Sosem értettük azokat, akik ránézésre, az öltözködés alapján tippelik meg valakiről, hogy meleg-e, ahogy nem értették ezt az idei budapesti melegfelvonulás résztvevői sem. A felvonulók szerint nem lehet meleg- és heterodivatról beszélni, az öltözködés egyéni dolog, amiből nem lehet a nemi hovatartozásra következtetni belőle. Nézze meg a melegfelvonulás leghétköznapibb, színes arcait!

Az idei Budapest Pride-ot záró Meleg Méltóság menete szerencsére békésen lezajlott, csupán egy kisebb csoport rondított bele a hangulatba, melynek tagjai nem tudták elviselni, hogy ne róluk szóljon az élet. Ettől eltekintve a tavalyi, leginkább halálsori menetre emlékeztető, szomorú vonuláshoz képest idén sokkal felszabadultabb volt a hangulat, és ami a legjobb: sokkal több idősödő felvonulót vettünk észre, mint a korábbi években.

A felvonuláson idén a leginkább hétköznapi kinézetű arcokat kerestük, akiktől azt kérdeztük, hogy tudnának-e különbséget tenni a heterók és a melegek divatja között? Beszélhetünk-e valóban arról, hogy egy ruhadarab buzis lenne, vagy hogy valaki "buzisan öltözködik", ahogy azt a köznyelv - PC-ség ide, gender studies oda - mondani szokta?

Gergő

"Ez a gatya van rajtam már egy hete, nem volt kedvem váltani. Nem járok most sehova, csak esetleg focizni, de egyébként otthon olvasok, meg alszom, ezért van rajtam ez a nadrág. A póló az tiszta, azt csak úgy fölvettem. Nem azért, mert rózsaszín. Gyakran hordom, ez az egyik kedvenc pólóm, de nem direkt választottam rózsaszínt a Gay Pride-ra" - foglalta össze Gergő, aki heteroszexuálisként vett részt a felvonuláson.

Ilona

"Semmi különös nem volt, amikor öltözködtem. Általában hasonló ruhákat szoktam felvenni. Körülbelül ugyanígy szoktam öltözni" - avatott be minket a teljesen hétköznapi öltözködésébe a leszbikusként felvonuló Ilona.

Gyuri

"Farmerban és nyúlcipőben szerettem volna igazából jönni, ha esetleg futni kell. Papucsban nem tudnék futni, de ebben a cipőben igen. Reggel aztán úgy éreztem, hogy a farmerhoz egy kicsit meleg van, úgyhogy rövidnadrág, de kicsit tartok attól, hogy így megsérül a lábam. De egyébként azt érzem, hogy ide nekünk pont a lehető legnormálisabban kell felöltöznünk, aztán ha már elfogadtuk egymást, akkor lehet mondjuk különböző módon öltözködni. Én a hétköznapokban sem szoktam extrém ruhákat felvenni, de pont az a jó abban, ha elfogadod a másikat, hogy nem zavar, hogy ha ő meg kihívóan öltözködik. De ne mondja meg más, vagy egy központi hatalom, hogy ki hogyan öltözködjön" - emlékeztetett az elfogadás fontosságára a meleg Gyuri.

Évi (jobbra)

"Igazából praktikus szempontok miatt választottam a mai ruhámat, mert azt javasolták, hogy kényelmesen öltözködjünk. Én ruhaértékesítéssel foglalkozom, és azt vettem észre, hogy a meleg fiúk sokkal ápoltabbak és sokkal jobban odafigyelnek az öltözködésükre. De persze az is előfordul, hogy ha egy hetero odafigyel az öltözködésre, meg ápolt, akkor rá meg azt mondják, hogy meleg. Nekem is van olyan nem meleg, kicsit piperkőc fiú ismerősöm, akit sokszor melegnek tituálnak, ami neki nem feltétlenül esik jól" - elmélkedett Évi, aki leszbikusként vett részt az eseményen.

Ákos

"Egy színes tüntetésre, karneválra jöttem, ami nálunk néhány éve nem tud annyira kibontakozni. Úgyhogy ennek megfelelően öltöztem fel, kicsit a fesztiváli hangulatnak. Most kifejezetten odafigyeltem erre, hogy mondjuk színes pólóban legyek. Viszont nem hiszem, hogy nagy különbség lenne a melegek és a heterók öltözködése között. Talán a meleg férfiak szabadabban öltözködnek, szabadabban választanak ruhát" - mondta el Kállai Ákos, aki meleg, és külön kérte, hogy teljes névvel szerepelhessen.

Dóra

"Azért lett ez a darab, mert ez az a ruha, amiben ebben a baromi nagy melegben a leginkább szellőzik a testem, a legjobban érzem benne magam. Az öltözködésben, azt hiszem, ember és ember között van különbség, és nem aközött, hogy valaki hetero vagy meleg. Én ennél sokkal extrémebb ruhákat is szoktam hordani, meg sokkal színesebbeket, még sem vagyok meleg egyáltalán. Ha valaki kinézet alapján akar megítélni, akkor annak a viselkedésében kell keresni a hibát" - vélekedett Dóra, aki heteróként támogatása jeléül vett részt a felvonuláson.

Mara

"A lilát azért választottam, mert ez az LMBT-mozgalom egyik színe , a meleg közösséget jelölő szín. A topom ilyen szempontból akár valami kinyilatkoztatás is lehet a melegek mellett. Meg persze imádom a lila színt, úgyhogy különösen jó, hogy ebben a közegben ennek még ilyen jelentése is van. A virágos szoknyát meg azért, mert nyár van, forróság és mindenki boldog, amihez nagyon illenek a virágok. De nincs direkt jelentése annak, hogy mit veszek fel. Abban viszont nem hiszek, hogy a melegek másképp öltözködnének, mint a heterók. Szerintem egyénenként változik az, hogy kinek mit van kedve hordani, a divat az egy személyes dolog" - elemezte öltözködését a leszbikus Mara.