Kovalik Natasa, a 7. Fashion Award’s divatsmink kategóriájának egyik jelöltje mutatta be nekünk, hogyan sminkeljünk, ha szépek szeretnénk lenni, és a trendeket is szem előtt tartanánk. A túlszedett szemöldök és a vastag vakolat szerencsére még mindig nem jött divatba, a színekkel viszont bánhatnánk kicsit bátrabban.

Kezdjük az alapoknál!

A jó smink a gondos alapozásnál kezdődik: a legáltalánosabb hiba, hogy nem megfelelően megtisztított és hidratált arcra kezdjük el felkenni az alapozót, vagy nem várjuk meg, hogy a hidratáló teljesen felszívódhasson. A száraz bőrűeknek különösen fontos az arc hidratálása, mert a kiszikkadt bőr felszívja az alapozót, és fél óra alatt elvész a sminkünk. Nyáron csak egész enyhén alapozzunk, mert a nagy melegben a vastag smink könnyen elfolyik. Nem is kell az egész arcot beborítani alapozóval, a kisebb bőrhibákat korrektorral is elfedhetjük: elég a szemünk alatt, és az orrunk mellett javítani bőrünkön, mivel az alapozás lényege, hogy egy tónusba kerüljön az arc, ne legyen foltos.

A szem körüli árkok és ráncok is jól elfedhetők egy megfelelő árnyalatú korrektorral, ha nem esünk túlzásokba, és a szemzugba és szemcsücsökre kenjük a megfelelő árnyalatot. Ellenben ha a szem alatti részre sok festék kerül, akkor az könnyen beül a ráncokba és ahelyett, hogy elfedné, kihangsúlyozza hibáinkat. Púderből egész kevés is elég, például a szem alatti karikákra és a sokaknál zsírosan csillogó T-vonalra.

Kovalik Natasa tippjei

Alapozó vásárláskor a homlokunkra kenjünk egy kört a kiválasztott termékből, pár lépést hátráljunk a tükörtől, és ha arról a távolságról beleolvad arcszínünkbe az alapozó folt, jó színt választottunk. Mindenképp az arcon kell kipróbálni az alapozót, a kézfej nem segít!

Sminkeléskor ecsettel vigyük fel az alapozót, mert úgy vékonyabb rétegben lehet eloszlatni!

Olyan alapozót válasszunk, melyben van fényvédő!

Alapozásnál arc közepéről kifelé kell haladni, fölfelé irányuló mozdulatokkal kell felvinni a krémet.

Tévhit az alapozóval kapcsolatban: hogy káros. Most már olyan jó minőségű termékeket készítenek, melyek inkább védenek, mint ártanak, például a levegőben lévő szennyeződésektől vagy az UV fénytől

Nyárra Kovalik Natasa a krémes állagú szemhéjfestéket és alapozót ajánlja, mivel a por állagú festék, különösképp, ha izzadunk, biztos beáll a ráncokba.

Mi köze a sminknek az évszakokhoz?

Miért sminkelünk máshogy nyáron, mint télen, vagy tavasszal? Mert a természet is változik, és a sminkek ezeket a változásokat követik: ahogy tavasszal pasztellszínű virágok borítják a kerteket, úgy a sminkmesterek is a halvány színeket veszik elő. Nyáron viszont a gyümölcsök élénk színe, a dinnye zöldje, a meggy pirosa, a citrom sárgája dominál, és mi is kicsit felbátorodunk.

Az örök szabályok nem akadályozzák, hogy minden évben más szín pasztell- vagy élénk árnyalata kerüljön divatba. Arra azért nem árt figyelni, hogy a halvány színek inkább a világos bőrűeknek állnak jól, az erősebb árnyalatok pedig a barna hajú, sötétebb bőrű nőkön mutatnak igazán. A fémes csillogás már régóta visszatérő sláger nyáron, idén is divatban maradnak a bronzos-, vagy neonszínek.

A szőke hajúaknak a világosabb színek állnak jól: modellünkön például a bronzos szemhéjfesték után bronzszínű – és nem fekete – szemceruzával hangsúlyozzuk a szem vonalát. Kék vagy zöld szeműeknek kifejezetten jól áll a bronz, mely kiemeli a szem színét.

Általános vélekedés – mi áll jól a szőkéknek

Azt szokás mondani, a platinaszőkékhez, elegánsabban mondva, hideg tónusú szőkékhez a rózsaszínes árnyalatok illenek, és jobb, ha a szemüket nem meleg színekkel hangsúlyozzák, hanem kékes-rózsás árnyalatokkal. Zöld szemhez a bronzos, csillogó árnyalatokon kívül megy a lila, zöld, kékhez pedig a szürke is, de ez utóbbival vigyázzunk, mert öregít. A sötétebb szőkéhez, mézszínű hajhoz jöhetnek a meleg árnyalatok, a bronz- és korall színek minden mennyiségben, állítólag az arany tónusú szájfényt is nekik találták ki. Kovalik Natasa szerint nincsenek kőbe vésett szabályai, milyen haj- és bőrszínnel milyen sminket kell használni, bárkinek bármi jól állhat, türelmesen ki kell kísérleteznünk, mi az, ami nekünk tetszik. Annyi biztos, hogy ha világos a bőrünk, csínján kell bánni a pirosítóval, nehogy bohócnak fessük magunkat, és a vastag sminkréteg sem fog jól mutatni rajtunk.

A neonszíneknél nem kell nagyon vad dolgokra gondolni, például egy pink arcpirosító mindenkinek jól áll, mert üdévé varázsolja az arcot. A pirosítót nem az arccsontra kell felvinni, hanem középről indulva, kifelé kell kenni, úgy, hogy az almácskákra (ahol a nap megfogja az ember arcát) kerüljön a legtöbb szín, így lesz természetes a hatás. Az élénk, vagy cukorkaszínek minden korosztálynak jól állnak. A szájfényt és a körömlakkot a legjobb a pirosítóval harmonizálni, vagy fordítva, a lényeg, hogy passzoljanak egymáshoz.

Egy jól megalapozott nappali sminket könnyen estivé lehet varázsolni. Kovalik Natasa szerint az egyik nagy sminkhiba, hogy esti sminkben húzzuk le az egész napot, mivel az esti fényekben elegáns erős smink nappal közönséges hatást kelt. Elég kicsit sötétíteni a szemen lévő árnyalaton és hangsúlyosabbá tenni a száj pink árnyalatát. A szemfestéket sötétebb, de az alapfestéssel harmonizáló ceruzával – például itt előkerülhet a fekete szemceruza – lehet határozottabbá tenni. A szájfényt nem is kell lecserélni, elég, ha ujjunk helyett ecsettel visszük fel, így határozottabb lesz a színe.

Köszönjük!

A helyszínt a Zsidró Szalon MOM Park biztosította

A sminket Kovalik Natasa sminkes készítette (natasakovalik.com)

Modellünk: Szőke Sára – FACE Model Management

A videó nélkülük nem jöhetett volna létre, segítségüket köszönjük!