Alkalomadtán érdemes egy kis pénzt belefektetni, és egy-egy minőségi pálinkát megkóstolni. Nemrég egy pálinkakóstoláson jártunk, és most az ott gyűjtött tapasztalatokat osztjuk meg olvasóinkkal. Ön tudta, mi az a szárazpróba? Evett már pálinkás gyümölcslevest? Tudja, hány liter pálinka lesz egy mázsa málnából? Ha nem, olvasson tovább!

1. Tilos körbelötyögtetni

A pálinkakóstolás első szabálya, hogy a borhoz hasonlóan érdemes a gyümölcspárlatokat is egy kicsit megszellőztetni, hiszen igazi aromáját csak pár perccel kitöltés után adja ki. Amint azt a szakértőktől a kóstoláson megtudtuk, ehhez érdemes a hagyományos, egyenes falú stampedlik helyett olyan tulipán alakú kupicákat beszerezni, amelyek apró borospoharakra emlékeztetnek. Ezek öblös fala segít abban, hogy a pohárba beleszagolva méginkább élvezhessük a pálinka aromáját. Eddig tehát erősen a borkóstolásra hasonlít a dolog, arra azonban figyelni kell, hogy a borral szemben a pálinkának nem tesz jót, ha körkörös mozdulatokkal lötyögtetik, és az sem, ha hűtve szolgálják fel.

2. Évjárat

Kevesen tudják, hogy az igazán jó minőségű pálinkáknál ugyanúgy számít az évjárat, mint a bornál. Kézenfekvő, hogy nem a szőlő az egyetlen gyümölcs, ami évről évre más minőségű termést hoz, ugyanígy a szilva, a barack és az összes többi gyümölcs is más és más pálinkát ad minden évben. A jobb minőségű párlatot készítő gyártók ennek megfelelően az évjáratot is fel szokták tüntetni a palackon, ugyanúgy, mint a bornál.

3. Egy mázsa málna

Mit gondol, hány liter pálinka lesz egy mázsa málnából? Természetesen minél jobb minőségű az ital, annál több gyümölcs zamatát adja vissza. A Brill pálinkaház és a ChocoMe által rendezett kóstoláson megtudtuk, hogy a Brillnél egy mázsa málna például kicsit kevesebb mint három liter pálinka elkészítéséhez elegendő. Ebből a párlatból tehát egy féldecis kupica másfél kiló gyümölcs zamatát tartalmazza. Így rögtön érthető, miért kerülnek többe az igazi pálinkák az aromával ízesített szeszesitaloknál.

4. Párlat vagy pálinka?

A pálinkafőzés jogi szabályozása ugyan mostanában változik, de csak annyiban, hogy nem kell majd jövedéki adót fizetni az otthon sajátból, saját használatra főzött pálinkák után. Az azonban marad, hogy továbbra is csak azokat a párlatokat szabad pálinkának nevezni, amelyeket Magyarországon termett gyümölcsből itthon készítenek. Ennek megfelelően az itthon főzött banánpárlat nem pálinka, mivel a banán nyilván nem Magyarországon termett. Lehet azonban spárgából vagy akár medvehagymából is szeszesitalt erjeszteni, de ezek is csak párlat néven kerülhetnek forgalomba, mert lehet ugyan, hogy itthon termettek, de nem minősülnek gyümölcsnek.

5. Szőlő vagy törköly?

A 2010. év legjobb pálinkájáért járó címet a Brill pálinkafőzde nyerte el 2009-es Irsai Olivér szőlőpálinkájával. A szőlőpálinka abban különbözik a törkölytől, hogy ehhez a teljes szőlőbogyót felhasználják, míg a törköly a szőlő feldolgozása után a présben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot jelenti. Azaz úgy is fogalmazhatnánk, hogy a törköllyel ellentétben a szőlőpálinka nem a bortermelés mellékterméke. Ennek megfelelően egy szőlőpálinka a törköllyel szemben kifejezetten gyümölcsös, könnyed, friss aromával rendelkezik, míg a törköly ízvilága ettől teljesen eltérő.

6. Csokoládéval

Elsőre talán bizarr ötletnek hangzik a csokoládé és a pálinka kombinálása, de aki nem riad vissza az élvezetek halmozásától, nyugodtan próbálja ki egyszer. A Lucullus Baráti Társaság rendezvényén ráadásul a pálinkákhoz az újonnan indult ChocoMe csokoládékat kínálták, tekintettel arra, hogy erre az interneten tetszés szerint összeállítható és megrendelhető, csúcsminőségű édességre kb. 80 féle feltét közül lehet különböző további ízeket választani. A fűszeres ízű törkölypálinkához például fahéjjal ízesített csokoládé passzol a leginkább, míg a feketeribizli-pálinkához feketeribizlivel ízesített csokit kóstoltunk. Ha éppen nincs ízesített csokoládénk, egy tábla "sima" étcsokihoz a meggypálinka kesernyés íze illik a legjobban.

7. Egy szem cseresznye

Ha nincs a pálinkához csokoládénk, akkor egy másik trükköt is be lehet vetni, hogy a párlatok ízlelését még különlegesebbé vagy emlékezetesebbé tegyük. 2 cl pálinkába ejtsünk bele egy friss szemet abból a gyümölcsből, amelyből a pálinka készült: meggypálinkába meggyet, eperbe epret, stb. Hagyjuk benne állni 5-10 percig, és ezután igyuk csak meg az így különlegesen zamatossá váló pálinkát, majd fogyasszuk el az alkohollal telítődött gyümölcsöt.

8. Gyümölcslevesbe

Egy másik recepttipp a gyümölcslevesek feljavítását szolgálja. Természetesen itt is annak a gyümölcsnek a pálinkáját érdemes használni, amelyből a leves készült.

Miután a tűzről levettük a kész gyümölcslevest, hagyjuk kihűlni, és ekkor keverjünk bele egy kis adagot a pálinkából, csupán 2 cl-t.

9. Értágító

Azt, hogy a pálinka elősegíti az emésztést, szinte mindenki tudja. Emellett azonban a párlatoknak értágító hatása is van, így például fejfájás ellen egy-két centi pálinka remek gyógyír lehet.

10. Szárazpróba

Ha már megittuk a pálinkát, nagyjából tisztában vagyunk vele, milyen minőségű italt ittunk. Van azonban egy további biztos jele annak, hogy jól választottunk-e. Az igazán jó pálinkák gyümölcsaromája ugyanis benne marad a pohárban az ital elfogyasztása után is. Érdemes kivárni azt a 8-10 percet, ami alatt a kupica úgymond kiszárad, és ezután újra beleszagolni a pohárba. Egy jó pálinka egy ilyen szárazpróba alkalmával is tud illatélményt nyújtani.