Nem sokan vannak oda a rovarokért, akik mégis, azok szinte vallásos áhítattal tekintenek ezekre az apró lényekre. Meglátják bennük a szépséget, legyen szó csótányról vagy épp krumplibogárról. Összegyűjtöttük a legmenőbb bogaras dolgokat, először a művészet teréről sorolunk néhányat, aztán a divat világából.

Ízelt lábak a művészetben

Döglött bogaraknak állít síremléket a minneapolisi Carmichael Lynch reklámügynökség kreatív részlege. Minden bizonnyal mély nyomot hagyott az alkotókban a szeretett csótány halála, hogy időt és pénzt nem kímélve még videót is készítettek róla.

Héderváron még ennél is tovább mentek, Maráczy Manuela, Zsédely Teréz és Csáki László szobrot állítottak a kolorádó- vagy más néven krumplibogárként ismert állatnak. A Községházával szemben álló bogár azóta megbecsült tagja a hédervári közösségnek.

Akinek nem elég monumentális a hédervári szobor, az menjen Belgiumba. A Leuvenben magasodó szobor Jan Fabre munkája.

A Katolikus Egyetem által állítatott szobor egy tűre felszúrt bogarat ábrázol. Jan Fabre kedvelheti a rovarokat, a brüsszeli Királyi Palota egyik termének mennyezetére 1,6 millió díszbogár fedőszárnyát ragasztotta fel.

Tan Siu Li és Seng Yu Jin ízeltlábú installációját a szingapúri múzeumban állították ki. A Bon Appetit 2008 című alkotás nem a gasztrománok kedvence, pedig elég báj van benne. És ugye ott volt a tavalyi Goldenroach akció, Kiss Miklós agyszüleménye, amelyről a hg.hu-n olvashattunk részleteket.

Ízelt lábak a divatban

De félre a művészettel, a divatban is kedveltek a döglött rovarok, bár csótányt viszonylag kevesen aggatnak magukra.

J.W. Anderson ékszerekbe álmodta  a halott lényeket, egész sorozatot szentelt nekik, ahol kitinpáncélokkal, szitakötőkkel, és más rovarokkal ékesíti az ezüst ékszereket. Mások egyszerűen arannyal lefújtak egy

Az Insect Lab üzletet látott a halott bogarakban.  A 350-1600 dollárért árult lények miniatűr mechanikát kaptak. Árujuk kelendő, hírük egyre terjed a pillangó- és méhkedvelők körében. Alább egy skorpiójuk látható.

Jared Gold nem cicózott, amikor 2006-ban piacra dobta Swarowski kristállyal díszített csótányait. A 80 dollárért árusított darabok gyorsan gazdára leltek, bár nehéz elképzelni, hogy valaki tényleg képes ezeket a lényeket ékszerként hurcolászni magán. Később állatvédők tiltakozására egyébként a Nagy Madagaszkári csótányok eltűntek az online boltokból.