Van-e alapja annak a mondásnak, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó, vagyis nem érdemes egy korábban lezárt kapcsolatba visszatáncolni? Különbözőek a vélemények: van, aki elvi kérdést csinál az egészből, és eszébe sem jutna újrakezdeni volt partnerével, hiszen aminek vége van, annak vége van. Van, aki kipróbálta már, de nem jött be neki, mert a problémák ugyanazok maradtak. Csak egy olyan megszólalónk van, akinek egész jó a tapasztalata, és jól érzi magát a mosolyszünet után folytatott kapcsolatban. És ön hogy van ezzel?

A problémák ugyanazok maradnak

A 37 éves Éva kétszer is összejött az expasijával (vagyis háromszor jártak). "Először bő két évig voltunk együtt, de nagyon különböző típusok voltunk: ő a zárkózott, cinikus, magának való, hihetetlenül jól kinéző srác volt, aki nem igényelt rajongást, lelkesedést. Belőlem meg ez természetesen jött, és nagyon szarul esett, hogy mennyire hidegen viselkedik velem. Szar volt a szakítás, sokat sírtam, ő is kikészült, mentünk ketten kétfelé. Néhány évvel később megint összejöttünk, pár hónapig bírtuk. Akkor már csak röhögtünk, hogy minek kezdtük újra, hát egyikünk sem változott különösebben. Őt kiakasztotta az én túlszeretésem, engem meg még mindig az, hogy mennyire nem viszonozza ezt. Harmadszorra csak néhány hétig tartott a dolog, és nem volt csúnya az elválás, de azóta sem kerestük egymást."

Utólag minek agyalni rajta?

"Egyik exemmel összejártunk még néhány búcsúéjszakára, amikor már visszament az expasijához, de mással nem. Jellemző rám, hogy ha úgy döntöttem, hogy valamit, valakit eldobok magamtól, azt alapos mérlegelés után teszem, így nem nagyon agyalok rajta utólag" - írta a 38 éves István. "Ezért nem is nagyon fordul elő, hogy rájönnék, szarul döntöttem. Egyébként általában szépen szakítok, kapcsolatban, ezért valószínűleg nem lenne nehéz felmelegítenem, de nem volt még olyan, hogy eszembe jutott volna."

Ha vége, akkor vége

"Eszembe nem jutott még újrakezdeni bármelyik exemmel is. Ha vége van a dolognak, akkor vége van. Lezárt ügy. Vagy legalábbis 5-10 évnek biztosan el kell telnie ahhoz, hogy ez nálam téma legyen" - vélekedett a 35 éves Tibor, aki szerint ha elromlott valami, azt úgysem lehet a későbbiekben helyrehozni.

Ez már nem szerelem, hanem megszokás

A 26 éves Máté szerint azok a párok, akik felmelegítik kapcsolatukat, nem gondolnak bele abba, hogy a szakítás utáni hiányérzet teljesen normális dolog, de legtöbb esetben ez nem a szerelemről, hanem a megszokásról szól. "Egy három éves kapcsolat után mindössze három hónapot bírtam ki a csaj nélkül. Ismét összejöttünk, és még négy hónapon keresztül csak szenvedés volt az egész. Utólag visszagondolva csak saját magamtól fosztottam meg a lehetőseget, hogy ez alatt az idő alatt is új lányokkal ismerkedjek, újra szerelmes legyek."

Kellett az újrakezdés a végleges elszakadáshoz

"Minden fontos kapcsolatommal megpróbálkoztunk újra, de szerintem azért, mert soha nem azért lett vége, mert elmúlt volna a szerelem, hanem azért, mert nem működtek együtt a hétköznapok, nem tudtunk együtt úgy változni, és felnőtté válni egymás mellett, hogy az jó lett volna bármelyikünknek is" - magyarázta egy másik olvasónk, a 32 éves Ági. "Szóval három ilyen nagy kapcsolatom volt, pasi is, csaj is, mindegyikkel megpróbáltuk újra, és mindegyikben beigazolódott, hogy tök jó, hogy vége lett. Én úgy érzem, hogy ez az újrakezdés kellett ahhoz, hogy végleg, teljesen elengedjük egymást.

A szex nem volt rossz, de egész más volt, mint amikor összejöttünk először, vagy mint amikor már egy éve együttéltünk, és egész más érzelemmel éltük meg egymás testét - ez pasival is és csajjal is így volt. Az újrakezdésben az izgalmas volt, hogy sokszor szeretői helyzetbe kerültünk, és ez elég nagy változás ahhoz képest, hogy mondjuk évekig együtt éltünk, és többnyire játszós ruhában láttuk egymást, otthon. De pl. nem szerettem a nyálunk illatát csók közben, amit a kapcsolatban legszívesebben parfümös üvegcsébe tettem volna, hogy örökre megmaradjon. Nem volt ugyanaz a kémia, nem volt ugyanaz az érzelem, és mindig beigazolódott az, hogy tényleg semmi keresnivalónk már egymás mellett. Max. ilyen gyerekkori barátféle szeretettel működtünk együtt, majd szépen elváltunk. Szerintem igaz az, hogy kétszer ugyanabba a szarba nem lépünk, és hogy nem véletlenül lett vége" - vonta le a végkövetkeztetést Ági.

Sokkot kaptak attól, hogy ismerkedni kell

De azért olyan is van, hogy működik a kapcsolat az újrafelmelegítés után. "Nem voltunk már szerelmesek, így ki is tettük a kapcsolatunk végére a pontot. Pár hétig jól is ment minden, míg kipihentük egymást, aztán jött a sokk, hogy egyedül vagyunk, ismerkedni kéne, az pedig nemcsak idő, hanem pénz is, ráadásul egyikőnknek sem volt kedve és türelme ismerkedni, megismerni a másik hülyeségeit, átélni az első egymás előtti fingás élményét, úgyhogy szép lassan kikötöttünk ismét egymás mellett.

Önnek mi a véleménye az újrakezdésről?

Egyszerűen rájöttünk, hogy hülyeség jobbat keresni, ha van valaki, akivel alapvetően jól megvagytok, és ismeritek egymást, mint a saját tenyereteket" - írta a 31 éves Júlia, aki azóta ismét negyedik éve van együtt férjével.

A nap megmondója:

"Az újrakezdésnek az égvilágon semmi értelme nincs, nagyjából a szakítás utáni dugásokig éri meg akár baráti viszonyt is fenntartani. Nyilván nem véletlenül fajultak odáig a dolgok, hogy nem folytatódik a kapcsolat, ráadásul ahol egyszer király volt valaki, oda nem megy vissza takarítani" - foglalta össze gondolatait a dologról a 30 éves Dávid.

Önnel előfordult már, hogy újra összejött egy exével?

Mindig a konkrét történetek a legtanulságosabbak - mesélje el ön is, hogy mit élt át! Van valami, amit nem hisz el, vagy amivel nem ért egyet? Írja meg ön is tapasztalatait, véleményét kapcsolatok újrakezdéséről a Velvet email-címére!