Függetlenül attól, hogy szükségből vagy kalandból vállalkozik rá az ember, a stoppolásnak is vannak íratlan szabályai. Tapasztalt olvasóink segítségével összegyűjtöttük a legalapvetőbb trükköket, nekik bejött.

Tekintse életérzésnek!

A stop többnyire egy olyan ingyenes utazási lehetőség, amit szükségből, a környezeti hatások miatt vagy szimplán a kihívás élményéért választanak az emberek. Fontos azonban, hogy a stoppos minden esetben laza maradjon, ne feszüljön rá a szituációra. „Gyakorlatilag stoppolni anno – még gimiben – a csajokkal a pénz és a kaland miatt kezdtünk el” – mesélte a 30 éves Flóra, aki profi stopposként már saját maga által összeállított szabályokkal utazik. „Egy idő után már csak buliból stoppoltunk. Volt, amikor jöttünk haza egy hét után a Szigetről, amikor egyszer csak visszagurul egy kocsi, nővérem volt benne az akkori vőlegényével. Na, ők akkor totál kiakadtak azon, hogy én ott stoppolok az út szélén. Jó fej volt a pasija, elkezdte tömködni a zsebembe a pénzt, hogy ha már hozzájuk nem is férünk be, de itt van nem messze a vasút, szépen szálljunk fel egy vonatra, és menjünk haza, mert biztos nincs elég pénzem. Persze nem fogadtam el, és tök kiakadtam, hogy mért nem érti meg, hogy nekem van pénzem, de én így akarok utazni."

Mm kollégánk korábban, amikor Franciaországban élt és dolgozott, rendszeresen stoppolt, mivel egy nagyon kicsi faluban lakott, a legközelebbi város pedig 10 km-re volt. „Franciaországban egy időben nagy divat volt a stoppolás, de mára elkopott, különösen abban a régióban, ahol én voltam.”

Tervezze meg!

Nyilván ebben az esetben azt lehetetlen megtervezni, hogy nap végére meddig jutunk el, de az előkészületek nagyon fontosak: térképen kiválasztani a legmegfelelőbb útvonalat, ezek után pedig kiválasztani egy olyan helyet, ami nem veszélyes. „Legjobb buszmegállóba beállni, de mindenképp olyan helyen, ahol a kocsik maximum 60-nal mennek. Mindemellett az autónak lehetősége legyen félreállni, ha fel akar venni. Autópályán stoppolni egyértelműen tilos – magyarázta a 25 éves Máté, míg Flóra szerint az egyik legfontosabb szabály a kezdet kezdetén, hogy mindig ketten kell utazni, és soha nem egyedül.

„Főleg, ha csaj vagy. Azt hiszem, ezt nem kell túlragoznom. Nem érdemes, és kész, egyedül, nőként tök esélytelen vagy a perverz alakokkal szemben. Másik fontos dolog, hogy stoppolni kérem szépen szolid, visszafogott öltözetben kell és érdemes, egyrészt, hogy ne légy kihívó a sofőrnek, és ne akarjon egyből rád ugrani, amikor beszállsz, másrészt mert úgy jársz, mint mi, kihívják a zsarukat, mert kurvának néznek.”

Válassza ki ön, hogy ki viszi el!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha megáll az autó, akkor azonnal bepattannak, pedig ez is helytelen: „Még beszállás előtt meg kell kérdezni, merre tart a sofőr, vagyis még azelőtt, mielőtt mondanánk, hogy mi hová szeretnénk menni. Ez főleg akkor hasznos, ha nem igazán szimpatikus az illető, így problémamentesen el lehet utasítani a fuvart, ha úgy alakul” – magyarázta Máté.

Alkalmazkodjon a sofőrhöz!

„Nem szabad belemenni nagyobb vitába, simulékonynak kell lenni. Amikor még nem alkalmaztam ezt, akkor egy habzó szájú nyálfröcsögtető bácsival találtam szemben magam, pedig amikor még beszálltunk, akkor egy aranyos kis bácsikának tűnt” – mesélte Flóra, aki igyekszik mindig folyamatosan szóval tartani a sofőrt, hogy annak lehetősége se legyen eszelős vagy perverz dolgokra gondolni.

Kollégánk is egyetértett abban, hogy a kommunikáció fontos, hiszen a sofőrök általában azért vesznek fel stoppost, hogy társaságuk legyen: „Egyszer egy fiatal lány stoppolt az 5-ös úton. Gondoltam, felveszem, legalább én sem unatkozok hazafelé. Megálltam, ő meg mondta, hogy jaj, tök jó, csak még van három srác, akik éppen a közeli kúton vásároltak. Nem örültem túlzottan, de elvittem őket, sajnos kurvára nem voltak jó fejek és meg sem szólaltak Pestig. Az ilyet utálom, mert ha én vagyok annyira laza és kedves, hogy beültetem őket a kocsimba, akkor legalább legyenek közvetlenek.”

Ügyeljen a biztonságára!

Sajnos vannak dolgok, amik csak az autóban, menet közben derülnek ki. Ha azt észleli, hogy részeg a sofőr, vagy egyszerűen csak veszélyesen vezet, azonnal állítsa meg és szálljon ki. Vonatkozik ez arra az esetre is, ha az autós furán viselkedkik és/vagy kényelmetlenül érezzük magunkat adott szituációban: „Szóval lestoppoltunk egy kamionost, az persze azonnal megállt. Zsírpöttyös fehér atléta, foghiány, zsíros haj, izzadt pisztolytáska. Egyfolytában perverzbe hajló sztorikat mesélt, és amikor magam mögé néztem  –  ezt nem tudom, miért csináltam, de nem kellett volna – sokkot kaptam, tangabugyik voltak felfeszítve a fejtámlákra a fejünk felett. Barátnőmnek próbáltam szemmel elmutogatni a szitut, egymásra néztünk, és kértük, hogy a következő faluba tegyen ki minket, mert ott nekünk pont jó is lesz. Szóval megúsztuk annyival, hogy el kellett viselnünk a büdös fickót, nem történt semmi komolyabb” – mondta Flóra.

Zsuzsa kevésbé volt szerencsés: „Végigstoppoltam Európát, hol egyedül, hol pasival. Egyszer felvett egy perverz kamionsofőr, aki a testemet akarta, de valahogy sikerült lebeszélnem róla, hogy olyat tegyen, amit később megbán. Utána viszont egy darabig nem stoppoltam.”