Öt ismert magyar tervező - Náray Tamás, Zoób Kati, Németh Anikó, Herczeg Zoltán és Imre Kati - alkotta meg Pindroch Csaba és Verebes Linda jelmezeit a Mr. és Mrs. című darabhoz. A színész elmondta, korábbi jó tapasztalatai miatt döntött így, igaz, bátor vállalkozás volt az öt jelenet mindegyikét más tervezőre és rendezőre bízni. A tervezők többségét még onnan ismeri, hogy főiskolásként modellkedett egy kicsit, van, akivel pedig az éjszakában találkozott. Németh Anikó, a Manier alapítója szerint jó kis vérfrissítés a színházi életben a divattervezők megjelenése.

Szeptember 30-án lesz Peter Quilter Mr. és Mrs. című komédiájának ősbemutatója a Budapesti Kamaraszínház Tivoli színpadán. Az öt különböző jellemű párt ugyanaz a két színész, Pindroch Csaba és felesége, Verebes Linda játssza el, ráadásul minden jelenetet más-más rendező – többek közt Lang Görgyi – állított színpadra, és más-más divattervező kreálta a jelmezeket. „Minden szempontból bátor vállalkozás” – nyilatkozta a Velvetnek Pindroch Csaba, aki azt is elmondta, miért döntöttek úgy, hogy hazai tervezőket bíznak meg a jelmezek elkészítésével.

"Másfél évvel ezelőtt a feleségemmel szerepeltünk az egyik kereskedelmi televízió házaspáros műsorában. Mivel nem szerepelünk sokat a médiában, de ezt mégis elvállaltuk, úgy gondoltuk, ügyelünk arra, hogy mind eleganciában, mind előremutatásban képviseljük azt, amit a színészeknek, közéleti embereknek kellene, ezért magyar tervezők ruháiban léptünk fel. Mivel jól éreztük magunkat, és a visszajelzések is kedvezőek voltak, úgy döntöttünk, hogy ennél a színdarabnál a jól bevált módszert alkalmazzuk.”

Régi ismerősök

Mint kiderült, mind Náray Tamás, Zoób Kati, Németh Anikó (Manier), Herczeg Zoltán és Imre Katalin (Artista) is nagyon szívesen vállalta el a felkérést, a legtöbben egyébként már régóta ismerik a darab férfi főszereplőjét. „Náray Tamást, Németh Anikót és az Artistát onnan ismerem, hogy a főiskola alatt modellkedtem. Persze nem professzionálisan, csak egy-két alkalommal ugrottam be. Herczeg Zolival még az éjszakában találkoztam legénykoromban, Zoób Katit pedig nem ismertem személyesen, de nagyon sok jót hallottam róla, és pozitívan állt az ötletünkhöz” – tette hozzá Pindroch Csaba.

A színész néha azért még nosztalgiázik, hiszen 2009-ben több kollégájával együtt ő is végigvonult a kifutón Herczeg Zoltán divatbemutatóján, tavaly pedig feleségével együtt az Artistát képviselte a Marie Claire Fashion Days nevű eseményen. A tervezőknek nyilván figyelembe kellett venniük azt, hogy a darab, a karakterek, az adott jelenet mit követel meg a jelmezektől, de alapvetően nem kellett megerőszakolniuk magukat.

Senkit nem engednék ki benne az utcára

„Amikor felsorolta, hogy kik vesznek részt benne, akkor nem volt kérdés, hogy elvállalom, hiszen egy nagyon illusztris társaság jött össze" – nyilatkozta Herczeg Zoltán. „Nagyon kevés idő volt a jelmezek elkészítéséhez, így megpróbáltunk a meglévő ruhákból válogatni. Végül csak egy inget választottunk ki a legújabb kollekciómból, az összes többit méretre le kellett gyártanom. Csabának sok minden tetszett, de vagy méretben nem volt jó, vagy nem illett a koncepcióhoz. Mivel nincs női ruhám, Lindának mindenképpen újat kellett csinálnom. A női ruha egyébként elég színpadias lett, senkit nem engednék ki benne az utcára.”

Az Artistánál is csak részben tudták felhasználni a már meglévő darabokat. „Amikor bejöttek a Lindáék, hogy körülnézzenek a rendezővel, akkor még nem voltak kirakva az új, őszi ruhák. A nyáriak pedig túl nyárinak bizonyultak, de 2010/2011-es téli kollekcióból még volt pár darab, ezeket próbálta fel Linda. Kicsit később visszajött, akkor már kint volt az őszi kollekció. Ebből választottak felsőrészt, és csináltam hozzá egy nadrágot” – nyilatkozta Imre Katalin.

Németh Anikó, a Manier tervezője viszont teljesen új tervek alapján dolgozott. „Fontos volt, hogy Linda öltözéke működőképes legyen abban a változásban, amelyen a ruhának keresztül kell mennie a darabban. Hogy Csabának mit kell viselnie, arról pontos leírása volt. Én egy dandy stílusú összeállítást adtam rá” – mondta Németh Anikó, aki hozzátette, rá - talán nem véletlenül - a legteátrálisabb jelenet jutott, és jó kis vérfrissítés a színházi életben a divattervezők megjelenése.

Gyakorlat teszi...

A tervezők egyébként nem színházszüzek, már korábban is belekóstolhattak a jelmeztervezésbe. Herczeg Zoltán például a Pécsi Nemzeti Színház számára álmodott meg ruhákat a Hajmeresztő című darabhoz, most pedig az Eszenyi Enikő által rendezett Punk Rock munkálataiban segédkezik. „Filmekhez többször is adtunk jelmezeket, illetve A három nővér című Csehov darab modern feldolgozásában, amit Bécsben játszanak, az egyik színésznő Artista ruhában van. Bejött a kinti üzletünkbe, kiválasztotta a megfelelő darabokat, én pedig méretre igazítottam. El sem hittem, hogy abban játszik, de hozott fotókat, láttam az interneten is” – mesélte Imre Kati. Németh Anikótól pedig megtudtuk, hogy ő készítette Rúzsa Magdi fellépőruháit a Pesti Színházban tartott koncertjéhez.