A világ legszebb nője egy angol lány, legalábbis ha a szépség egyenlő egy matematikai képletnek való minél pontosabb megfeleléssel. A 18 éves diák arca egyébként 8000 jelentkezőé közül találtatott a legszebbnek, azaz a legszabályosabbnak.

Fogkrémnevű lány lett a legszabályosabb arcú

A brit ITV csatorna Lorraine című műsorában megtalálták azt a nőt, aki a legpontosabban megfelel a szabályos női szépséget leíró matematikai képletnek. Az alábbi képen vagy ide kattintva is látható lányt Florence Colgate-nek hívják.

A San Diego-i és a torontói egyetem kutatói által elvégzett vizsgálatok szerint az ideális arc paraméterei a következőek: a két pupilla távolsága a fele, azaz 50%-a a két fül közötti távolságnak, míg a szemvonal és a száj távolsága egyharmada, azaz 33,3%-a a hajtő és az állcsúcs távolságának.

Florence Colgate-nél ezek az értékek kis híján megegyeznek az ideálissal, az első érték nála 44%, a második 32,4%, így legalábbis matematikailag ő volt a legszebb a 8000 jelentkező közül. A 18 éves diák, aki szombatonként sült halat és krumplit árul, 8000 jelentkező közül lett a legszebb. A versenyben csak smink nélkül lehetett indulni, bármiféle plasztikai beavatkozás kizárással járt.

Régóta keresték már a tökéletes szépséget

A szépség titka egyébként Leonardo de Vincit is izgatta, ő már több, mint 500 éve leírta teóriáját a tökéletes női méretekről és kinézetről, annak ellenére, hogy a nőkre csak mint a gyerek kihordásához szükséges eszközre tekintett.

Amikor a regensburgi egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai azt kutatták, hogy mit tartanak szépnek az emberek, azt találták, hogy a kreol bőr, keskeny arc, kevés háj, telt ajkak, sötét szemöldök, sűrű, sötét szempillák határozzák meg azt a képet, amihez a másik nem vonzódik. Nőknél a kis orr, férfiaknál pedig a markáns áll fontos még. Ez csak az európai emberekre jellemző, egy japán vagy egy afrikai más részleteket talál szépnek.

Bizonyos arcformákhoz való ragaszkodás nem véletlen, mind a nők, mind a férfiak a tökéletes örökítőanyagot keresik a másikban, legalábbis az ösztönök szintjén.

Ön szerint is ilyen a tökéletesen szép arc?

A nők a férfiak közül a magas tesztoszteronszintűekre vadásznak, ennek jele az erős állkapocs és a határozott szemöldökcsont. Akiknek magasabb a tesztoszteronszintjük, azok jobb immunrendszerrel rendelkeznek, és jobban táplálkoznak. Rossz hír viszont, hogy ezek a férfiak kevesebb eséllyel indulnak neki egy hosszú kapcsolatnak, és sok nő tisztességtelennek tartja őket.

Ugyanez a nőknél fordítva van. A kis orr és áll, a nagy szemek és a telt ajkak a magas ösztrogénszintre utalnak, ami viszont a férfiaknak fontos. Akinek magas az ösztrogénszintje, az igen termékeny, így a férfiak akaratlanul is ilyen nőket keresnek, a nők pedig ilyenné alakítják magukat, vagy sminkkel, vagy a plasztikai sebésszel.