Egy-két évente világsikert arat egy olyan szám, ami egy saját, általában szexi és/vagy hülye koreográfiával vonul be a köztudatba. Ilyen volt annak idején a lambada, a Vogue vagy a Macarena, de a sors úgy hozta, hogy 2012-ben nem csak egy ilyen menet volt, hanem szinte egymást érték a sajáttáncos slágerek. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legsikeresebbeket és a legjobbakat, táncolja el őket még egyszer, aztán pontozzon, melyiket mennyire szereti! 10-est adjon kedvencének, 1-est annak, amit utál.

1. Sexy and I Know It

Az LMFAO 2011-es nagy slágerét, a Party Rock Anthemet még 2011. végén követte egy újabb hasonló sláger az azóta szétvált duótól, ez volt a Sexy and I Know It. Bár a megjelenés dátuma tavalyi, a sikertörténet még 2012-ben is bőven tartott, a szám idén januárban vezette két hétig a Billboard slágerlistát és februárra lett belőle mém, ezért ezzel a számmal kezdjük az összeállítást. A Sexy and I Know It nagy előnye, hogy nem kell hozzá különösebben komplikált mozdulatokat betanulni, a hozzá tartozó tánc ugyanannyira bonyolult, mint az LMFAO teljes munkássága: vetkőzni kell és kész. 2012-ben szinte nem volt olyan férfisztriptíz, aminek ne az I’m Sexy and I Know It lett volna a zenéje legalább részben, és nem hangzott el ez a szám diszkóban úgy, hogy legalább egy önbizalomból hiányt nem szenvedő fiatalember ne kezdte volna el izmait (vagy azok hiányát) mutogatni. Szexinek is, viccesnek is szánják, általában egyik sem. Persze ha önt szórakoztatja, adjon magas pontszámot!

2. Ájszecsupegó

Ez a szám se 2012-es, 2008-ban énekelte fel először az Os Meninos de Seu Zeh az Ai Se Eu Te Pegót, de csak Michel Teló 2011-es feldolgozása után kezdték el favorizálni a focisták (lásd fent), és ennek kapcsán lett belőle világsláger a legutóbbi nyárra. Fekete Pákó is feldolgozta, igaz, ő kihagyta belőle a koreográfiát, Győzike verziójában pedig új koreográfia van. Az egyszerű, idegesítően fülbemászó dallamhoz mindenesetre eredetileg egyszerű, egyértelműen szexre utaló mozdulatok tartoznak, amiket mozgáskoordinációs problémák esetén is viszonylag könnyen be lehetett mutatni a 2012-es nyár bulijaiban. Akárhányszor.

3. Let’s Have a Kiki

2012-ben visszatért a Scissor Sisters, és bár korábbi sikereiket nem igazán tudták megismételni, megajándékozták a közönséget a fenti bizarr slágerrel. Mivel a Let’s Have a Kikiben gyakorlatilag nincs se dallam, se ének, valamivel nyilván fel kellett dobni a projektet, ez lett a nevetségesen komplikált koreográfia. A számhoz készített klip ebből úgy csinál viccet, hogy kifejezetten táncoktatós formátumban forgatták le, de még így is ember legyen a talpán, aki másodikra már legalább a refrént utánuk tudja csinálni. Szerencsére itt nincs zavaróan fülbemászó dallam, így a Let’s Have a Kikit akárhányszor simán meg lehet hallgatni egymás után a táncmozdulatok tökéletesítése érdekében. Egy ilyen szám nyilván nem igazán esélyes arra, hogy az azt megszülő szubkultúrán kívül is különösebb népszerűségre tegyen szert, de mérsékelt sikerét azért mégis jelzi, hogy csak eltáncolták a szereplők a Glee című sorozat hálaadásra időzített részében, Sarah Jessica Parker vezetésével.

4. Gangnam Style

Oppan gangnam style! Reméljük, nálunk hallott róla először, ebben a cikkben, még szeptember elején! De azóta már Psy és az ő koreai rapje a világ leglájkoltabb és legnézettebb videójává vált, a hozzátartozó lovaglós koreográfiával egyetemben. Valószínűleg év végére meglesz az egymilliárdos nézettség a youtube-on. Szeptember végére mém lett a táncból, többek között Fluor Tomi és Istenes Bence segítségével, most már a magyar képzőművészek is ezt táncolják, ha demonstrálni akarnak. Fogadjunk, hogy próbálta már ön is! Ha nem, most itt az alkalom, lovagoljon egyet a Gangnam Style-ra, aztán pontozzon!

5. Pingvintánc

Októberben volt az Állatok Világnapja, és ekkor Fluor Tomi már jól tudta, hogy 2012-ben kell egy hülye koreográfia a sikerhez. Kreált is egyet Kovácsovics Fruzsinával együtt, aki nem mellesleg Istenes Bence exe. A végeredmény a jótékony célú Pingvintánc lett, aminek a koreográfiájával a kacsatáncra már valószínűleg nem emlékező gyerekeket célozták be. Október elején került fel a videó a netre, népszerűségét fölösleges lenne a Gangnam Style-éhoz hasonlítani, de kétségtelen, hogy egy jópofa, vállalható projekt lett ebből az egészből. Ha még nem hallott róla, nem késő, ismerkedjen meg most a Pingvintánccal! Aztán pontozza le.