Bár egészséges ember jó eséllyel soha nem találkozott olyanokkal, akik tényleg szeretik a karácsonyi dalokat, valamiért mégis évről évre sikereket lehet elérni az ünnepi hangulattal. Idén is bő volt a termés, hat magyar és hat külföldi induló borzolja idegeinket. Az egyik tényleg jó.

Farkasházi Réka - Hányat kell aludni még...

Indulhat is a dili, a Barátok közt egykori Kertész Mónikája már annyira várta a karácsonyt, hogy írt is róla egy dalt. Ameddig a színésznő angyalként díszít fel egy karácsonyfát mosolyogva, egy mellette lévő ládában történnek a nagy események: zenekarának valamelyik tagja állandóan ki akar onnan bújni, néha hangszerrel együtt, de Farkasházi mindig visszanyomja őket. Azt nem tudjuk, ők is a meglepetés részét fogják-e képezni a fa alatt, mindenesetre ha mi gyerekek lennénk, biztosan nem örülnénk egy fura sapkás szakállas férfinak sem.

Beige - Varázspor

Ki tudja, mi az a Beige? Nos, gyanúnk szerint még szinte senki, és talán jobb, ha ez így is marad. A formáció húzóneve az a Barbee, aki már több szólódalával is megpróbált igazi tinisztárrá válni. Mellé sorakozott fel Bogi és ValamiZsuzsi, hogy egy faházban pózoljanak pasijaikkal, miközben szexi Mikulásnak öltözve pózolnak pasijaikkal. Egy ideig nem teljesen áll össze, kinek az érdekében állt ez a faházas dolog, de aztán a végére ízlésesen elhelyezett reklámmal összeáll a kép.

Nagy Sándor - Színezüst éjjel

Nagy Sanyi észrevette, hogy a karácsonyi dalok nem feltétlenül varázslatos dologról szólnak, hiszen létezik egy férfias oldal is. Ez annyit tesz, hogy exkluzív körülmények között lehet táncolni, és csábítani. Az énekes is próbálja hozni a Frank Sinatrától már jól ismert figurát, szinte látjuk magunk előtt, ahogy fiatal párocskák bújnak össze a kandalló előtt a kezdő dallamokra. Egészen addig, ameddig el nem kezd énekelni Nagy Sanyi.

John Travolta, Olivia Newton-John - I Think You Might Like It

Ha valaki azt hinné, csak Magyarországon nem tudják jó ízléssel feldolgozni ezt a karácsony dolgot, óriásit téved: John Travolta és Olivia Newton-John újraegyesülése olyan szintű tragédia, amit még a tavalyi DTK-s karácsonyi dalnak sem sikerült összehoznia. A sztori szerint mindenki vár haza egy hozzátartozót a repülőtéren, aztán persze annyira örülnek, hogy elkezdenek táncolni. Akár meg is hatódnánk, ha el tudnánk vonatkoztatni a nagy kérdéstől: Travolta komolyan gondolta ezt a szakállkát?

Gangnam Style vs. Last Christmas

A remek poénnak induló, mostanra viszont tökéletesen unalmassá varázsolt PSY még épp letarolhatja a karácsonyi piacot is, ha elkezd futni a Last Christmas - Gangnam Style mashup, amire a koreai rapper a a Wham klasszikusára szól a világhoz. A dal létrejötte egy dologra bizonyíték: az internet segítségével egy évnél is kevesebb idő alatt el lehet koptatni annyira egy dalt, amennyire a Wham karácsonyi ömlengése esetében még legalább tíz év kellett.

Dragonette - Merry Xmas

A végére egy pozitív példa: a Dragonette nagyon régóta az első zenekar, aminek karácsonyi dalát meghallva nem aprítanánk fel szívünk szerint azonnal az egész fát, és tüzelnénk el az alá elhelyezett ajándékokat. Épp annyira giccses és patetikus, amennyire egy ilyen témájú dalnak kell lennie, de mégsem hallani az unalomig ismert szöveget a szentséges éjről vagy a repülő rénszarvasokról.