Összegyűjtöttük a kifutók leghordhatóbb trendjeit: idén ősszel színes farmerekben, poncsókban fogunk járni, a pöttyök is divatba jönnek, akárcsak a színes bőr és szőrme. A réteges öltözködés is trendinek számít majd, akárcsak a túlméretezett pulóverek. Van új a Nap alatt, de előkerülnek régi darabok is - hogy mit kapunk a boltokban, más kérdés.

1. Poncsó vagy csípőnél szélesedő kabát

Ősszel mindig előkerül a poncsó: itthon egyelőre keveset látni az utcán, pedig praktikus. Októberi napokon kabát helyett is megteszi, idén – a teveszín után – rozsdabarna színben a legmenőbb. A tervezők is imádták, úgyhogy sokfélét láttunk a kifutókon. A legjobbakat összeszedtük egy galériába, kattintson!

A poncsónál frissebb ötlet a csípőtájon széles, deréknál behúzott kabát, erre a legjobb példákat Peter Som és a Thakoon szállítja: nőiesebb benne az alakunk, mint egy egyszerű pufidzsekiben, kérdés, lehet-e majd ilyesmit itthon kapni. Ezen kívül a földig érő kabátok is divatba jönnek, sajnos az alacsony nők jobb, ha nem próbálkoznak vele.

2. Színek

2011 őszén végre minden színes lesz, a farmerek, a ruhák, még a bundák is. Az egyik legérdekesebb friss árnyalat a mustársárga, ami ha jól áll valakinek, akkor nagyon jól áll, ha nem, akkor azonban nagyon nem.

Prabal Gurung és Philip Lim egész kollekciója színekben úszik, még a Burberry is színes kabátokat adott modelljeire. Divatos a lila, a narancs, az égkék, még a fagyiszínek is. Idén többek közt Alberta Ferretti, Victoria Beckham és Tommy Hilfiger is élénk színekkel dolgozott, szóval nyugodtan öltözzön majd szivárványnak a hidegben.

3. Pöttyök

Aki nem az élénk színekkel operált, az mindent pöttyösben varratott le: Marc Jacobs, Stella McCartney és Diane von Fürstenberg is ugyanazt a mintát küldte kifutóra. Jacobs a rá jellemző játékossággal használta a pöttyöket, McCartney viszont komolyra próbálta venni a figurát és estélyikre pöttyös neccbetéteket tett, illetve nagy flittereket használt pöttyként a ruhákon. Egy-egy pöttyös darab a mi öltözékünket is feldobja, vásároljunk bátran, de tinikorból kinőve ne színeset, inkább fekete-fehér pöttyöset.

4. Bő pulóver

A legkényelmesebb trend a bő, túlméretezett – esetleg kinyúlt – pulóver, amit könnyedén fel lehet kapni farmer, vagy leggigngs fölé. A tervezők a kifutón többször maxiszoknyával párosították a bő pulcsikat, bár ez szerintünk már túlzás, de egy nagy kötött felső mindenképp jól jön a télen: ha máshol nem is, turkálók férfirészlegén biztos találunk kinyúlt vastag pulcsikat olcsón.

5. Még mindig retro

A 60-as 70-es évek mellett már a 40-es évek irodista eleganciája is divat. Lábközépig érő ceruzaszoknyák, selyemingek, decens félcipők jellemzik a trendet, mely a Gucci, John Galliano és a Miu Miu kifutójáról szivároghat be a köztudatba.

6. Színes szőrme, színes bőr

Az állatminta nem vész el, csak átalakul: már tavasszal azt jósoltuk, mindent ellep majd a kígyómotívum, ősszel valószínűleg már tényleg nem ússzuk meg. A mintákon kívül az anyagok közt is egyre több az állati, a Prada és a Gucci például színes bőrruhákat és szőrmestólákat kínál. Akár rakott bőrszoknyát is vehetünk idén, és lakkbőr kabátot, ha bevállaljuk - a Louis Vuitton bevállalta.

Újdonság a rengeteg toll, a Guccinál talán kicsit túlzásba is vitték: a kifutón vicces, az utcán járva minimum extrém. Ha valami tollasat, vagy szőröset szeretnénk elérhető áron, érdemes körülnézni bármelyik boltban, turkálóban, vagy a Topshop honlapján.

7. Androgün

Az androgün trendet nevezhetjük maszkulinnak is, ugyanaz a lényeg: manökenek férfiruhában, fehér ing, nyakkendő, öltönynadrág, idén ebben indul hódítani egy komoly nő.

A Chanel kifutón például odáig mentek a férfias vonalon, hogy bakancsos, trampli árvagyereknek öltöztették a modelleket, a Dolce & Gabbanánál viszont az androgün vonal is igazán elegáns. Ezt a trendet majdnem olyan egyszerű követni, mint a bő pulóverest, nem kell hozzá sokkal több, csak egy nagy zakó és a pasink egyik nyakkendője.

8. Anyagkeverés és rétegezés

A 2011-12-es őszi-téli kollekciók egyik legjellemzőbb tulajdonsága a rétegezés: néhány kifutós modellt elnézve az az érzésünk, mindent rájuk adtak, amit csak találtak. A pulóverre öv kerül, arra mellény, a poncsóra kabát, és fordítva. A selymet szőrmével, a gyapjút bőrrel keverik, a csipkét műanyaggal, egyszóval mindent mindennel kombinálnak. Elég őrült vonal, tudni kell viselni, ugyanakkor elég praktikus, jusson csak eszünkbe anyánk mantrája: a hidegben rétegesen kell öltözködni.

+1. Különleges szoknyafazonok

A mini- és maxiszoknyákon kívül idén a lábszárközépig érő ceruzaszoknya lesz menő, illetve a középen hosszan felsliccelt hosszú változat.

A lábközépig érő verzió már megint inkább a hosszú, vékony lábú nőknek kedvez, a középen felsliccelt viszont mindenkinek, aki sokat akar mutatni magából. Előbbieket Proenza Schouler, Narciso Rodriguez, és a Marc by Marc Jacobs kifutóin, utóbbit kevésbé ismert tervezőknél, a Preennél és Jeremy Laing-nél láthattuk.