Szemkönnyezés, orrfolyás, rosszabb esetben fulladás. Igen, itt van a tavasz és ezzel együtt az allergiaszezon is beköszöntött az erre érzékenyeknél. Immunterápiától a pollenhálóig kerestük a válaszokat, hogy lehet ép ésszel kibírni az előttünk álló hónapokat.

Gyógymódok a gyógyszerektől a sajátvér-terápiáig

Túl lehet élni az allergiaszezont, ha 2000 méter fölé költözünk, de sajnos Magyarország hegyekben szegényes, így marad a tüneti kezelés.

Bár a legrettegettebb parlagfű még messze sehol, de a gombák, a kőris, a mogyoró és a nyír okozhatnak kellemetlen meglepetéseket az arra érzékenyeknél.

Mikor kezdődik?

"Általában februárban kezdődik az allergiaszezon, az idén később indult az elhúzódó hideg miatt, de mogyoró és éger pollen már közepes koncentrációban van a levegőben, de hamarosan várható a nyírfa pollenszórása is. Utóbbi kettő erősen allergén, és miután várhatóan a korai és középvirágzású fák egyszerre fogják szórni a pollenjüket, a fapollen allergiások erős tünetekre számíthatnak. Rontja a helyzetet, hogy ezek a növények rokonságban állnak egymással, így a pollen-pollen keresztreakciók még fokozhatják a kellemetlenséget. További rossz hír, hogy szeles időben a pollenek kavarognak a levegőben" - mondta el dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Itt lehet tanulmányozni éppen milyen növénynek magas a pollenkoncentrációja.

A tüneti kezelések közül elsőként választandók a helyi hatású, nem felszívódó szteroid tartalmú orrsprayk. Ha a betegnek az orrtüneteken kívül más panasza is van, pl. torok, szemviszketés, könnyezés, kiegészítendő a kezelés általános hatású antihisztaminokkal és szemcseppekkel.

Akik hajlandók gyógyszereket beszedni, azok számos szer közül választhatnak. Érdemes melléjük kalciumot is beszerezni – legjobb pezsgőtabletta formájában – vészhelyzet esetére. Ez egyébként állattartóknak is ajánlott, nincs annál kínosabb, mint ha a beeső barát 10 perc alatt vörös fejű, tüsszögő szörnyeteggé válik, és az első adandó alkalommal rémülten menekül otthonunkból. Nem csak otthon tudunk kiszúrni allergiás ismerősünkkel, egy csokor ajándék virág is okozhat nagyobb kalamajkát.

Mazochisták tehetnek egy kísérletet azzal, hogy három hónapig elhagyják életükből az állati fehérjéket (húst, tejtermékeket, sajtokat), és aztán fokozatosan építik vissza étrendjükbe azt. A drasztikus kúra többeknél bizonyított, de nagy elszánás kell hozzá.

Az immunrendszer megerősítése is egy lehetséges út, ehhez vagy nagy mennyiségű vitamin beszedése ajánlott – ebből is főleg a C-vitaminé –, de lehet próbálkozni az Aloe verával vagy a Nonival (antioxidánsokban gazdag exotikus gyümölcs) is, bár ezek ára meglehetősen borsos és a javallat szerint hónapokig kell őket fogyasztani a megfelelő hatás érdekében.

A szőlőmagkivonatot tartalmazó termékeknek állítólag erős antioxidáns hatásuk van és jól hatnak az allergiára is. Ihatóak teaként vagy szedhetőek kapszulaként is, kinek mi szimpatikusabb.

Bármilyen meglepő, a stresszkezelés is gyógyíthatja az allergiát, de lehet, hogy elég ha meditálunk, vagy más lazító módszert alkalmazunk.

Aki arra gyanakszik, hogy allergiás, az többféle teszt közül is választhat.

A pek bőrteszt és a vérteszt egyaránt megbízható a betegség megállapítására. Tünetes betegen bőrtesztet nem lehet végezni, az antihisztaminok szedése pedig álnegatív bőrtesztet eredményezhet.

Akik bírják az injekciós kezeléseket és elég bátrak, hogy kipróbálják az alternatív módszereket, azoknak ajánlott a sajátvér-terápia. Ha a szénanátha már az akut fázisban van, vérünk tele van antitestekkel, melyek adott pollen ellen próbálják felvenni a harcot. A levett vérből kivonják az antitesteket, hígítják, majd visszainjekciózzák az emberbe. Ezzel egy ellentétes reakciót indítanak el, így a test már nem a pollen ellen fog küzdeni, hanem a saját antitestjei ellen.

Az immunterápia korábban csak injekciós formában létezett, most már tablettában is elérhető. A kezelést évekig folytatni kell, de a hatását már viszonylag rövid idő alatt lehet érezni. A gyógyszerben az allergén anyag kis mennyiségben van jelen, és a mennyiséget folyamatosan kell növelni. A kezelés hatására a szervezet hozzászokik az allergén anyag állandó jelenlétéhez, és  ezáltal csökkennek a tünetek. Ez a kezelés a gyerekeknek is nagyon jó, és még a bio-anyáknak sem kell rettegniük, hogy valami oda nem illő kerül a gyermek szervezetébe.

Néhány jó tanács a zavaró tünetek csökkentésére

Mennyibe kerül a gyógyulás?

"Az allergén immunterápia, amely az allergiás légúti betegségek egyetlen ismert oki kezelése, 2005. óta nem OEP-támogatott. Létezik néhány injekciós készítmény, amelyre még megmaradt a támogatás, de a beteg által otthonában használható készítmények egyike sem tartozik az egészségbiztosító által támogatott készítmények körébe"- mondta el dr. Balogh Katalin allergológus. A szezonális kezelés során alkalmazott készítmények ára – attól függően, hogy 4 vagy 6 hónapos kezelést alkalmazunk, 36 000 és 50 000 Ft között van évente. "Jó hír lehet a parlagfűre érzékenyeknél, hogy a parlagfű allergén immunterápia április- május hónapban, sőt még június elején is elkezdhető, ez esetben a tünetek csökkenése már az első évben bekövetkezhet." - bíztat dr. Balogh.
 

Hajmosás minden este – nincs mese, aki szénanáthás és aludni akar, annak esténként ki kell mosnia a hajára tapadt polleneket.

Pollenháló - az ablakra tehető háló állítólag kiszűri a fűpollenek 100 és a parlagfűpollenek 90 százalékát.

HEPA szűrős porszívó – a direkt allergiásoknak kifejlesztett szűrő nem engedi vissza a levegőbe azokat az anyagokat, melyek felelősek az allergiáért.

Anion-generátoros fénycső – az anionok (melyeket a fénycső kibocsát) összetapasztják a levegőben szálló szennyeződéseket, azok súlyuknál fogva a földre kerülnek. Így kevesebb esélyünk van felszippantani ezeket.

Légszűrők – nevéhez méltóan megtisztítja a levegőt, így akadályozza meg az allergiát okozó anyagok elterjedését.

Antiallergén ágynemű – sajnos az arra érzékenyeknek ki kell dobni a jó kis tollpárnákat, marad helyette a „antiallergén” vagy „atka-stop” felirattal ellátott ágynemű vagy huzat.

Természetesen ott van még a jó öreg homeopátia. Léteznek direkt szénanáthára kifejlesztett komplex szerek (Coryzalia, Pollinil tabletta, Luffeel orrspray és tabletta) vagy a mindig bevethető Histaminum és Pollens golyócskák. Csodát azért nem érdemes várni, ahhoz érdemes az alkati szert is megkeresni, és azzal kombinálni a tünetekre ható szereket.

Hogy nehezebb legyen az élet, azok a fránya allergének képesek keresztallergiát kiváltani az arra érzékenyeknél. Azaz aki allergiás a nyírfára, annak van esélye arra, hogy egy jóízűen elfogyasztott répa vagy alma hasonló tüneteket okozzon.

A legfontosabb keresztreakciók

-parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán

-nyírfa - alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller

-pázsitfüvek - rozs

-őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava

-kesudió - kakaó, kávé

-fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kiwi

-kapor - zeller, üröm, banán

-hal - az összes másfajta hal, tenger gyümölcsei

-diófélék - szezámmag

-mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag

-pázsitfű pollen - kukorica pollen

-poratka - rákfélék

-latex - citrusfélék

-alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen

-fokhagyma - vöröshagyma, spárga

-gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei

-zöldborsó - hüvelyesek

-sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász

-gabona - az összes többi gabona

Forrás: ételallergia.hu

Kihagytunk egy tuti tippet? Megtalálta a tökéletes gyógymódot? Ossza meg velünk emailben ezen a címen, hogy megoszthassuk a szenvedőkkel!