szájnak ingere. Az átlagember keresetét célzó boltokba mindez műbőrből kerül, ha tetszik, válasszon kedve és alkata szerint a vad, megkockáztatjuk, kissé közönséges darabok közül. Ha megfelelő arányban viselünk bőr ruhát, és nem esünk túlzásokba, akár még jól is nézhet ki.

 

Aviátor

A repülős trend sem újdonság: a példakép természetesen Amelia Earhart, a 30-as évek merész pilótahölgye. Ha követni szeretnénk az általa diktált stílust, viseljünk hosszú, sötét overált, esetleg kössünk nyakkendőt. Ha ezt túl merésznek találjuk, vegyünk feltűrt ujjú inget, tweed zakót és szűk fekete nadrágot a már említett bakancshoz. Hidegebb időben jöhet a bőr- vagy irhakabát, és ha komolyan vesszük a stílust, szőrmés sapka és kesztyű is kelleni fog. Haladóknak pedig ott az F&F szőrös övtáskája és a vastag keretes szemüveg. Jól összeválogatott ruhákkal nagyon elegáns és menő lesz a szett. Ajánlott színek: fekete és karamell, de jöhet a sötétzöld és a barna is.

 

Combfix

A fehérnemű már tavasszal is kilátszott a ruha alól, de télen nem (csak) a melltartónk, hanem a sötét színű, vagy fekete combfixünk is kilóg majd a szupermini szoknya alól. Ha nem tetszik a combfix, húzzunk tornadresszt fekete harisnyával, a kívánt hatás biztos nem marad el, már ha tényleg az est legalulöltözöttebb vendége cím a cél. Van, aki mesterfokon műveli a feltűnősködést, például az év legbefolyásosabb személye, Lady Gaga, aki szeret tornadresszben és csipkeharisnyában flangálni. Elég felfázásgyanús trend, kizárólag exhibicionsitáknak.

 

Térdzokni

Ez is előkerül időről időre, ősszel zokni-szandál formában, télen legalább a szandált felváltják a zárt cipők. Persze egy térdig, vagy térd fölé érő zokni magassarkúval szintén bizarr látvány. Ha már úgy döntünk, bevállaljuk, pár dologra érdemes odafigyelni: például a zokni hosszára. Ha kissé térd fölé ér, optikailag rövidíti a lábat, ha pár centivel alatta végződik, nyújtja. Ha alacsonyak vagyunk, jó, ha van valamilyen szegély a zokni tetején, ez kicsit hosszítja a vádlit. Vastag, rövid lábúaknak abszolút ellenjavallt viselet, a kötött sportzokni pedig a modellalkaton is csúnya. Már ha egyáltalán van, akin jól áll egy térdzokni/térdharisnya elegáns/bármilyen lábbelivel. Agyness Deyn már tavaly bemutatta, milyen a térd fölé érő fekete harisnya habos-babos estélyivel, hát, minket nem győzött meg...

 

Áttetsző

Nyáron még csak-csak, de télen minek? Ha jól fölé öltözik az ember, nem fagy meg, de akkor semmi nem látszik a trendi átlátszó vagy csipke felsőből. Buliszerkónak tulajdonképp nem rossz, úgyhogy ha nyárra beszerez csipke vagy tüll cuccokat, testszínűt, halványlilát vagy feketét vegyen, és ünnepelje abban a szilvesztert is. Egy feltétellel: ha színben harmonizáló melltartót is keres.

 

Pelerin, kámzsa, boleró és köpeny

A tavalyról megmaradt vállra vethető darabok idén is jó szolgálatot tesznek majd. Marc Jacobs poncsókkal újít, más divatházak rockos, gót, vagy épp elegáns, hosszabb pelerinekkel, köpenyekkel. Ezek inkább őszre valók, a kámzsák és szőrme bolerók fagypont közelében tehetnek jó szolgálatot. Szőrmét idén télen minden mennyiségben hordhatunk, de ha lehet, maradjunk a műszőrnél. Lindsay Lohan már a neves divatházak téli kollekciójának bemutatójára is bundás boleróban érkezett, talán ezzel kívánta jelezni, hogy képben van az új trendekkel. Szőrmét az F&F-nél is találunk bőségesen, 3700 forinttól már öltözhetünk Lohannek.

 

Mindenhez passzoló lábbeli 2010 telén: combcsizma

Már szezonok óta ismerős a 80-as évek nagy visszatérője, a térd fölé érő csizma. Továbbra is a semleges színeket (fekete, szürke, barna, beige) tudjuk ajánlani. Ha lapos sarkút veszünk, kisebb eséllyel vágódunk hanyatt a jeges utcán, de alacsony nők inkább vegyenek magas sarkút, nehogy kerti törpének nézzék őket. A lakkal legyünk óvatosak, és hétköznapokon kerüljük a miniruha combcsizma párost, ugyanis könnyen közönségessé válhatunk tőle. Rachel Zoe stylist még jó időben is ragaszkodik a hosszú szárhoz, bár a nagy melegben nem a csizma a legpraktikusabb viselet.