Egy amerikai pszichológus, Jennifer Baumgartner szerint az emberek öltözködését a vágyaik határozzák meg. Könyvében bemutatja, mi az, amit a nők nem feltétlenül akarnak tudatni a világgal, ruháikon keresztül mégis megteszik - a dekoltázs például szerinte azt jelenti, hogy az adott nő hataloméhes és mindent kontrollálni akar.

Ezt jelenti a nagy dekoltázs, a sok ékszer, a miniszoknya

Az, hogy mit veszünk fel, elég sok mindentől függ: hová megyünk, mi a célunk, milyen az idő, de a nők öntudatlanul még azt is tudatják a világgal, mikor ovulálnak. Dr. Jennifer Baumgartner klinikai pszichológus viszont azt állítja, az általunk választott ruhák és kiegészítők titkos vágyainkat és érzéseinket tükrözik vissza – osztotta meg a világgal a Daily Mail.

Íme néhány példa: akik szeretik a túlzott kivágásokat, hataloméhesek és mindent kontrollálni akarnak, azok viszont, akik feltűnő ékszereket hordanak, nem érzik magukat biztonságban, és pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Ha egy fiatal lány miniszoknyába bújik, akkor fel akarja magára hívni a figyelmet, ha egy idősebb nő teszi ezt, akkor nem tud belenyugodni abba, hogy korosodik.

Azok a nők, akik állig begombolkoznak, a főnökükkel azt közlik, hogy a nőiesség a gyengeség jele, és bár a magas sarkú cipőt hordó nők kevésbé tűnnek intelligensnek, önbizalmat szereznek attól, hogy ugyanolyan magassá válnak, mint a férfiak.

Aki gyakran jár farmerben és kócos hajjal, az elgondolkodhat rajta, nem azonosul-e túlzottan az anyasággal és elnyomja más területen magát, mert bűntudatot érez a nőiessége miatt. De dr. Baumgartner szerint az is lehet, hogy csak kimerült.

Mindennek oka van, az öltözködésnek is

"Viselkedésünket az ételektől, amit megeszünk, a pasiig, akivel randevúzunk, belső tényezők motiválják" – indokol a szakértő. "Miért lenne ez más a ruháknál,  amit megvásárolunk? Csak meg kell nézni, ki mit vásárol, milyen stílust követ, és megnézni, mit közvetít ezzel a világ felé. Ez akkor különösen fontos, ha valaki valódi változáson megy keresztül, és ezáltal megváltozik az öltözködési kultúrája is."

"A ruhák megmutatják, hogy mi történik a belsőnkben. A gondolatok, az érzések ott vannak lecsupaszítva a szekrényben, csak meg kell keresni őket" – vallja a lélekbúvár.

Tipikus hibák

Dr. Baumgartner, aki öltözködési tanácsadókét is keresi kenyerét, könyvében végigveszi a nők által vásárláskor elkövetett gyakori hibákat. Sokan azzal tévesztenek, hogy csak designer ruhákat viselnek, vagy állandóan olyan cuccokban járnak, mint az irodában, illetve túl sok ruhát vásárolnak. Tipikus hiba az egy stílusnál való leragadás, az életünkben bekövetkező változások lekövetetlensége az öltözékünkön.

A könyvíró pszichológus egyébként arra bíztatja ügyfeleit, hogy tartsanak médiadiétát, hogy ne tegyenek kárt saját önbecsülésükben. A tökéletesnél is tökéletesebbre retusált modellek, a nullás méretek frusztrálón hatnak az átlagemberre, azt sugallják, "te nem vagy elég jó”. Ez pedig kinek jó?