A megkérdezett olvasók többsége szerint általában az a rossz, aki a rossz hírt viszi, így nem feltétlenül kifizetődő leülni legjobb barátunk/barátnőnk elé, és elmondani neki, ha a párja félrelép - mindemellett a hallgatás sem tartozik a jó megoldások közé. Jöttek viszont tippek, hogyan kerüljük ki a konfliktust: például úgy kell rendezni a dolgokat, hogy szerettünk "véletlenül" saját maga buktassa le a hűtlent.

"Nem az én életem"

Olvasóinkat arról kérdeztük, mit tennének abban a helyzetben, ha tudomásukra jutna, hogy legjobb barátnőjüket/barátjukat megcsalja a párja. Elmondják-e neki, vagy hallgatnak, kockáztatva ezzel azt is, hogy ha később kiderül, ők is tudtak a hűtlenségről, fejleordítás lesz a vége? És ha köpnek, vajon szerettünk kinek fog hinni? Van egyáltalán jó megoldás?

"Azt szoktam erre mondani, hogy 'nem az én életem'. Másnak is ezt szoktam javasolni, és én is ehhez tartom magam" - írta 37 éves olvasónk, Árpád. "Volt már példa arra, hogy a barátom nője félredugott, tudta szinte mindenki, én is. Még engem is bekóstolt a csaj, persze hárítottam. Nem mondtam el, de utólag, amikor szétmentek, bevallottam, hogy tudtam róla. Elmondtam azt is, hogy azért nem szóltam előtte, mert nem akartam én robbantani. Meg is történt nélkülem is. Volt némi fújás utána, aztán elsimult. Az egyik exemmel viszont úgy jöttem össze, hogy velem csalta az aktuális pasiját, aki a barátom volt. Reggel első dolgom volt, hogy felhívtam. Hát nem örült, de azt is elmondtam, hogy nem én voltam az első. Nem lett megértőbb, nem beszéltünk vagy két hónapig, aztán ez is elsimult."

"Előre meg kell egyezni"

A 30 éves Enikő még nem volt ilyen helyzetben, de mint mondta, biztosan elmondaná a barátnőjének a dolgot: "A faszi meg magyarázkodjon, ahogy tud. Egyébként jóbarátnőimmel még régen meg is egyeztünk abban, hogy bárki tud ilyesmiről, vagy csak sejtése van, azonnal mondja. Ez a legegyszerűbb. Előre megegyezni, akkor aztán nem jöhetsz ki belőle rosszul."

"Úgyse a havernak hisznek"

"Az ilyen helyzetekből szerintem mindig az jön ki vesztesen, aki köp" - vonta le a végkövetkeztetést a 32 éves Anna. "Úgyse neki hisznek, hanem amit látni akarnak, és ha megint összejön a párocska a megcsalás után, akkor a barinő már nem lesz kívánatos semmilyen formában sem. Mi megállapodtunk a legjobb barátnőimmel (kettő legjobb van), hogy el fogjuk mondani egymásnak, ha ilyen lesz. De ennek oka van. (A többi barinőmnek nem mondom el, most sem mondom el, pedig lenne mit, de ezek nem rám tartoznak, majd ők rendezik, ha akarják.) Volt régen egy haverom, ő járt egy havercsajjal, plusz randizgatott egy másikkal. A havercsajnak elmondtuk, hogy Tibi Ilussal is elmegy néha moziba. A havercsaj kiakadt, Iluska kiakadt, és Tibi is kiakadt. Akkor Tibi iszonyúan leüvöltötte a fejünket, hogy ezt miért kellett elmondani. Aztán soha többé nem álltunk szóba egymással."

"Nem lehet tudni, mit hoz egy éles szitu"

Ön mit tenne ilyen helyzetben?

A 36 éves Adrienn szerint viszont hiába beszéli meg jó előre az ember a barátjával/barátnőjével, hogy ha ilyesmi van, azt elmondják a másiknak. "Olyankor még teljesen másképp gondolkodik az ember, mint az éles szituációkban. Legjobb az egészből kimaradni, és ha kiderül a dolog, akkor sem szabad bevallani, hogy tudtunk a megcsalásról. Évekkel ezelőtt a barátnőm pasija a pasimnak hencegett el azzal részegen, hogy hány nővel csalta meg Beát. Pasim elmondta nekem, én meg a barátnőmet hívtam fel egyből, aki persze egyből védeni kezdte a faszit, hogy az biztosan csak kitalálta a történetet. (Nem mintha mentség lenne haverok előtt beégetni a csajodat ilyen sztorikkal, akár igazak, akár nem.) A barátságunknak nem lett egyből vége, de egyre jobban eltávolodtunk egymástól, mostanra pedig nem is beszélünk, és biztos vagyok abban, hogy ennek a történetnek köszönhetően."

"Le kell buktatni a félrelépőt"

"A rossz úgyis mindig minden esetben az, aki a rossz hírt hozza" - vélekedett János, 35 éves olvasónk. "A legjobb megoldásnak ilyen esetekben azt tartom, ha leülünk a haverral/havercsajjal kicsit beszélgetni arról, mit tenne, ha kiderülne, hogy megcsalják, és ennek fényében dönteni arról, hogy elmondjuk-e neki a dolgot. De én biztosan minden tőlem telhetőt megtennék annak érdekében, hogy a félrelépő "tök véletlenül" lebukjon, hogy barátunk/barátnőnk a saját szemével lássa, mi történik. Probléma megoldva, kezünk pedig mosva."

Ön volt már ilyen helyzetben?

Ha ön volt már ilyen szituációban akár hűtlenként, akár megcsalt félként, akár leleplezőként, örömmel vennénk, ha megírná nekünk a tapasztalatait erre az e-mail címre.