Pár héttel ezelőtt arra voltunk kíváncsiak, hogy önök szerint ki a legstílusosabban öltözködő külföldi divattervező. Ezt az ötletet most a hazai viszonyokra alkalmazzuk, ám az ismertebb tervezők helyett a TV2 Divatkreátor című műsorának designereire lehet szavazni. Bár általában azok a ruhák vannak középpontban, amiket a Megasztár ötödik szezonjának versenyzői számára találnak ki és varrnak meg, most a szekrényükben található, az általuk viselt holmik lesznek a főszereplők. Ja, és arról is megkérdeztük őket, nekik melyik külföldi példakép öltözködési stílusa jön be a leginkább.

1. Cséfalvay Fanni

A London College of Fashion egykori hallgatója természetesen megpróbálja belevinni saját stílusát, egyéniségét a kreációiba, igaz, ez nem feltétlenül tudatos. Mint elmondta, az ismerőseinek általában sikerül kitalálni, hogy adott héten éppen melyik Megasztár versenyző viseli az ő ruháját. Saját öltözködési stílusára szerint leginkább a letisztultság jellemző. „Általában három színnél nem szoktam többet viselni. Az élénk színeket szívesen párosítom például a feketével. A kiegészítőket nagyon szeretem, szívesen játszok velük, variálom őket. Emellett kedvelem a nőies holmikat, például a magas sarkú cipőket, és az élénk színeket is” – nyilatkozta Cséfalvay Fanni akinek nagyon tetszik a mindig elegáns Karl Lagerfeld öltözködési stílusa, valamint az extrém megjelenéséről ismert John Galliano.

2. Dudás Judit

A fiatal tervezővel már találkoztunk a KREA Kortárs Művészeti Iskola tavaszi rendezvényén, és mint akkor megtudtuk, sok társával ellentétben férfiaknak tervez ruhákat. „Ha veszek egy klasszikus formát, és azt változtatom meg minimálisan, akkor biztos, hogy olyan anyagot használok, ami nem megszokott, hanem extrémebb. Ez fordítva is igaz. Ha van olyan szabásminta, ami nem mondható szokványosnak, akkor általában közkedvelt anyagokból készítem el az adott ruhadarabot” – mondta Dudás Judit, aki szerint van közös pont az általa tervezett és viselt holmik között. „Saját stílusomat véve szeretek extrémebb dolgokat felvenni, illetve kipróbálni, de – és valószínűleg ez a közös pont – mindig minimálisan” – nyilatkozta. Egyúttal azt is megtudtuk, hogy az ismert divatkreátorok közül neki a Viktor & Rolf márka két alapítójának öltözködési stílusa tetszik a leginkább.

3. Katona Bálint

A MOME, azaz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója elmondta, nem mindig tudja megmutatni saját stílusát a verseny alatt. „Szíj Melindánál volt erre lehetőségem, de Kállay-Saunders Andrásnál például nem. Ő az r'n'b stílust képviseli, én pedig a kicsit rockosabb vonalat. A saját kollekciónknál nyilván más a helyzet. Amikor van rá pénzem és időm, akkor varrok férfiruhákat is, de ezek általában annyira megtetszenek, hogy inkább magam hordom. Amit tervezek, az inkább a high fashion, az a magas fokú divat, amit mondjuk Párizsban, Londonban hordanak, de itthon egyáltalán nem jellemző. Ha nagy a váll, akkor legyen nagyon nagy” – nyilatkozta Katona Bálint, aki szerint előbb-utóbb beérjük az előbb említett városokat.  „Lesz változás, hiszen régen még tíz év csúszásban voltunk, de ez most már csak két év” – fejtette ki a fiatal tervező, aki a befutott kollégák közül nem tud egy igazán stílusos kreátort kiemelni. „Más a helyzet a frissen végzett hallgatóknál itt a MOMÉ-n, vagy a kinti divatiskoláknál. Ők még egyediek, van stílusuk, de ezt elveszítik egy idő után. A nagy tervezőkhöz akarják idomítani, ezek felsőbb utasítások” – tette hozzá.

4. Kerényi Virág

A KREÁ-s tervező öltözködési stílusát leginkább az eklektikus jelzővel lehetne illetni. „Bármit felveszek, most éppen a nadrág és póló összeállítás a kedvencem, de állítólag a sapka is nagy védjegyem” – nyilatkozta Kerényi Virág, aki más jellegű dolgokat tervezne, ha nem a Megasztár számára kellene készítenie ruhákat: „Egy csomó szempontnak meg kell felelni, például fontos, hogy az adott ruha menjen a fellépő, a dal stílusához. Ha saját kollekciót csinálnék, nem biztos, hogy ilyen harsány dolgokat készítenék. Ami nekem nagyon fontos, hogy a ruha passzoljon az emberhez, és jól érezze magát benne” – mondta a Velvetnek Kerényi Virág, akinek szívében fontos helyet foglal el az idén elhunyt Alexander McQueen: „Nagyon imádtam, nagy szerelmem volt. Nagyon tetszett, amikor egy bemutató végén úgy jött ki a kifutóra, hogy egy szétszaggatott póló és farmer volt rajta. Mellette még nagyon szeretem a Viktor & Rolf két tervezőjét.”

5. Martin Krisztina

„A stílusomat az elegáns és az avantgard keverékének tartják, és ezzel egyet is értek. Szeretem a nemes, szép anyagokat, az építészet ihlette erős, kemény vonalakat használok. Nagyon szeretem a hegyes, kemény, mértani dolgokat. Ha olyan az alkalom, akkor hordom a saját ruháimat” – nyilatkozta Martin Krisztina, aki három területtel is foglalkozik a divattervezésen belül. „Az egyik a business vonal. Ezekben is igyekszem eltérni a szokásostól, próbálok egy kicsit merészebb lenni, megpróbálom megtalálni azt a határt, ami még hordható, de alapvetően ez egy merev, kötött dolog. Szeretem a magyaros motívumokat, és ehhez kapcsolódóan van egy kollekcióm, ami inkább haute couture jellegű, tehát túlzóan mutatják a vállakat, a csípőt. Végül, de nem utolsósorban előadóművészeknek tervezek ruhákat” – tudtuk meg Martin Krisztinától, aki az öltözködési stílus helyett inkább munkásság alapján választott kedvenc tervezőt: „Az én stílusomhoz leginkább Alexander McQueen állt a legközelebb: a formavilág, a szabásvonalak, az a fajta érzékenység, ahogyan a világ dolgaira reflektált a kollekciójával. A hazaiak közül kiemelném többek közt Konsánszky Dórát és a USE tervezőit”.

6. Nyíri Éva

A MOME volt hallgatója úgy érzi, hogy a stílust tekintve eléggé egy síkon mozognak azok a ruhák, amiket visel, és amiket tervez. Mint elmondta, szereti az egyszerű, markáns dolgokat, és ugyan kedveli a nőies öltözékeket, de próbál egy kis férfias vonalat is belevinni. „Persze nem gyúrom össze a férfi és női öltözékeket, alapvetően igenis nőies darabokról van szó” – nyilatkozta Nyíri Éva, aki többekhez hasonlóan szintén rajong Viktor Horsting és Rolf Snoeren stílusáért: "Imádom őket, de kedvelem Jean Paul Gaultiert is, főleg a csíkos holmijait ” -  tette hozzá a fiatal tervező, akin egyébként a beszélgetésünkkor is egy csíkos felsőrész volt.

7. Sármán Nóra

A MOME egykori diákja bevallása szerint nem törekszik arra, hogy megjelenjen egyéni kézjegye saját öltözékein. „Viszont biztos vagyok abban, hogy automatikusan kiderül, hogy melyik ruha az, amit én terveztem. Például amikor Patai Annának csináltam azt a ruhát, amin a sütemények voltak, rengeteg SMS-t kaptam, mindenki rögtön ráismert, hogy az biztos az enyém” – nyilatkozta Sármán Nóra, aki Kerényi Virághoz hasonlóan az eklektikus szóval jellemezte stílusát. „Mindig máshoz van kedvem. Néha csak színes, néha csak fekete holmikhoz. A nagyon infantilis, kislányos dolgokat szeretem” – mondta a fiatal tervező, aki hozzátette, hogy a Megasztár versenyzőinek ruháihoz szívesen használ figurális elemeket, de ezt persze nem mindig lehet. Az ismertebb tervezők közül egyébként a Je Suis Belle duó női felét, Dévényi Dalmát emelte ki, amikor rákérdeztünk, hogy kit tart a legstílusosabb deisgnernek.

8. Váradi Csaba

Az Art Show divatiskola egykori hallgatója elmondta, a Divatkreátor című műsoron belül eddig nem mindig tudta megmutatni a saját stílusát, igaz, a saját kollekciójából egy kabát és két öltöny is szerepelt már a televízióban. Ami öltözködési stílusának és kreációinak viszonyát illeti, a következőket tudhattuk meg: „A tervezési munkámban élem ki a bennem rejlőt perverziót. A kettő nem fér össze, sokszor nem venném fel ruháimat. Egy tervezőnek nem fér bele, hogy kitűnjön, a munkái által kell, hogy kiemelkedjen. A tervezési irányzatom sokkal extravagánsabb, szexuális kisugárzást sejtet”. És hogy szerinte ki a legstílusosabb divattervező? „ Lagerfeld. Nem tudnám elképzelni máshogy. Az iszonyatosan keményített ing, a lófarok, a kesztyűi. Amikor kezdtem, Dolce and Gabbana-párti voltam. A bennük lévő hanyag eleganciát érzem magamban is.”

Ön szerint ki a legstílusosabb kreátor?

Mint mindig, a kis képeken most is azért van a nagyító, mert azokra kattintva egy jókora galéria nyitható meg, ahol a kreátorok magukban és az általuk öltöztetett Megasztár-versenyzőkkel együtt is megtekinthetők. Lapozza végig a rengeteg fotót, aztán döntsön és szavazzon! Mennyire tudták megkreálni magukat a TV2 divatipari tehetségkutató műsorának eddig bennmaradt versenyzői?