Az Elite Model Look nemzetközi modellverseny magyarországi győztesének nagyon jó a személyisége és az arcarányai is megfelelnek a divattrendeknek, így akár ő lehet a következő Mihalik Enikő. A modellversenyen megtudtuk, hogy nemcsak a pénz lehet motiváló tényező, hanem egy e-mail és egy divatmagazin is, valamint az is kiderült, hogy a modellek egytől egyig remek génállománnyal rendelkeznek.

„Nikolett most 15 éves (igazából csak 14), és nagyon jó a személyisége, de ez persze nem derül ki egy ilyen show keretében. Az arcarányai, az arcadottságai, a szemvágása, a szája, az orrformája – ezek mind olyanok, amiktől nagyon fotogén, és amiktől megfelel a mai divattrendeknek” – felelte Kajdi Csaba, a Visage Model Management ügyvezetője, amikor arról érdeklődtünk, mekkora potenciált lát az Elite Model Look Hungary 2010-es győztesében, Hajdú Nikolettben.

Kapott egy e-mailt

A valójában tizennégy éves, siófoki születésű, de Olaszországban tanuló lányt szerdán este a Millenáris Park Teátrumában nevezték meg a nemzetközi modellverseny magyarországi győztesének. Kicsit sajnáltuk, hogy a fél órát csúszó megmérettetés kezdetekor a szakavatott zsűrinek csak a felét láthattuk személyesen, bár a késők helyét azért megvilágította a reflektor, a félig telt ház pedig megtapsolta a székeket. Aztán elkezdődött a döntő, amit már nagyon vártunk, mert hát mégiscsak olyan modelleket termelt ki eddig a verseny, mint Gigi vagy a világ kilencedik legfoglalkoztatobb manökenjévé lett Mihalik Enikő.

„Tetszik nekem, milyen színvonalon élnek ezen a lányok” – hangzott el a kisfilmben Gönczi Flóra motivációja. Ő volt az egyetlen, aki nyíltan vállalta, hogy a pénzre hajt, a többieknek vagy gyerekkori álmuk a modellkedés, vagy csak szeretnek utazni, de olyan is akadt, aki éppen nem tudott mit kezdeni magával. „Úgy kezdődött ez az egész, hogy kaptam ezt az e-mailt. És éppen egy olyan hetem volt, amikor szinte semelyik barátnőm nem volt otthon, otthon voltam, unatkoztam, és úgy gondoltam, hogy elmegyek erre a selejtezőre, mert miért ne” – tudtuk meg Osváth Judit vidám kisfilmjéből, ahogyan azt is, hogy a verseny előtti egyhetes felkészítő tábor csupa móka és kacagás volt, főleg, ha valaki „nyitott szívvel és lélekkel” vágott neki. Szép mondatokkal ajándékozta meg a sajtó munkatársait Pósfai Boglárka is, aki a divattal akkor találkozott, amikor megkapta élete első divatmagazinját. A 16 éves Urbancsek Nikola azt tartotta fontosnak elmondani, hogy ha boldog, színesbe, ha szomorú, akkor sötét színekbe öltözik.

Nem hódít a plus size

Az első tour előtt öt kisfilmet kaptunk, a kifutóra viszont háromszor annyi modellt, és bárhogy is próbáltuk, nem ismertük fel a kivetítőn látott arcokat. A három-ötperces bemutató után újabb wannabe manökeneket ismerhettünk meg. A kör legemlékezetesebbjének a 17 éves Szollár Alexandrát szavaztuk meg, aki szereti a szemeit, nem hízik, a felsőit pedig szín szerint választja, és igen, szerinte alkalmas arra, hogy egyedül utazzon. A bikinis tour alatt mi is ezt tettünk, utaztunk, de csak lélekben hagytuk el a Millenáris Park Teátrumát, miután felfedeztük, hogy a plus size még csak a tengerentúlon hódít. Bár Kajdi Csaba szerint ott sem. „Szerintem egyáltalán nem mozdultak el a nemzetközi trendek a plus size irányába, csak az átlagemberek ezzel próbálják egy kicsit kenegetni a saját hájukat. Folyamatosan nyomon követem a saját modelljeimnek az útját a nemzetközi pályán, folyamatosan látom az Enikőt, a Gigit, hogy mit és milyen méreteknek kell megfelelniük a nagy bemutatókon, a fashion weeken, és az nem plus size.”

A versenyzőknek egyébként esélyünk sincs rá, hogy plus size-ok legyenek, mindegyikük kivételes génkészlettel rendelkezik, ezért nem híznak, főleg, ha mellőzik a zsíros ételeket, mint Turi Cynthia Xénia. „A testalkatomat azt apukámtól örököltem, a magasságomat meg a vékonyságomat, azt, hogy ilyen bőröm van, azt pedig anyukámtól. Kiskorom óta anya úgy etet, meg magamtól is szinte csak az egészséges dolgokat szeretem. Amiben egy kis zsír van, azt biztos, hogy nem bírom megenni. Most is mivel színházi táncosnak tanulok, ezért heti 18 órában táncolok” – tájékoztatott a kisfilm, majd újabb tour jött, ezúttal estélyi ruhás, közöttük Makány Márta-kreációkkal.

Szakmaiság, színvonal

Az eredményhirdetést nem húzták sokáig, fele zsűrivel nehéz is lett volna, bár lehet, hogy a végére beestek a szakavatottak, csak mi nem láttuk. Szponzor különdíjakat kapott a Pósfai Boglárka, Vári Virág és Urbancsek Nikola, akinek nem kellett messzire mennie, mert a harmadik hely, és az ezzel járó egyéves Visage Model Management szerződés is az övé lett. Ugyanezt kapta a második helyezett Vári Virág is, aki után Hajdú Nikolettet, a verseny győztesét szólították a konfettiesőben. A 14 éves wannabe modell október tizedikén képviseli Magyarországot az Elite Model Look sanghaji döntőjén, aláírhat egy hároméves szerződést Kajdi Csaba modellügynökségével, sőt, még Makány Márta és a Trimuph is megajándékozta egy-egy ruhadarabbal, és persze a fotósorozat sem marad el.

Bár a versenyre celebeket is meghívtak, csak SP, Brasch Bence, Fluor és Gáspár Laci, valamint neje tette a tiszteletét – idén még Danny Blue sem jött el, pedig ő aztán tudja, hogyan kell viselkedni a kifutón. A kötelező köröket futó Kajdi Csabát csak néhány szóra tudtuk elkapni, de ez pont elég volt arra, hogy megtudjuk, elégedett az eredménnyel. „Virág és a Nikolett volt a favoritom, innen látszik, hogy egy szakmai zsűri döntött, hiszen megegyezett a véleményünk. Szakmai szempontok alapján nézték a lányokat, azt nézték, hogy erre a szakmára milyen típusú lányra van szükség, és azok a lányok nyertek” – mondta, mi pedig Talmácsi Gábornak, a Henkel és a Schwarzkopf termékek hazai nagykövetének szakmai kvalitásait latolgattuk agyban.

A szakmaiságot és a színvonalat emlegetette Pósfai Boglárka is, aki annak ellenére, hogy csak különdíjat kapott, nem érzi vesztesnek magát, mert hatalmas lehetőségként értékelte a versenyt. „Szerintem nagyon erős volt a mezőny, a lányok nagyon színvonalasak voltak” – véleményezte a döntőt, majd amikor arra kértük, mondja el, mitől lesz valaki színvonalas, a következő választ kaptuk: „Szerintem mindenki tapasztaltabb volt a járásban, mindenki mondta, hogy már volt fotózáson, mindenki gyakorlottabb volt, szerintem erre értették, hogy színvonalasabb.”