Két ünnep között a jóáras cuccok nagy részét már elkapkodták a vásárlásmániások. Körülnéztünk, mit lehet még kapni így január elején az első nagy rohamok után a nemzetközi boltokban: ha végtelen türelemmel tudunk válogatni és próbálni, néhány kivételes darabra is szert tehetünk, de még nincs olyan nagy olcsóság, mint amit egy leárazástól várnánk.

Nem tapasztaltunk hihetetlen olcsóságot még a leárazott termékek között sem, de legalább a két ünnep közötti tömeg csökkent a boltokban, már nem kell 20 perces sort kiállni, hogy eljussunk a kasszáig. A Mangóban a kabátok még leárazva is 30.000-90.000 forint közt mozognak, a Stradivariusban a műirha 20.000 forint, de a New Yorkerben biztos találunk olcsóbb pufidzsekiket – sapkát viszont tényleg sehol.

A leárazás még koránt sincs abban a szakaszában, amikor 1000 forintért pólót, 2000-ért pulóvert tudunk venni, egyelőre maximum 50%-kal olcsóbbak a ruhák, kiegészítők. Cipőért a Zarába, farmerért a Bershkába induljunk, pasiknak a Pull & Beart ajánljuk.

Mango

A Váci utcai üzletben rengeteg cipő, táska és alkalmi ruha van, a legtöbb féláron. 10.000-20.000 forint közötti áron vehetünk bőrtáskákat, (10.000 alatt műbőröket), az alkalmi ruhák is jóval olcsóbbak, 15.000 forint alatt már vannak szép koktélruhák és még mérethiány sincs. A kissé komor árnyalatú –sötétbarna, sötétzöld, szürke– vastag kardigánokat 5.000- 9.000 forint közé árazták, a valódi bőr és szőrmekabátokért azonban akár 90.000-120.000 is elkérnek. Téli kiegészítő fronton nagyon le volt fosztva az üzlet, az egy szem vékony párducmintás kesztyűért sokalltuk a 3.500 forintot.

Zara

Mivel valószínűleg divatban marad a retró és a hetvenes évek, érdemes a Zara leárazásán bespájzolunk tweed zakókból és szövetnadrágokból. Az általunk próbált nadrágok 13.995 forintról 9.995 forintra voltak leárazva, ennél még biztos lesznek olcsóbbak is. A szőrmék jobban le vannak árazva, ha valakit megérintett az idei téli bundahullám, most vehet 12.995 forintért szürke műszőrös kabátot. Garbók, vékony pulcsik 5.000 forint alatt kaphatók, rengeteg színből és fazonból válogathatunk, mégsem ez a Zara igazi erőssége, hanem a cipő. Annyi magassarkú körömcipő van a Váci utcai és az Aréna plázás boltjukban, hogy egész Budapest 13 centis tűsarokba tudna öltözni. Meleg csizmákból és balerinákból sincs hiány. Nagyrészük féláron van, körülbelül 5.000-7.000 forintért vehetjük meg őket, a körömcipők 10.000 körül vannak, a csizmák még drágábbak. Tavasszal divatos motordzsekiket is találtunk, aki nem sajnál egy műbőr kabátra 8.995 forintot, most vehet magának.

New Yorker

A legtöbb teljes árú ruhájuk is kicsit olcsóbb, mint a Zara vagy Mango leárazott termékei, hát még a féláras ruhák, cipők: egy rövid szőrű, barna bundadzseki most 3.000 forint, kardigánok már 1.490 forinttól kaphatók és műbőr kabátok is vannak 3.000-ért. Az üzlet hátránya, hogy sok a műszálas és a műbőr cucc, előnye, hogy olcsón lehetünk divatosak. Rengeteg sál és napszemüveg van, sapkából viszont nem találtunk elég meleg és jó külsejű darabot.

Pull and Bear

Ha férfi széldzsekire van szüksége, mindenképp itt indítsa a bevásárlókörutat, rengeteg szín, minta és fazon közül válogathat, kis szerencsével két jó dzsekit is vehet 10.000-ért. Női ruha fronton a farmerek közt válogattunk, 5.000 -7.000 forintra vannak leárazva a téli darabok, de nem valami széles a méretválaszték. Sapka itt sincs, miért is lenne, tél közepe van.

H&M

Nincs teljes boltra vonatkozó leárazás, de bosszantó 999 és 995 forintos árvégződések sincsenek: az olcsósított termékeken 1500-3000-5000 forintos piros cetli lóg. Az ősszel nagyon beharangozott kapszulakollekció (nem a Lanvin) darabjai is a leárazott állványokon landoltak, a többi esti-alkalmi ruha közt.

Stradivarius

Szövetshortból jól állnak, egész olcsón, akár 3.000 forintért beszerezhetünk egyet, már ha akarunk. Itt is rengeteg a farmer, de még nincsenek nagyon leárazva: 5.000 -6.000 forint egy-egy szűk szárú darab. Itt sem érintett meg bennünket a hatalmas olcsóság érzése, például erős túlzásnak érezzük a majd’ 20.000 forintos árat a műirhákért… Ja, csinos szandálok is vannak leárazva, ha valaki ennyire előre gondolkozik, viszont összesen 3 sapka volt a boltban, nem vettük meg egyiket se 1995 forinért.

Bershka

Tiniknek ajánljuk: mind a minták, mind a méretek nekik kedveznek. Rajzfilmes pólócskák 2.000 forint körül, extraszűk farmerek, maxikardigánok 4.000-8.000 forint közötti áron kaphatók. Itt is rengeteg a nyaktörő magassarkú, bőr és műbőr lábbelik keverednek, a balerinák csak 4.000 forintba kerülnek. Bőrkabátok is vannak, egy irhával bélelt bőrdzsekiért 21.995 forint helyett most csak 17.995-öt kell fizetnünk, de ez szinte jutányos árnak tűnik a stradivariuszos műirhák és a mangós bundák után. Sapka természetesen itt se volt, volt helyette kötött turbán, ami igen keveseknek áll jól, pláne szürkészöld vagy bézs kiadásban – nem csoda, hogy megmaradt.

A lényeg:

Legnagyobb női elegáns cipőválaszték: Zara

Legjobb árak: New Yorker

Legtöbb farmer, legolcsóbb női bőrkabátok: Bershka

Legtöbb férfiruha (plusz dzseki): Pull & Bear