A szépségversenyek forgatagában a legszínesebb pont a nemzeti viseletek bemutatása. Heti trend cikkünkben kiemelünk párat a Miss Universe kínálatából, amiket esetleg a vetélkedőn kívül is fel lehetne venni valahova. Ön melyik világszép lány kosztümjét fogadná el?

A nemzeti viselet a Miss Universe versenyén már 1960 óta létezik, és számos furcsa történet övezi. Az első alkalommal Miss Anglia nyerte el a címet, köszönhetően annak, hogy a Tower őreinek híres egyenruháját viselte. Igaz, az eredetinél lényegesen rövidebb verzióban. Mostanra ennek a versenyszámnak elvileg azt kellene prezentálnia, milyen az adott versenyző hazájának jelenlegi kultúrája. Ezt azonban ma valahogy már nem veszik komolyan, és bizonyos esetekben az éppen aktuális eseményeket dolgozzák fel.

A 2002-es Miss Egyesült Államok tűzoltóruhában lépett az emelvényre a New York-i terrortámadás után hősiesen helytálló tűzoltók előtt tisztelegve. 2008-ban Miss Dominika baseballmezt öltött, 2009-ben Miss Puerto Rico pedig boxolóként jelent meg.

Ezek körül a kreációk körül egyébként állandóan botrány van, hazánkban is többször felszólaltak a ruhákkal elégedetlenkedők, ám a leghangosabb sajtóvisszhangot az ausztrál nemzeti viseletek váltották ki. 1994-ben Miss Fülöp-szigeteké lett a legjobb kreáció, de ebben egyértelműen nagy szerepet játszott, hogy a zsűri elnöke tervezte a ruhát.

Miss Norvégia

Melinda Elvenes esetében nem beszélhetünk botrányról, sokkal inkább a furcsa választásról. A norvég szépségkirálynő nemzeti viselete leginkább egy sima, sötétkék hímzett estélyinek tűnik. A ruha kiemeli a versenyző – meglepő módon nem csontfehér – bőrét. Viszont a sima estélyi ruhája simán beillene nemzeti viseletnek. A Gyűrűk Urát idéző ruhát szerintünk a tündék szépségkirálynője viselhetné, igaz csak a hétköznapokon.

 

Miss Ukrajna

Bár a rojt, akarjuk mondani a búzaválasztással nem értünk teljes mértékben egyet, a színek, a ruha Louis Vuitton reklámokra emlékeztető fazonja egyszerűen hibátlan, Madonnát is láttuk egyszer egy hasonlóban, csak zöldben. Ráadásul legnagyobb örömünkre Miss Ukrajna ruhája tényleg hazája legjavát mutatja majd a zsűrinek. Anna Pslavska hajával és a mosolyával Julija Timosenkót idézi, ez pedig lássuk be, szintén egy lényeges és fontos kifejezése annak, milyen is az ország kultúrája.

 

Miss Japán

Maiko Itai támadások viharába került a nemzeti viseletével, valószínűleg az ő ruhája váltotta ki a legnagyobb botrányt a verseny ideje alatt. A japán Miss Universe verseny ügyvezetője ugyanis azzal hencegett a blogjában, hogy a ruhát, amit hazájuk versenyzője visel, John Galliano tervezte. Később a Missosology fórumán felhívták a figyelmét, hogy ez a ruha valójában Yumi Katsura 2008-as kollekciójából származik.

 

Miss Új-Zéland

Ria van Dyke nemzeti viseletével véleményünk szerint nem bajlódtak sokat, és a különlegességek hajhászása helyett biztosra próbáltak menni. A fekete-ezüst kombináció, a közepesen túlzó fejdísszel bármely estélyen megállná a helyét, szívesen vennénk, ha mondjuk ebben a ruhában szerződtetnék a szépségkirálynőt a következő Operabálra. Az új-zélandi versenyző hagyományos estélyije egyébként fehér, és szintén kövekkel díszítették.

 

Miss Ghána

Bár a sárgának ez az árnyalata nem a legegyszerűbb, és a legtöbb emberen jól mutató szín, azért Awurama Simpson kifejezetten széppé teszi a ruhát. A ruhán látható fura szürke csíkokhoz és az alapszínhez egy ideig szoktatni kellett a szemünket, de aztán nagyon megtetszett, igaz a könyökvédőről és a versenyző hagyományos estélyiruhájáról könnyedén lemondanánk. Ezzel szemben a nemzeti színű legyezőt imádjuk, rég láttunk ilyen hangulatos kiegészítőt.

 

Kinek a ruháját viselné?

Miután végignézte a szépségversenyzőkről készült képek, szavazzon arra, aki a legjobban tetszett önnek. Miss Norvégia kék hímzett ruháját, Miss Ukrajna búzával díszített viseletét venné fel? Vagy a tévesen, rossz tervezővel reklámozott Miss Japánét, az ékköves fekete ruhát Miss Új-Zélandtól, esetleg a csíkos kreációt Miss Ghánától? Szavazzon!