A nagyok után a kicsik következtek: Tokiótól Kijevig, Athénig és még tovább szemlézzük a kevésbé jelentős, mégis érdekes divatheteket. Vannak, akik nagyon eltalálták, vannak, akik nagyon nem. Önnek melyik város jön be a legjobban? Ruhák, modellek, szavazás, heti trend.

Tokió

A nagy divathetek már New York, London, Milánó és Párizs sorrendben már lefutottak, de a kisebb országok divathetei még tartogatnak a közönség számára meglepetéseket. Vagy azért, mert úgy tűnik, könnyedén hozzák a legnagyobbaktól megszokott színvonalat, vagy éppen azért, mert annyira bizarr módon melléfogtak. Hat darab, a napokban véget ért divathét bemutatóiról szemlézünk ebben a cikkben, keletről nyugat felé haladva. A kiindulóállomás Tokió, ahol a Liz Lisa nevű márka tervezői a szigetország tipikus mangás-kislányos világát gondolták tovább. Az übercuki kollekciót belengi a Japánra olyannyira jellemző, kissé beteges erotika hangulata.

Moszkva

Az orosz fővárosnak is megvan a saját divathete. Innen Elena Skakun kollekciójából választottunk ki pár példát. A tervezőnő Lady Gaga őrültségét próbálja keresztezni valami roppant hűvös és kimért fekete-fehér eleganciával. Talán nem túlzás azt állítani, hogy képről inkább félelmetes, mint szép, de élőben bizonyára teljesen más hatása van a kollekciónak. A közelgő Halloweenre például biztos remek jelmezeket lehetne találni Elena Skakunnál.

 

Kijev

Ukrajna sem szeretne lemaradni. Két éven belül egy fél foci-EB kellene, hogy megrendezésre kerüljön náluk, így egy divathétnek is bele kell férnie 2010-ben! A legnagyobb visszhangot kiváltó bemutató bizonyos Alekszej Zalevszkij nevéhez fűződik, aki honfitársai körében meglehetősen ismert tervezőként küldte kifutóra legújabb kollekcióját. Hogy az oroszokhoz van valami kis közük, azt le se tagadhatnák. Itt is alig van szín (bezzeg nyugaton most a színorgia a menő!), a modellekből kígyóhajú medúza-szörnyeket varázsoltak, egy-két darab talán távolról erotikus, de hogy semmi nem szexi, az biztos. Viszont kétségkívül érdekes élmény megismerkedni az ukrán szépérzékkel.

Athén

Amint arra számítani lehetett, délebbre és nyugatabbra viszont már nem hullaszínű, szem nélküli rémekkel ijesztgetik a divatra fogékonyabbakat. A görög főváros divathetének márkái közül Kathy Heyndelsre esett választásunk, aki könnyedén meg tudja mutatni, milyennek kell lennie egy ruhának, ha a követelmények úgy szólnak, hogy elegáns, szép és szexi legyen. Túlbonyolítás nélkül is érdekes összeállítások ezek, igen, van benne szőrme, és igen, mint többek között a Pradánál, itt is előjön a retró a húszas évek világával.

 

Portó

A portugáloknak nem elég egy divathét: Lisszabon mellett Portóban is rendeznek divateseményeket. Innen két tervezőre szeretnénk felhívni a figyelmüket. Az első a Storytailors nevű formáció egy egyszerű, mégis rafinált fekete-fehér ruhával, ami szimmetrikus és egy olyan hajfonat-korona dukál fölé, amilyet inkább egy ukrán tervezőtől vártunk volna. Fatima Lopes bemutatójáról azonban egy olyan modell képét kaptuk, akinek majdnem kilóg a melle a ruha semmitsetartó felsőrészéből. Nem biztos, hogy ez így előnyös.

 

Cali

Melyik lett a kedvenc divathete?

És ha még nyugatabbra utazunk, akkor Amerikába érkezünk, egészen pontosan Caliba, Kolumbia harmadik legnagyobb városába. Ne tessék lebecsülni, többen laknak benne mint Budapesten! Így aztán egy divathét-szerűséggel is rendelkezik Exposhow néven, amin többek között Maria Luisa Ortiz ruháit is bemutatták. A jelenlegi trendek közé meglehetősen nehezen illeszthető, arisztokratikus-egzotikus alkotások libbentek végig itt a kifutón, de ha valakinek bejön ez a sejtelmes, hol kurvásabb, hol királykisasszonyosabb stílus, az nyilván nem fogja bánni, hogy máshol nem nagyon lehet látni ilyet. Kattintson valamelyik képre, és nézze végig galériánkat, aztán szavazzon! Önnek melyik város lett a kedvence?