Karl Lagerfeld a Stern Fotografie fényképészeti kiadvány hatvanadik, jubileumi száma kedvéért összeválogatta a kedvenc képeit Claudia Schifferről az elmúlt húsz évből, de az igazi durranás a dologban az, hogy a divattervező hat különböző címlapképet is készített a modellről. A képeken Schiffer többek között Marie Antoinette, titkárnő, motoros csajszi, esetleg afrohajú, fekete nő.

A német Stern című havilap negyedévente kiad egy fényképészeti különszámot, Fotografie címmel, az egyes számokat valamelyik ismert fotós munkásságának szentelve, de a 2010-es második számban kicsit szakítottak a hagyományokkal, hogy megünnepeljék a hatvanadik lapszámot. Ebben a számban Karl Lagerfeld mutatja be a múzsájáról, Claudia Schifferről készült kedvenc képeit az utóbbi húsz évből.

A kiadványt valószínűleg hamar elkapkodják majd, összesen tízezer darabban nyomtatják ki, mindegyik példány sorszámozott. Amellett, hogy a híres divattervező összeválogatta a kedvenc képeit, azt is vállalta, hogy elkészítse a Claudia & Karl címre keresztelt kiadvány címlapképét is.

Lagerfeld gyakorló divatfotós, a Vogue-nak, a Harper's Bazaarnak és a V magazinnak is készített már képeket. Most úgy döntött, a hatvanadik lapszámhoz hat különböző címlapkép dukál, köztük egy egészen szokatlan.

Mind a hat kép elég különleges, az egyiken úgy néz ki Schiffer, mintha Marie Antoinette lenne a huszonegyedik században, egy másikon, mint egy motoros barátnője, egy harmadikon, mintha Truman Capotet szeretné eljátszani.

De a legnagyobb elképedést mégis az a címlap váltotta ki, amelyiken Schiffert sötét bőrűre sminkelték, rátettek egy afroparókát és kapott két nagy válltömést, meg egy csillogó ruhát, hogyha esetleg visszarepülne a nyolcvanas évekbe, ne lógjon ki az öltözékével.

Persze akadnak olyanok, akik cikinek érzik a képet, úgy vélik, rasszista, rossz üzeneteket hordoz. A Huffington Post is a fanyalgók közé tartozik, de ők fenntartják a lehetőségét annak, hogy csak ötletes tiszteletadásról van szó. A képek linkje természetesen a közösségi média számos szolgáltatásán keresztül terjed, angol nyelvű Twitter-oldalakon általában fanyalgó körítésben. Jellemzően azt írják, hogy 2010-ben több mint ciki a XIX. századot idéző, feketére maszkírozott fehér modell.

A blackface

A XIX. században terjedt el az Egyesült Államok színjátszásában, hogy a darabokban esetlegesen megjelenő, erősen sztereotípiák alapján megalkotott, többnyire bugyuta, sokak szemében alantas, kiszolgálói munkát végző feketéket fehér színészek játszották el, feketére maszkírozott arccal, kikarikírozott vonásokkal, például szélesre rúzsozott szájjal. A kirekesztő hagyomány nagyjából száz évig tartotta magát az Egyesült Államokban, közben a szokás átterjedt Angliába is, ahol tovább élt. Olyannyira, hogy a televízióra is áthúzódott. Még a hetvenes évek végén is voltak olyan adások, amelyekben sötétre maszkírozott fehérek alakították a feketéket, ezzel erősítve és elősegítve a feketék kizsákmányolását, valamint alaposan megnehezítve a társadalmi beilleszkedésüket. (Forrás: Wikipedia).

Az Ethical Style rövid posztjában mélyen elítéli Lagerfeld sorozatát. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a feketéket sértő kép mellett Lagerfeld a kínai hagymányokat is semmibe vette, amikor a fekete hajas, frufrus képnél tradicionális kínai sminket alkalmaztak Schiffer szeménél, ráadásul a ruhája is a kínai hagyományokat követi.

Az Ethical Style arra is emlékeztet, hogy Lagerfeldet korábban azzal támadták, hogy 2005 óta nem alkalmaz divatbemutatóin fekete modelleket, aminek a fényében különösen sértő szerintük a mostani sorozat.