A Kedves Vezetőről egy észak-koreai lap 2010 áprilisában megírta, hogy stílusikon, mégpedig vakondszürke munkásruhára hajazó összeállítása miatt. A nemrég elhunyt Kim Dzsongil unalmasnak mondható divatját ugyan pár szóban össze lehet foglalni, de stílusa valóban egyedülálló volt a politikai és diplomáciai életben: senki más nem ment volna napszemüvegben és viseltes tollkabátban tárgyalni, és nem hordta volna 88-tól 97-ig ugyanazt a munkásruhát minden fontos eseményen. Kim Dzsongil egész ruhatárát fel lehet dolgozni 5 bekezdésben, meg is tesszük.

1. Vakondszürke és khaki munkásruha

2010 tavaszán a Rodong Sinmunban, az észak-koreai Dolgozók Lapjában jött ki a Dzsongil ruházatát méltató cikk, mely a vezető khaki öltönyéről zengett ódákat, és még egy meg nem nevezett állítólagos francia stylist véleményét is megírta: „Kim Dzsongil divatja, ami most váratlanul világszerte terjedni kezdett, egy példátlan eset a világtörténelemben”. Egyébként a munkásruháról úgy vélekedett a szerző, hogy a Kedves Vezető szerény szettjével nagy hatással van a világ összes emberére.

A zipzáras khaki öltözetre valóban mindenki emlékezhet, aki találkozott észak-koreai hírekkel az elmúlt 20 évben, ugyanis Dzsongil előszeretettel hordta a legmagasabb rangú diplomáciai eseményeken is, akárcsak a hosszított fazonú sötétszürke munkásruhát, amit mintha egy használt munkaruhát árusító boltból szerzett volna be. A dél-koreai sajtóban meglehetősen egyszerű gondolkodású, hiú és nagyevő playboyként beállított vezetőnek biztos volt stílusérzéke, mondjuk esetleg szivarok vagy ételek terén, de öltözködésének magasztalása inkább rossz vicc, mint bármi más.

2. Bézs tollkabát

Téli útjain az 54 eposzi jelzővel elátott stílusdiktátor említett munkaruháira mindig ugyanazt a bézs tollkabátot vette, legalábbis a különböző útjairól készült fényképek ezt támasztják alá. Ha másra nem is, közvetlen környezetére biztos hatott, ugyanis egy idő után már egész kísérete ugyanolyan, olcsónak tűnő kabátokban parádézott a gyárlátogatásokon, ahol Dzsongil buta arccal nézett különböző tárgyakra.

Az ABC szerint persze racionális magyarázata van az Angelina Jolie állhatatosságával viselt pufidzsekinek: könnyen elfér alatta a golyóálló mellény.

3. Kucsma és kócos haj

A tollkabáthoz nagy hidegben szőrmés kucsmát vett a diktátor: ilyen kerek, barna, rövid szőrű usánkákat most már nem csak piacozó nyugdíjasokon látni, minden boltot elárasztottak a szőrmés kiegészítők. A Rodong Sinmun ezt valószínűleg az észak-koreai diktátornak tudná be, de lássuk be, ez a fazon Dzsongilnek sem áll jól.

Sőt, a napszemüvegben, kucsmában kukoricát vizsgáló diktátor elég viccesen néz ki. Egyébként ha nem volt hideg, a diktátor kucsma helyett felfelé fésülte ritkás haját. Természetesen a különös frizurára is van egyszerű magyarázata az ABC-nek: még pár centit felcsalt az alacsony Dzsongilre, semmi más szerepe nem volt. Meg persze nagyon jól ment az elmaradhatatlan napszemüveghez, nem?

4. Hatalmas napszemüveg

A Huffington Post szerint Dzsongil stílusa Kadhafiéval vetekszik – pedig nem csak ruhái, napszemüvegei sem voltak közel sem olyan csiricsáré darabok, mint a líbiai diktátor holmijai. Mégis, ha valamivel, akkor Dzsongil egyértelműen napszemüvegeivel írta be magát a divattörténelembe: annyira tartós darabot, mint az ő fekete, elágazó szárú, fél arcot takaró szemüvege még nem láttunk. Vagy volt neki 100 ugyanolyan napszemüvege, vagy az az egy tartott ki 20 évig – mi a Szeretett Vezető ruhái alapján utóbbira tippelnénk, bár ha tényleg szerette a luxust, simán lehet, hogy gyártatott magának minden napra egy napszemüveget.

Hogy honnan van a szemüveg, a Napszemüveg blog sem tudta kisilabizálni, de talált hasonlót 28 dollárért, sajnos már mind elfogyott. Ha nem az említett napszemüveget viselte Dzsongil, akkor fémkeretes, dioptriás szemüveget láthattunk rajta - ha ilyet szeretnénk, bármelyik SZTK-ban írathatunk magunknak.

5. Magasított talpú cipő

A luxuskedvelő vezetőnek beállított diktátor másik extrém ruházati választása – a napszemüvegek mellett – a platformcipő volt. A nemrég állítólag szívelégtelenség következtében elhunyt 160 centis Dzsongil ugyanis haja mellett magasított talpú cipőkkel csalt fel magára nem kevés centit.

Az ABC szerint 6 inches, azaz 15 centis pluszt rejtettek cipőjébe, ezért hordott enyhén bővülő, hosszított szárú vakondszürke nadrágokat. Mi nem látjuk a 15 centis talpat egyik képen sem, szóval Dzsongil vagy nagyon ügyes volt, vagy csak 4-5 centis emelt rajta fekete vagy barna bőrcipőinek magas sarka.

+1. Pókerarc

Platformcipőinél jobban elhíresült, sőt mémmé vált Dzsongil merev arca: kevés szórakoztatóbb dolog van a dolgokat néző Dzsongilről készült galériánál. Nem is tudjuk, a játékot, a kukoricát, a kerámiákat vagy a bányát néző Dzsongil arckifejezése jobb-e. Az észak-koreai sajtó szerint persze ennek csak az az oka, hogy a Vezető „viselkedését, arckifejezését, gesztusait és kézírását is követni akarja az egész világ”, merthogy Dzsongil akkora személyiség. Az mellékes, hogy kézírását soha nem látta még senki.

A 69 évesen elhunyt diktátort valószínűleg öltözködési stílusában is követi majd fia, Kim Dzsongun, aki könyvhajával már most trendet teremtett Észak-Koreában.