Nem kérdés, hogy aki megengedheti magának, az nem magyar tóhoz, hanem tengerpartra megy nyaralni. Általában csak az fanyalodik a Balatonra, akinek nem fér bele a költségvetésbe egy külföldi út, de azért mégis vízpartra vágyik a nyáron. Legnagyobb tavunk "ha ló nincs, szamár is jó" státuszban van, valószínűleg megérdemelten, de azért vannak olyan ütközetek a tengerpart vs Balaton háborúban, amikből az utóbbi kerül ki győztesen. Nézzük, melyek ezek.

1. Olcsó

Kétségtelen, hogy ez a Balaton fő vonzereje, főleg idén, amikor ilyen gyenge a forint. A magyar tenger továbbra is kevesebbe kerül, mint bármilyen külföldi út, még ha nem is sokkal, illetve az utóbbi időben egyre kevesebbel. De ha van például ismerős vagy rokon, akinél meg lehet szállni, az máris egy hatalmas tételtől megszabadítja a nyaralás költségvetését. Tengerparti házzal rendelkező haverja vagy családtagja valószínűleg nem sok olvasónknak van.

2. Közelség

A másik hatalmas előnye a Balatonnak, hogy az ország legtöbb pontjáról néhány óra autózással-vonatozással elérhető. Különösen nagy előny ez azok számára, akik kisbabát vagy kutyát szeretnének magukkal vinni a nyaralásra. De haverokkal közös nyaralást is sokkal egyszerűbb olyan helyre összeszervezni, ami nincs sokszáz kilométerre otthonról.

Egyre több a magyar turista a Balatonnál

A Magyar Turizmus Zrt.felmérése szerint 100 nyaralásból 86-ot itthon terveznek az emberek, és az utak több mint kétötöde a Balaton térségébe vezet. A válaszadók egy jelentős része, 52,3% viszont egyáltalán nem utazik sehová, aminek többnyire anyagi oka van.

Az utazást tervezők közül minden eddiginél többen indulnak idén a Balaton környékére: míg 2005-ben csak 38 százalék kereste fel a magyar tengert, addig most 56,7 százalék tervezi. A nyaralások csaknem kétharmada júliusra, illetve augusztusra esik, míg a válaszadók 10,5 százaléka májusban, 9,2 százaléka pedig szeptemberben kel útra. Valamivel nőhet az utazásra szánt átlagos időtartam is, de a megkérdezettek fele legfeljebb három éjszakát tölt az adott helyen. Az utazók 54 százaléka ingyenes szállást veszigénybe, ami csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, amikor ez azarány 60,7 százalék volt.

A háztartások átlagosan 126 ezer forintot szánnak nyaralásra. Belföldi útra átlagosan 81 ezer forintot költenek, míg külföldire átlagosan 204 ezret. A belföldi utak így egy főre körülbelül 26 ezer forintba kerülnek majd, a külföldi nyaralás pedig nagyjából 90 ezer forint lesz fejenként.

3. Édesvíz

A tengernek van egy borzasztó tulajdonsága, amit a sok egyéb jó tulajdonsága miatt mindenki elnéz neki: sós. Őrületesen csípi a szemet és a sebeket, kellemetlenül összerántja a bőrt, ha nem tudunk fürdés után lezuhanyozni. Még szaga is tud lenni. Ehhez képest a Balaton közepén mondjuk egy vitorlás fedélzetéről közel ivóvíz minőségű vízben úszkálhatunk.

4. Füves strand

Egy tengerparti strand általában vagy sziklás, vagy kavicsos, vagy homokos. A sziklás parton meglehetősen kényelmetlen feküdni, és a kövek széle néha olyan éles, hogy sebesülést is okozhat. Ráadásul a sziklákon általában kevés a hely, így vagy zsúfolódni kell, vagy ordenáré betonteraszokkal vannak megnagyobbítva a napozásra alkalmas részek, amitől a strand a leginkább egy építkezésre emlékeztet. Azon kívül, hogy az embernek minden testnyílása telemegy vele, a tengerparti homok fő hátránya, hogy könnyen felforrósodik, délután általában már nem lehet rajta mezítláb járni. Akkor már a kavicsos tengerpart a legjobb kompromisszum, bár cipő-szandál nélkül ezen sem kifejezetten kellemes járni. Ehhez képest mi van a balatoni strandokon? Finom, puha, problémamentes fű. Ah.

5. Zöld

És ha már a fűnél tartunk: a Balaton nagy előnye még, hogy zöld. Természetesen tagadhatatlan, hogy lélegzetelállító mondjuk a görög szigetek szépsége, de aki a városból kiszabadulva egy kis zöldbe vágyik, az jobban teszi, ha a Balatonra megy kikapcsolódni. A déli tájak vad szépségét éppen az adja, hogy a nyári hőség miatt néhány tűlevelűn kívül túl sok zöld növény nem nagyon éri meg a július közepét. Egy ismerősöm azzal tért haza tavaly az augusztusi görögországi nyaralásból, hogy gyönyörű volt, de azért meglepődött, hogy milyen kopár volt a táj.

6. Feszített víztükör

A nagy tengeri hullámokkal nagyon jól el lehet szórakozni a strandon. Amíg az ember meg nem unja. Aztán ha már vízparton van, és véletlenül úszni támad kedve, akkor nagyon idegesítő tud lenni, ha a tenger éppen úgy gondolja, hogy a méteres hullámoknak csakazért sem szabad csitulniuk. Ezzel a módszerrel a Balaton ritkábban szokott beleszólni az úszáskedvelők programjába.

7. Retró-nosztalgia

És a végén ne felejtsük el a félig ciki, félig nosztalgikus Balaton-hangulatot sem, lángosostul, főttkukoricástul, hekkestül, görögdinnyéstül, fröccsöstül, romantikus naplementéstül. Akinek gyerek- vagy kamaszkorából néhány meghatározó élménye a Balatonhoz kötődik, az mindentől függetlenül mindig jó érzéssel fog visszatérni a tett színhelyére, még akkor is, ha máshol szebb, melegebb, drágább, előkelőbb vagy izgalmasabb. Ön szerint van még valami, amiben a Balaton beelőzi a tengerpartot?