Hatalmas felhajtás övezte Katy Perry budapesti klipforgatását, pedig távolról sem az amerikai énekesnő volt az első nemzetközi sztár, aki hazánkat választotta videoklipje színhelyéül. Amíg várjuk az új Perry-klip utómunkáinak elkészültét, nosztalgiázzunk a Magyarországon forgatott nemzetközi klipek közül a legjobbakkal.

Depeche Mode - Condemnation

Az utolsó előtti, még Alan Wilder szereplésével készült Mode-klip a Condemnation című számhoz készült, méghozzá akkor, amikor a zenekar 1993. júliusában Budapesten koncertezett a Songs of Faith and Devotion című albumot népszerűsítő Devotional turnéval. (Fiatalabb olvasóink kedvéért hadd meséljük el érdekességképpen, hogy a kilencvenes években még lehetett lemezeladásból pénzt keresni, ezért akkor még a koncertkörút reklámozta a nagylemezt, és nem az album a turnét, mint manapság.) A szemlátomást viszonylag alacsony költségvetésű Condemnation-klipet magyar szereplőkkel, vidéken forgatta le az aranykezű, bár nem kifejezetten sokoldalú Anton Corbijn.

Michael Jackson - HIStory Promo

A budapestes klipek készítői között élen járt a Popkirály, aki 1995-ben úgy döntött, hogy akként fog saját maga előtt tisztelegni, hogy a digitálisan megsokszorozott Hősök terén állít kolosszális Michael Jackson-szobrot egy kisfilm keretében. A HIStory albumhoz készült monumentális beharangozó-videón jól látszanak Budapest nevezetességei, igaz, durván átrendezett formában, sőt, néhány “Rendőrség - Police” egyenruhás férfi is megjelenik helyenként a képen. Nem sokkal később egyébként ugyanezt a helyszínt - pontosabban a Szépművészeti Múzeum lépcsősorát - Madonna ravatalának felállításához használták az Evita című film forgatásán. A HIStory beharangozóját Amerikában mozikban vetítették a filmtrélerek között az album megjelenése előtt.

Roger Sanchez - You Can’t Change Me

Nem sok vizet zavart 2001-ben ez az egész kellemesen fülbemászó, és kifejezetten ötletes videóval megtámogatott szám, ami Roger Sanchez legnagyobb sikere, az Another Chance után jelent meg. A magyar színész által alakított főszereplőt a klipben egy számítógépes kurzor üldözi körbe a főváros utcáin. A helyszínek jó része a magyarok zömének valószínűleg ismerős, de a készítők valószínűleg nem szerették volna konkrétan Budapesten elhelyezni a sztorit, ezért a híresebb, esetleg külföldiek által is felismerhető látványosságokat kerülték.

Jovanotti - Mi fido di te

Többször is járt már a Sziget fesztiválon a veterán olasz rapper, és talán ennek köszönhető, hogy 2005-ben egy klipet is leforgatott Budapesten. A Mi fido di te pacifista üzenetű klipjének helyszínei között a Nagykörút, a metró, az Egyetemi Templom és a Hajógyári Szigetre vezető K híd ismerhető fel a legkönnyebben. A számot egyébként 2008-ban az olasz Partito Democratico (Demokrata Párt) választási himnuszává választotta.

Selena Gomez & the Scene - Round and Round

A mindössze 18 éves amerikai énekesnő, Selena Gomez csak hónapokkal előzte meg vetélytársnőjét, Katy Perry-t ezzel a szintén Budapesten forgatott klippel. A Round & Round idén júniusban jelent meg. A Jovanotti filmecskéjével ellentétben azonban itt távolról sem békés a videó üzenete: a talán létező cselekmény valami kémsztori körül bonyolódik a Várban és Pest belvárosában, gyakran Erzsébet- és Terézváros utcáin, háztetőin és árkádjai alatt.