"Egy ilyen szép lány miért választott egy ilyen férfias szakmát?" - kérdezték a Miss Universitas tatabányai döntőjén, ahol egyébként intelligencia és műveltségi tesztet is kitöltettek a lányokkal. Sulibulis hangulatban telt az este, ahol a szervezőknek rohadtul nem sikerült megugraniuk az általuk felrakott lécet. A kegyetlen tanulság az, hogy a szépségverseny mindig mocskos szépségverseny marad. A győztes a reklámszervezőnek tanuló Sefcsik Seila lett.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának aulájában rendezték szerda este a hatodik Miss Universitas szépségversenyt. A hangulat így eleinte inkább hasonlított gimis sulibulira, mint komolynak nevezett megméretettésre. Az ilyenkor megszokott fények villogtak, felszaladtak a plafonra, aztán vissza a padlóra. A számokat is eszerint válogathatták össze, így nyilván nem maradhatott ki az utóbbi nyár legidegesítőbb slágere, a We No Speak Americano is.

Apró csúszassal indult a műsor, amikor felkapaszkodott a színpadra a műsorvezető. A nyitóbeszédében nem győzte hangsúlyozni, hogy ezúttal az ész, az intelligencia is nagyon sokat számított, nem csak a külső. Bemutatta a nyolctagú zsűrit, amiben természetesen helyett kapott a verseny két korábbi nyertese is, valamint sztárvendégként Kósz Zoltán, olimpiai bajnok vízilabdázó, az iskola öregdiákja.

A bajnok aztán a kezében egy labdával felsétált a színpadra, elmagyarázta, hogy azt rengeteg nagy játékos aláírta, és, hogy mindjárt árverésre bocsájtják, aminek bevételéből a vörösiszap károsultjait szeretnék támogatni. Konkrétan a kolontári iskola diákjait utaztatnák valahova, de remélhetőleg azt nem gondolták komolyan, hogy éppen Tatabányára.

Már pörgött a verseny, amikor az első Lady Gaga-szám megszólalt. Miközben a lányok felvonultak, a műsorvezető minden alkalommal elmondta, hogy milyen ügyért szeretnének kiállni. A Miss Universitasra ugyanis azt találták ki, hogy mindenkinek választania kell valamilyen ügyet, amit képviselhet a nagyvilágban. Volt, aki a kultúra népszerűsítését tűzte ki célul, volt, aki az egészséges táplálkozás mellett kampányolt, előkerült a család védeleme is, bár nekünk kicsit hiányzott a világbéke, hisz mégiscsak szépségversenyen vagyunk.

Hiába azonban a nemes cél, a kivetítőn nyomott beszélgetésekből kiderült, azért csak hülye picsáknak nézték a lányokat. Erre utalnak legalábbis az olyan kérdések, mint "mi leszel, ha nagy leszel" (?!), "egy lánynak szerinted mi a fontosabb, a szépség vagy az ész?" (?!?!), vagy az "egy ilyen szép lány miért választott ilyen férfias szakmát?" (?!?!?!). A csajok azért így is lelkesek voltak, amikor pedig valaki rájött, hogy sok volt a kardiózás emlegetése a hobbik közt, akkor gyorsan beszúrta a végére, hogy színház.

"Folytatódnak az izgalmak" - mormogta a mikrofonba a műsorvezető. Előtte gyorsan beszélt még a zsűrielnök, hogy milyen ügyesen érveltek a versenyzők, ő biztos elvérzett volna, és, hogy nyilván beindul az életük a szépségiparban. Állítólag egy 'B' jelű apró autó is nyert valamit, aminek a bejelentésével sikerült néhány pillanatra mélyen az átlagszínvonal alá futni, de hamar következett az eredményhirdetés.

A közönségdíjat a hatos számú Farkas Nikoletta nyerte sok-sok szavazattal.  A legjobb intelligenciatesztet a nyolcas számú Kovács Katalin töltötte ki, amiért bezsebelhetett egy vállveregetést Kósz Zoltántól, aztán legnagyobb meglepetésére azonnal megszerezte a harmadik helyet is. Második a kettes Nagy Rita lett, a győztes pedig Sefcsik Seila, aki hetes rajtszámmal látható a képeken. Ő fogja képviselni a magyar egyetemistákat és főiskolásokat a szöuli döntőben.

Boldogan sóhajtott, amikor arról kérdeztük, milyen érzés megnyerni a versenyt. Sefcsik ügye a "nők és karrier" volt, ennek fényében nyilatkozta az alábbiakat. "Mindenképpen valami kreatív dologgal szeretnék foglalkozni" - válaszolta, amikor a számára ideális munkáról faggattuk. "Csak az érettségire kezdtem el tanulni" - ismerte be, hogy előtte nem vesztegette az idejét ilyesmivel, majd diplomatikusan elkente a továbbiakat. "Most remekül haladok a sulival" - nevetett, amikor az áltagáról kérdeztük a Budapesti Gazdasági Főiskola másodéves hallgatóját.